Al Stewart

Al Stewart is geboren in Glasgow op 5 september 1945. Stewart begint als dertienjarige jongen met gitaarspelen. Hij verschijnt in Tony Blackburn's band The Sabres van waaruit hij als twintigjarige doorgroeit naar de Londense R&B scene en zijn acoustische gitaar verruilt voor een elektrische. Hij verruilt opnieuw van gitaartype als hij in 1965 verhuist naar Londen.

Stewart komt daar in contact met Paul Simon, Bob Dylan en Bert Jansch en deze trits brengt hem tot hetAl Stewart besef 'erbij' te moeten horen bij iets wat naar eigen zeggen "De geboorte van iets gigantisch, iets revolutionairs" is. Stewart woont samen in één huis met Simon en Garfunkel, Jackson C. Franks en Sandy Dennu en plukt de vruchten van een bloeiende folkscene.

Na zijn eerste uitgebrachte single 'The Elf' een niet succesvolle single waarop Jimmy Page op gitaar te horen is, tekent Stewart uiteindelijk een platencontract bij CBS, waar hij een aantal albums uitbrengt met vooral zelfreflectieve liefdessongs. Het album 'The Year Of The Cat' (1976) is een regelrechte hit, waarvan meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gaan.

Op nummer #1942 in Top 2000 lijst 2020 staat ‘On The Border’.

Sunday Morning Classic: Year of the Cat

Op 9 mei 2021 was Al onze gast als Sunday Morning Classic met het album Year of the Cat.

Het kostte Al Stewart meer dan tien jaar en zeven studioalbums voordat het eindelijk een mate van mainstream succes bereikte met de release van Year of the Cat in 1976. Hier realiseerde Stewart zich volledig zijn eigen stijl van componeren over historische en exotische situaties door middel van een Engelse folkrockstijl waarin elementen van jazz, roots en reggae naadloos zijn verwerkt.

Voor een hitalbum bevat Year of the Cat een unieke reeks nummers, beginnend met een treurig volksliedje en eindigend met zijn tophit. Het album begint abrupt met het trieste folk, angstaanjagend mooie nummer "Lord Grenville". Het bevat een zeer rijk arrangement en orkestratie met elegante gitaarmotieven van White en hartverscheurende teksten over het accepteren van iemands uiteindelijke lot. "On the Border" combineert exotische verhalen, flamencogitaren in Spaanse stijl en een quasi-discoritme en beat. De tekst gaat over smokkelaars tijdens de guerrillaoorlog in Rhodesië, eerder in de jaren zeventig. "Midas Shadow" heeft een prominente elektrische piano samen met een gematigd jazz/rock-gevoel, terwijl het heldere en vrolijke "Sand in Your Shoes" Caribische ritmes combineert met een Hammond-orgel en accordeon.

Het middelste deel van het album bevat een groep goed geproduceerde nummers. "If it Does't Come Naturally, Leave It" is een solide rocker in de trant van de E Street Band en een zeer vermakelijk arrangement. "Flying Sorcery" begint met een door de vingers geplukt akoestisch intro, maar al snel komen er veel stijlen bij met harmonica en slidegitaar die er doorheen schijnen en teksten over de heldhaftige Britse piloot Amy Johnson, die stierf tijdens het vervoeren van voorraden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Broadway Hotel" heeft een donkerder gevoel als een akoestische wals met enkele dramatische vioolleads van Bobby Bruce, terwijl "One Stage Before" een andere dramatische, op akoestische basis gebaseerde ballad is die tijdens het refrein een beetje de stemming oppikt.

Dit alles leidt tot de afsluitende titelsong, “Year of the Cat”. Het nummer bevat een lange instrumentale middensectie waar het abrupt maar vakkundig verandert in verschillende stijlen en motieven, afwisselend orkestratie, een zinderende gitaarlead en een soepele saxofoon. 

Year of the Cat bereikte de Top 10 als album in de Verenigde Staten en Australiëen het werd binnen een jaar na de release platina als een million-seller. 

(bron Jan Liebregst en  NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede