AC/DC

Ik ben geen fan van AC/DC behoudens een aantal nummers dan en Angus Young, natuurlijk. Vooruit, dus toch een beetje fan. Ik kan echt helemaal uit mijn plaat gaan bij " Whole Lotta Rosie" , achter het stuur (tijdens vakantie), thuis als ik alleen ben (of niet). Thunderstruck is ook lekker hoor maar het haalt het voor mij niet bij Rosie.

AC/DC

AC/DC is een Australische hardrockband (soms geclassificeerd als heavy metal) uit Sydney, gevormd in 1973 door de gebroeders Angus en Malcolm Young. Hoewel de band vaak wordt gezien als pionier van hardrock, classificeerden de leden zelf hun muziek altijd als rock-'n-roll.

De bezetting vanAC/DC AC/DC is meerdere malen veranderd voor het uitbrengen van hun eerste album, High Voltage, in 1975. Daarna bleef de bezetting enige tijd stabiel totdat de bassist Mark Evans vervangen werd door Cliff Williams in 1977. In 1979 nam de band hun zeer succesvolle album Highway to Hell op. De zanger Bon Scott overleed op 19 februari 1980 door een acute alcoholvergiftiging. De groep dacht erover na om te stoppen, maar snel werd Brian Johnson –die daarvoor de zanger van Geordie was –als vervanger geselecteerd. Later dat jaar werd het bestverkochte album van de band, Back in Black, uitgebracht.

Doorbraak

Williams' baswerk was voor het eerst te horen op hun album Powerage, dat in het voorjaar van 1978 uitkwam. Dit feit wordt overigens betwist omdat Williams ten tijde van de opnamen problemen had met het verkrijgen van een visum voor Australiëen er zijn sterke geruchten dat George Young het grootste deel van het baswerk voor het album heeft ingespeeld. Hoewel hits tot dan toe nog niet op hun palmares stonden werd in zomer 1978 hun eerste grote hit Whole Lotta Rosie een feit. Het nummer is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een klassieker en nog altijd staat het elk jaar hoog in de top 2000. Kort erop werd het nummer "Rock 'n' Roll Damnation"' ook een (kleinere) hit. Na het constante toeren en albums maken werd er een livealbum uitgebracht. Een concert dat in april 1978 in Glasgow was gegeven kwam als het album, If You Want Blood You've Got It op de markt. De plaat biedt een overzicht van vroege klassiekers als Whole Lotta Rosie, Let There Be Rock en High Voltage.

Het volgende album, For Those About to Rock We Salute You, was ook uiterst succesvol en was het eerste album van AC/DC dat de nummer één-positie in de Verenigde Staten bereikte. De populariteit van AC/DC daalde enorm nadat de drummer Phil Rudd vervangen werd door Simon Wright in 1983. Phil Rudd keerde in 1994 terug bij de band, nadat Chris Slade gevraagd werd om te vertrekken, om mee te werken aan het album Ballbreaker uit 1995. Vijf jaar later kwam het album Stiff Upper Lip uit en werd door critici overwegend positief beoordeeld. Rock or Bust is het recentste album en kwam uit op 2 december 2014.

AC/DC heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht, waarvan 71 miljoen albums in de Verenigde Staten. Back in Black is met 45 miljoen exemplaren het op één na meestverkochte album wereldwijd. AC/DC staat op de vierde plaats van de lijst "100 Greatest Artists of Hard Rock" van VH1, en op de zevende plaats van de lijst "Greatest Heavy Metal Band of All Time" van MTV. In 2004 bracht het muziektijdschrift Rolling Stone de lijst van "The 100 Greatest Artists of All Time" uit met AC/DC op de 72e plaats.

Op 7 maart 2016 werd bekend dat de leadzanger Brian Johnson leed aan ernstige gehoorschade. De aankomende tien concerten in Noord- Amerika werden uitgesteld. Over de toekomst zou later in de maand meer duidelijkheid komen. Op 17 april werd bekendgemaakt dat tijdens de Europese tournee van AC/DC zanger Brian Johnson zou worden vervangen door Axl Rose, die ook voor de uitgestelde concerten in Amerika werd ingehaald. Op de officiële Facebookpagina van AC/DC werd Brian Johnson bedankt voor zijn bijdrages en toewijding aan de band in de afgelopen jaren. In een verklaring enkele dagen later gaf Johnson zelf aan dat hij niet uit de band was, maar voorlopig niet meer kon toeren. Het maken van een nieuw album sloot hij niet uit.

In augustus 2016 gaf bassist Cliff Williams aan na de Rock or Bust Tour te willen stoppen. Williams gaf aan meer tijd voor zichzelf te willen hebben. De tour kwam in september ten einde. Dit betekende het einde van de carrière van Williams in de band, hij bedankte zijn fans in een videoboodschap. Ook was dit het einde voor Axl Rose die de plek van Brian Johnson innam vanaf april. Over de toekomst van de band is na de tour nog ontzettend veel onduidelijk. De band heeft tot op heden niets over te toekomst bekendgemaakt. Angus Young gaf zelf eerder aan nog niet zeker te zijn over pensioen.

Malcom Young

Op 18 november 2017 werd bekendgemaakt dat Malcolm Young op 64-jarige leeftijd is overleden. Zijn dood kwam enkele weken na het overlijden van George Young.

Malcolm Young was de oudere broer van medeoprichter Angus Young. Malcolm speelde in de band gitaar. In 2014 stopte hij met optreden omdat hij aan dementie leed. Malcolm werd in de band vervangen door zijn neef Stevie Young. 

Sunday Morning Classic: Let There Be Rock

Op 27 juni 2021 was AC/DC onze gast als Sunday Morning Classic met het album Let There Be Rock.

"Let There Be Rock" is het vierde volledige studioalbum van de Australische hard/heavy rock act AC/DC.AC DC let there be rock Het album werd oorspronkelijk uitgebracht in Australië via Albert Productions in maart 1977, maar zag een gewijzigde (andere hoes en aangepaste tracklist) wereldwijde release via Atlantic Records in juni 1977. De originele Australische versie bevatte het nummer "Crapsody in Blue", maar het is vervangen door "Problem Child" op de internationale versie. De laatste was te zien op zowel de originele Australische versie
als de internationale versie van "Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)".

"Let There Be Rock" is absoluut een van de hoogtepunten van de discografie van AC/DC uit de jaren zeventig (en er zijn nogal wat releases van hoge kwaliteit om uit te kiezen). De muziek op het album wordt met zo'n overtuiging, passie en liefde voor hardrock en überversterkte bluesy rock'n'roll gebracht dat ik me volledig moet overgeven. Dit is oprecht en eerlijk tot op het bot. Zweterige en harde bluesy hardrock riffs, een stuwende ritmesectie en Bon Scott's roestige bui om het helemaal af te maken. Dit is klassieke AC/DC wanneer ze het beste zijn. "Let There Be Rock" bevat nogal wat uitstekende rockers in "Go Down", "Let there Be Rock", "Bad Boy Boogie" en "Whole Lotta Rosie", maar alle nummers op de internationale versie van het album zijn geweldig.

Verpakt in een krachtige, warme en organische geluidsproductie, wordt de muziek op "Let There Be Rock" op de best mogelijke manier gepresenteerd en het is eigenlijk heel moeilijk om iets negatiefs te zeggen over de release. De vingers op de korrelige zwarte witte hoes van Let There Be Rock zijn niet van Angus of Malcolm Young. Chris Turner, van de Australische rockers Buffalo, werd ingeschakeld om de snaren te buigen voor de no-nonsense cover, aangezien geen van de Young-broers beschikbaar was toen de fotosessie mislukte.

Bron: Wikipedia en Jan Liebregts

https://www.acdc.com/welcome

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede