Amy Winehouse

Ook Amy Winehouse hoort helaas bij de club van 27....  

Amy Jade Winehouse (14 september 1983 –23 juli 2011) was een Britse jazz- en soulzangeres. Ze werd bekend in het Verenigd Koninkrijk met haar album Frank. In de rest van de wereld werd ze bekend met haar album Back to Black met daarop de hitsingles Rehab en Back to Black. Ze werkte samen met onder meer Mark Ronson en dat bezorgde haar de grote hit Valerie, een cover van een liedje van de band The Zutons. Winehouse kwam vaak negatief in het nieuws vanwege haar alcohol- en drugsverslaving. Ze was de eerste Britse die vijf Grammy Awards won.

Op zaterdag 23 juli 2011 werd Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. De autopsie die op 25 juli 2011 op haar lichaam werd verricht, wees op dat moment geen duidelijke doodsoorzaak aan. Aanvullend toxicologisch onderzoek nam nog enkele weken in beslag, maar leverde evenmin een duidelijke doodsoorzaak op. Uiteindelijk, op 26 oktober 2011, werd officieel bekendgemaakt dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging. Zij werd op 26 juli 2011 gecremeerd.

Veel artiesten toonden hun medeleven. De Amerikaanse punkrockband Green Day schreef een liedje getiteld Amy. Tijdens prijsuitreikingen werd tevens stilgestaan bij de dood van Winehouse. Tijdens de VMA's zong Bruno Mars Winehouse' hit Valerie, tijdens de EMA's hield de Engelse zangeres Jessie J een toespraak over de zangeres en tijdens de Grammy Awards en Brit Awards werd opnieuw stilgestaan bij haar leven. Winehouse won tevens postuum een Grammy voor haar samenwerking met Tony Bennett. Sinds haar dood noemen meer en meer mensen Winehouse de "Queen of Soul". Patti Smith (de "Godmother of Punk") bracht op haar album Banga een ode aan Winehouse getiteld This is the Girl. Ook rapper Nas zou als eerbetoon een nummer getiteld Cherry Wine op zijn album zetten, dat hij samen met Winehouse had opgenomen. Ze schreef zelf mee aan het nummer. Een van de laatste opnamen van Winehouse, het nummer Body and Soul, samen met Tony Bennett, werd op single uitgebracht. De opbrengst van de single ging naar de stichting van haar vader voor drugsverslaafden. Winehouse werd in 2013 genomineerd voor een Grammy Award, samen met Nas en het nummer Cherry Wine in de categorie voor beste rapsamenwerking.

Sunday Morning Classics: Frank

Op 18 juli 2021 was Amy onze Sunday Morning Classic met het album Frank.

Amy Winehouse was een van de meest invloedrijke en invloedrijke artiesten in de R&B-, soul- en jazzindustrie. Ook na haar plotselinge overlijden in 2011 wordt haar muziek nog elke dag door heel Amerika gespeeld. Onlangs luisterde ik eindelijk naar haar debuutalbum Frank, en ik werd overweldigd door de emoties die Winehouse in deze nummers droeg. Het album begint met een eenvoudig nummer genaamd 'Intro'. Het heeft een eenvoudige beat en Winehouse scat-zang.Vervolgens komen we in het tweede nummer, met de echte tekst, "Stronger Than Me". In dit nummer wenst Winehouse dat haar vroege partner, Chris Taylor, mannelijker en stoerder is. Daarna beschrijft 'You Sent Me Flying' Winehouse's reis van flirten en interesse verliezen zodra haar liefdesbelang het naar een hoger niveau wil tillen.

"Cherry" is nog een van de betere nummers van het album; het is niet zo indrukwekkend als "You Sent Me Flying", maar het is kort en krachtig. Verrassend genoeg gaat het over haar rode gitaar genaamd Cherry. Alle albums hebben een aantal nummers die gemist worden. In dit geval zijn het "October Song" of "What Is It About Men". Het album maakt het echter goed met mijn twee favorieten aller tijden: "In My Bed" en "Take The Box".

Beginnend met "In My Bed". In dit nummer combineert Winehouse de elementen zoals de strenge toon die wordt gebruikt in 'Stronger Than Me' en de levendige beat in 'You Sent Me Flying' om dit magische nummer te maken. Begeleid door een energieke beat met trompetten en drums maakte Winehouse een verslavend nummer waar ik nooit genoeg van zal krijgen.

"Take The Box" is een van de beste en emotionele breakup-nummers die ik heb gehoord. Winehouse pakt alles in wat haar nu-ex-vriendje haar heeft gegeven. Mijn favoriete regel is in het tweede pre-refrein: "Maar je maakte me aan het huilen, waar is mijn kus vaarwel?" wat de beslissing om deze onherstelbare relatie op te geven verstevigt. Hij maakte haar niet alleen aan het huilen, maar hij kon haar niet eens een simpele afscheidskus geven om te vertrekken.

Frank is een van mijn nieuwe favorieten. Ik kan dit album ten zeerste aanbevelen aan iedereen die een fan is van R&B, jazz en soulmuziek. De stem van Winehouse kan in minuten variëren van diep en langzaam tot hoog en energiek, wat uniek is. Niets komt in de buurt van de discografie van Amy Winehouse, en dit album bewijst dat.


Bron: Wikipedia en Jan Liebregts
Foto: Ramo

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede