Adele

Zodra de Londense Adele Laurie Blue Adkins op 14-jarige leeftijd een microfoon in handen krijgt, realiseert ze zich dat zingen haar grote passie is. De eerste nummers die ze maakt, plaatst ze op AdelePlatformsMagazine.com, die leveren haar al lovende kritieken op. De singer/songwriter haalt inspiratie uit grootheden als Jill Scott, Etta James, Billy Bragg, Peggy Lee, Jeff Buckley en The Cure. Ze schrijft vooral over verloren liefdes en oude herinneringen.

Touren

De jonge Adele wordt mee op sleeptouw genomen door de band Exist, haar beste vriend en collega-muzikant Jack Peñate, Jamie T, Raul Midon, Devendra Banhart, Amos Lee en Keren Ann. Een jaar later, in oktober 2007, heeft ze haar eerste eigen tour in Groot-Brittannië.

'Hometown Glory'

Het eerste nummer dat Adele uitbrengt, is 'Hometown Glory' (oktober 2007), in januari volgt de tweede single 'Chasing Pavements'. Ze maakt goed gebruik van haar following online en dropt haar nieuwe muziek daar als eerst. Dit levert haar onder andere een Critics' Choice award op. In 2008 komt haar debuutplaat 19 uit, zo oud is ze.

21

Twee jaar later komt 21 uit, het tweede album van Adele en opnieuw een verwijzing naar haar leeftijd. De eerste single 'Rolling In The Deep' gaat als een raket in de hitlijsten. Nog voor het succes van dat nummer is vergaan verschijnt haar tweede single ‘Set Fire On The Rain’. Dit nummer is in 2011 het meest gedraaide liedje op de Nederlandse radio.

Prijzenkast

Vanaf dat moment zijn de hitlijsten van Adele. De eerste twee singles en ook het album 21 staan in Nederland voor een record aantal weken op nummer 1. Met zo'n succes is het geen verrassing dat ze in 2012 maar liefst zes Grammy's binnensleept. In het najaar 2012 scoort Adele een hele dikke nummer 1-hit met de soundtrack van de James Bond-film Skyfall. Hiermee krijgt ze zelfs een Oscar.

Hello Adele!

Na lange tijd niks gehoord te hebben, brengt Adele in oktober 2015 het nummer 'Hello' uit. Dit is de eerste single van haar nieuwe album 25, dat later dat jaar zal verschijnen. In een zeer korte tijd wordt de videoclip op YouTube meer dan 100 miljoen keer bekeken. Daarmee breekt ze vele records. Eind oktober wordt 'Hello' uitgeroepen tot het meest succesvolle nummer van het jaar. 25 wordt wereldwijd het bestverkochte album van 2015 en zelfs een van de bestverkochte albums van de 21e eeuw. Tijdens de Grammy's van 2017 verdient Adele dan ook vijf beeldjes voor haar werk

Top 2000

In de Top 2000 van 2020 staat Adele met 11 nummers. "Someone Like You" staat als hoogste op nummer 147.

Sunday Morning Classic

Haar debuutalbum "19" lag op 22 augustus 2021 bij De Platenbar op de draaitafel als Sunday Morning Classic.

Wereldwijd zijn er meer dan zeven miljoen exemplaren van verkocht. In Nederland werd de cd het best verkochte album van 2009. 19 leverde Adele bovendien vier Grammy-nominaties op voor onder meer beste nieuwe artiest en beste album van het jaar. Voorafgaande aan het album werd de single Chasing Pavements uitgebracht. Op 23 februari 2008 kwam deze single de Nederlandse Top 40 binnen terwijl het album 19 de Nederlandse Album Top 100 binnen kwam. Het album bereikte in zijn tweede week, tot dan toe, de hoogste notering op plaats nummer 4. Op 13 november 2008 werd een speciale "Expanded Edition" van het album uitgebracht. Naast het gewone album was er een tweede disc aan het album toegevoegd met akoestische live opnames die in The Hotel Cafe in Los Angeles waren opgenomen. Hierdoor steeg het album opnieuw en bereikte in zijn 47ste week de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100. In totaal bracht 19 acht weken door op nummer 1 en bleef het bovendien maandenlang genoteerd in de hoogste regionen van de albumlijst. Na twee jaar werd de plaat overgezet naar de Backcatalogue Top 50, waar het vervolgens een recordaantal van 67 weken op de eerste plaats stond. In totaal werd de plaat in Nederland meer dan 250.000 keer verkocht, goed voor vijfmaal platina.

(bron NPO en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede