ABC

Flamboyante frontman is Martin Fry - naast gitarist Mark White - die keurig als gastheer optreedt in zijn goudlamé kostuums met veel glitter en kitsch. (En natuurlijk zijn blonde kuif waar hij af en toe gedegen zijn hand door haalt.) Eigenlijk lekker nep en gladjes maar het is gebleken dat ABC méér is dan een imago: zij hebben talloze hits gemaakt die wereldwijd nog steeds veel gedraaid worden. Hun zogenaamde alfabet van de liefde (album The Lexicon of Love uit 1982) telt nummers als 'Poison Arrow', 'Lexicon of Love', 'The Look of Love', en 'All of My Heart'.

Funk

Het tweede album is Beauty Stab uit 1983 waar zowel het geluid als het concept behoorlijk anders is. Niet meer kitsch en glamour-achtig maar juist sober. Het lukt ABC echter niet om met dit album in de hitparades te komen. Ook het album Zillionaire uit 1985 kan niet het succes van het liefdesalfabet overtreffen. De laatste echte hit van ABC is When Smokey Sings uit 1987. De muziek van ABC wordt gerekend onder onder de zogenaamde 'nieuwe funkgolf' begin jaren '80 met bands als Duran Duran en Spandau Ballet.

Solo

Zeg maar de funk en the groove van een Michael Jackson, Jackson Browne en Kool and the Gang gemixed met wat overdreven glamour. Maar ABC heeft zich zelf nooit als 'funk' gezien. Martin Fry in een artikel in de jaren '80: "Het woord funk wordt volkomen verkeerd gebruikt, dat bestaat hoogstens bij de gratie van Kool and the Gang. De enige nadruk die wij wilden leggen was op dansen en romantiek: "going out to nightclubs and looking good on a budget". Syntheziserpop-icoon Martin Fry is nog lang niet in de vergetelheid geraakt. In 1997 maakt hij een album Skyscraping dat alleen in Engeland uitkomt. Maar hij treedt ook nog steeds regelmatig op met ABC in zijn thuisland. In maart 2001 heeft hij de track 'One and Only' ingezongen van dj/producer King Britt op zijn album Re-Members Only.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 (we leven thans in 2023) staan geen noteringen van ABC.

Sunday Morning Classic

9 april 2023 was het de beurt aan ABC om ons Sunday Morning Classic Podium te betreden. Dat deden zij met hun debuutalbum The Lexicon Of Love uit het jaar 1982.

Mijn eerste kennismaking met ABC was in het voorjaar van '82 (ik was toen net 17 jaar oud)met de 2de single 'Poison Arrow'. New wave ontmoet soul muziek. De Lexicon of Love is zo’n album dat je niet snel meer uit de kast haalt. In het jaar dat het album uitkwam begon ook de “videoclipmachine” op gang te komen. Een zender als The Box zond de hele dag videoclips uit. Dat was toen heel bijzonder. ABC had voor bijna elk nummer van Lexicon of Love een mini film gemaakt. De leukste vind ik wel bij The Look of Love met vliegende nonnen en een Martin Fry die een poppenkastbeest te lijf gaat. Het album zit heel knap in elkaar. Het wordt door al die leuke synthgeluiden nergens echt saai of vervelend en Look of Love, Poison Arrow en All of My Heart zijn absoluut goede nummers.

In het onvervalste pop-genre is dit een van de beste albums uit de jaren '80. Muziek, teksten, hoes... alles klopt gewoon aan dit album. Een ware Sunday Morning Classic.

Martin Fry toert overigens weer met een nieuwe band onder de naam ABC!

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: vrij om te gebruiken

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede