Albert King

Albert King werd geboren als Albert Nelson in 1923 op een katoenplantage in Indianola, Mississippi. Hij was een van de 13 kinderen en bracht zijn jeugd dus ook werkend door op de katoenplantage. Gelukkig maakte hij zelf een gitaar en ontwikkelde hij zich tot een van de beroemdste gitaarspelers van de blues.

Velvet Bulldozer

Met zijn 1.96m en 118 kilo, kreeg King de bijnaam The Velvet Bulldozer. Hij speelde op een zelfgemaakte gitaar toen hij jong was, maar begon zijn professionele muzikale loopbaan als drummer in de band van Jimmy Reed. Daarna stortte hij zich op de electrische gitaar. King was linkshandig, maar speelde op een rechtshandige gitaar, die hij dus ondersteboven hield. In zijn latere leven werd er een linkshandige gitaar voor hem gemaakt, waarbij de snaren verkeerd om zaten - zoals hij gewend was.

Cross-over

King was een van de eerste bluesmuzikanten die een cross-over maakte met soul en daardoor een breder publiek aansprak. In 1966 werd hij pas een grote bluesmuzikant, toen hij getekend werd bij Stax Records. In zijn nummers "Laundromat Blues" en "Born Under A Bad Sign" is de blues duidelijk hoorbaar, maar zit er een duidelijke Memphis-soulsound onder. In 1969 was King de eerste soulmuzikant die met een symphonie-orkest optrad. De jaren '70 kwam hij vooral door met touren. In de jaren 80 trad hij vooral op met B.B King.

In 1992 overleed Albert King aan een hartaanval.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan geen noteringen voor deze legende. Jammer.... King kun je wel een plaatsje geven op onze Top 2000 inspiratielijst op Spotify: Top 2000 Inspiratielijst

Sunday Morning Classic

Oud collega en vriend Martijn Conijn verbaasde zich over het feit dat Albert Ling nog geen Sunday Morning Classic podium had gekregen. Niet geheel onterecht en daarom stond Albert op 28 mei 2023 op ons fel begeerde podium in Groede met zijn album "Born Under a Bad Sign".

De gigant van om en bij de twee meter en ruim over de honderd kilo geboren in 1923 brengt in 1967 pas zijn tweede album uit. Born Under A Bad Sign is zijn eerste album dat bij Stax verschijnt en bestaat grotendeels uit een compilatie van singles die reeds eerder verschenen. Born Under A Bad Sign is niet alleen het beste album dat King ons heeft nagelaten,  het wordt daarnaast ook gezien als één van de invloedrijkste bluesalbums uit de jaren ’60. Volgens sommigen zelfs vormen de elf tracks zelfs een keerpunt richting moderne blues. Hoewel dit een boude stelling is, valt de invloed die King heeft gehad op artiesten als Jimi Hendrix, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan niet te ontkennen. Net als King, zal Hendrix later linkshandig de gitaar bespelen zonder de snaren van positie te wisselen. Luister ook maar eens naar het album Disraeli Gears van Cream en je zult merken hoezeer Clapton het gitaarspel van King imiteert. Cream zou de titeltrack van Born Under A Bad Sign, net als zovelen, later ook nog coveren.

King wordt op dit album uitstekend begeleid door Booker T. & the MG’s, een band die ongetwijfeld ieder van jullie kent van de hit Green Onions. Vaak wordt beweerd dat het net de begeleidingsband is geweest die voor de unieke sound instond en zo het album van de vergetelheid heeft gered. Dat velen het album aanschaften aangezien Booker T. & the MG’s voor begeleiding zorgden en zo King ontdekten is niet uitgesloten. Toch zijn het vooral de ijzersterke songs van The Velvet Bulldozer die deze plaat onmisbaar maken in eenieders collectie. Zijn tedere stemgeluid in combinatie met de klank die hij Lucy, zijn Gibson Flying V gitaar, laat uitschreeuwen zijn uniek in de geschiedenis van de blues.

Hoewel later nog dertien albums zouden volgen, kan zonder meer besluitend gezegd worden dat Born Under A Bad Sign het beste is wat King ons heeft achtergelaten. Terecht werd het album in 1985 dan ook opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame.

Bron: NPO, Wikipedia en Blues that Matters
Foto: Publiek domein

Onderstaand tref je een selectie aan van de albums die Albert gedurende zijn leven heeft uitgebracht. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. We helpen je graag met zoeken binnen ons netwerk.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede