Anouk

Anouk Teeuwe wordt op 8 april in 1975 geboren in Den Haag. Van kinds af aan heeft Anouk al een grote liefde voor muziek, en dan met name voor blues. Als puber kan ze dan ook veel van haar dagelijkse puberfrustraties kwijt door er over te zingen. In 1993 wordt het zingen wat serieuzer en voegt ze zichzelf bij de rythm-and-soulband Shot Gun Wedding. Bij deze band komt ze tot de ontdekking dat ze echt verder wil in de muziek en in 1994 wordt ze aangenomen op het conservatorium in Rotterdam. Een jaar later richt ze haar eigen band op.

Golden Earring

Wanneer Anouk op een festival een aantal oude Golden Earring-songs zingt samen met Barry Hay raakt deze zo onder de indruk van de zangtalenten van Anouk dat hij samen met George Kooymans besluit een nummer te schrijven voor haar. Dit wordt 'Mood Indigo'. Het liedje wordt door het Nederlandse publiek erg goed ontvangen en Anouk heeft haar naam gevestigd.

Nobody's Wife

Wanneer zij in 1997 de zelfgeschreven single 'Nobody’s Wife' uitbrengt, slaat dit vrijwel direct in als een bom. Het nummer staat niet alleen in Nederland vele weken hoog in de Mega Top 100, ook in bijvoorbeeld Italiëwordt de single een enorme hit. Sommige mensen noemen de song zelfs hét rocknummer van de jaren ’90. 'Nobody's Wife' komt van het album Together Alone dat in binnen- en buitenland goed verkoopt.

Prijzen

In Nederland sleept Anouk diverse prijzen in de wacht, waaronder twee TMF Awards en maar liefst drie Edison-Awards. Together Alone bevat nog twee succesvolle singles: 'It's So Hard' en 'Sacrifice'. In januari 1999 is het dan tijd voor het opnemen van een nieuw album. Anouk trekt zich samen met haar band terug in de NOB-studio Audio 1 direct boven de 3FM-studio's om daar Urban Solitude op te nemen. Het uiteindelijke resultaat komt uit in november 1999.

Urban Solitude

Het moderne maar ook tijdloze Urban Solitude wordt afgemixt door Erwin Musper, bekend van zijn werk voor David Bowie en de rockers van Van Halen. De eerste single van het album heet 'R U Kiddin' Me' die direct hoog genoteerd staat in de in de hitlijsten. Ook de volgende singles 'The Dark' en 'Michel' blijken niet in het bezit te zijn van degelijke remmen want ze stijgen direct naar een hoge plek in de Mega Top 50.

Lost Tracks

In de herfst van 2000 is Anouk de eerste Nederlandse artiest die een exclusieve promotiedeal afsluit met een colamerk. Het nummer 'Break Down The Wall' is in eerste instantie alleen verkrijgbaar na het nuttigen van een aantal flessen cola. Maar in 2001 is het nummer terug te vinden op Lost Tracks, een verzameling b-kantjes en andere bijzondere tracks.

Graduated Fool

Het derde album luistert naar de titel Graduated Fool en verschijnt november 2002. Het heeft een half jaar vertraging opgelopen omdat Anouk 'moest' bevallen. 'Everything' verschijnt in oktober op single en wordt direct 3FM Megahit. De opvolger wordt 'I Live For You'.

Hotel New York

In 2003 bevalt Anouk van haar tweede kind: Elijah. Zij en haar man Anonymous Mis van de Postmen gaan gezamenlijk op tour, de Postmen openen voor Anouk tijdens haar akoestische tour in de herfst van 2004. Ook is het weer tijd voor een nieuw album: Hotel New York, een terugkeer van de Haagse naar de 'liedjes', weg zijn de gitaarmuren, weg zijn de stoere poses: Anouk laat zich op dit album van haar gevoeligste kant zien. De eerste single 'Girl' verschijnt in november 2004, daarop volgen 'Lost' en 'Jerusalem'.

3FM Presents

In samenwerking met 3FM geeft Anouk op 8 december 2004 een concert in de Melkweg in Amsterdam. Het is meteen ook weer het laatste concert dat ze geeft dat jaar, aangezien ze in verwachting is van haar derde kindje.

Ahoy

De rockzangeres neemt even de tijd voor haar nieuwe kindje en de optredens worden daardoor afgelast. Pas in november 2005 verschijnt het volgende nummer van Hotel New York, getiteld 'One Word'. Anouk geeft op 3, 4 en 16 en 17 december 2005 vier '3FM presents concerten' in Ahoy Rotterdam.

Who's Your Momma

Who's Your Momma komt in november (2007) uit en heeft een andere sound dan de voorgangers. Voor het vijfde studioalbum reist ze in de zomer van 2007 af naar Amerika en werkt ze o.a. samen met producer Glen Ballard. Deze bekende naam in de muziekwereld is eerder verantwoordelijk voor de sound van artiesten als Michael Jackson en Alanis Morissette.

Good God

'Good God' is de eerste single van het nieuwe album en is in oktober (2007) 3FM Megahit. Het album zelf klinkt anders dan we van haar gewend zijn. Met hier en daar jazzy invloeden doet het zelfs denken aan de Britse Amy Winehouse.

Gelredomeconcerten

Met een groots concert op 28 maart 2008 in het Arnhemse Gelredome, is het voor het eerst dat de Haagse zangeres in zo'n grote zaal staat. Vanwege de enorme belangstelling, wordt er een extra show ingelast op 29 maart. Niet veel later maakt de zangeres bekend dat ze na acht jaar gaat scheiden van haar man Postman.

3FM Awards

Tijdens de 3FM Awards van 2008 sleept Anouk drie Awards in de wacht. Ze wint een award voor Beste Zangeres, Beste Album (Who's Your Momma) en eentje voor Beste Artiest Rock.

Olympische Spelen

Haar nummer 'Lost' is in augustus wereldwijd te horen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het is niet Anouk zelf die het nummer zingt maar de 17-jarige Noorse zanger Erland Bratland.

For Bitter Or Worse

Op 18 september 2009 komt het nieuwe album uit van Anouk: For Bitter Or Worse. De muziek op dit album schrijft ze samen met Voicst-zanger/gitarist Tjeert Bomhof. 'For Bitter Or Worse' is ook een van de nummers op het album. De eerste single van dit album is 'Three Days In A Row'. Deze ex-3FM Megahit belandt op de eerste plaats in de Mega Top 50. Dit is voor het eerst dat Anouk een nummer 1-hit scoort.

Woman

De opvolger van 'Three Days In A Row' is 'Woman'. Deze tweede single komt ook van For Bitter Or Worse en ook hier is de nieuwe stijl van Anouk goed te horen. Ondertussen verkoopt Anouk meerdere malen Ahoy uit, geeft geweldige concerten en wordt zwanger van haar vriend Dox. Hoewel het zo goed met haar gaat brengt ze als derde single van For Bitter Or Worse de stemmige titeltrack uit. Deze single wordt ook de soundstrack van de film 'De Gelukkige Huisvrouw' met Carice van Houten in de hoofdrol, naar het gelijknamige boek van Heleen van Rooyen. De film komt in april 2010 uit.

Lovedrunk

Snel na de bevalling sleept Anouk twee 3FM Awards in de wacht en brengt ze de single 'Lovedrunk' uit, de vierde single van For Bitter Or Worse.

To Get Her Together

Na een rottijd in haar persoonlijke leven, schrijft ze dat gelukkig van zich af en dat resulteert in een nieuw album. Op 28 februari 2011 zet ze de track 'Killer Bee' online. Dit is de eerste single van haar nieuwe album To Get Her Together dat uitkomt in mei van dat jaar.

Sad Singalong Songs

Met het nummer ‘Stardust’, dat exclusief op haar YouTube kanaal te luisteren is en gratis kan worden gedownload, geeft Anouk haar fans eind 2012 een idee van wat zij van het nieuwe album kunnen verwachten. Sad Singalong Songs is het eerste album dat Anouk in mei 2013 op haar eigen Goldilox-label uitbrengt.

Songfestival

Het album Sad Singalong Songs bevat ook de single ‘Birds’, waarmee de zangeres Nederland vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival. In het Zweedse Malmöbehaalt Anouk de finale. Tijdens de halve finale wordt Nederlands als laatste genoemd. Uiteindelijk behaalt Anouk een knappe 9e plaats.

Samenwerking met Afrojack

Anouk maakt eind 2013 een track met de Nederlandse dj en producer Afrojack. Onverwacht brengt ze het nummer in februari 2014 uit. Het liedje heet 'You & I'. Blijkbaar bevalt het experimenteren met dance haar prima: In juni van 2014 komt 'Feet On The Ground' uit, een samenwerking met de Nederlandse DJ Nicky Romero.

'Places To Go'

Opnieuw brengt Anouk nieuw materiaal op de markt: 'Places To Go' komt in september 2014 uit. Het nummer blijkt de eerste single van het negende studioalbum van de zangeres te zijn. Die plaat komt op 21 november 2014 uit. Op deze plaat staat ook het nummer 'Hold Me' dat de zangeres met de Nederlandse singer-songwriter Douwe Bob opnam.

New Day

In mei 2015 brengt Anouk het nummer 'New Day' uit. Een plaat met zomerse klanken. In diezelfde periode laat zij weten druk bezig te zijn met nieuw muziekmateriaal.

Top 2000

Anouk staat met twaalf nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is in 2021 voor Nobody's Wife, dat op plek 155 staat.

In de 23e editie van de Top 2000 staat Anouk met de volhgende noteringen:

 • 155: Nobody's Wife
 • 423: Lost
 • 541: Birds
 • 622: Michel
 • 1033: One Word
 • 1113: Girl
 • 1266: For Bitter Or Worse
 • 1485: Jerusalem
 • 1488: R U Kiddin" Me
 • 1616: Three Days In A Row
 • 1647: Hold Me
 • 1960: Sacrefise

De zangeres scoorde sinds haar debuut in 1996 tientallen hits, maar wat waren nu haar vijf hoogste noteringen in de hitlijsten?

1. Three Days In A Row

Hoewel Anouk al in 1996 haar debuutsingle Mood Indigo uitbrengt, geschreven door stadsgenoten Barry Hay en George Kooijmans van Golden Earring, scoort de zangeres pas dertien jaar later haar eerste nummer 1-hit met Three Days In A Row. Het liedje gaat over haar ontmoeting met rapper Unorthadox tijdens de videoclipopnames van Michel in 2000. Ze daten korte tijd en in 2009 hebben ze opnieuw een kortstondige relatie. Ze krijgen een zoontje samen: Jesiah.

2. Birds

Anouk verrast vriend en vijand wanneer ze in 2013 meedoet aan het Eurovisie Songfestival en dan ook nog eens met een niet bepaald typisch liedje voor de zangwedstrijd. De ballad Birds raakt in heel Europa een gevoelige snaar, nadat Anouk in de jaren negentig ook al enig succes over de grens heeft. Nederland weet na negen jaar weer de finale van het liedjescontour te halen, waar Birds goed is voor een top 10-positie. In eigen land is het een nummer 1-hit.

3. Girl

Eind jaren negentig lijkt er geen einde aan het succes van Anouk te komen. Haar eerste twee albums, Together Alone en Urban Solitude, behalen beide de platina status (Together Alone zelfs vier keer!), maar de opvolger Graduated Fool wordt niet met edelmetaal bekroond en geen van de singles komen in de top 10 terecht. Op haar vierde album Hotel New York gooit Anouk het roer om en sleept daarmee drie keer platina in de wacht. Het vrolijke Girl is de eerste single en een van haar meest gedraaide nummers.

4. Nobody’s Wife

Vraag aan mensen welk nummer ze het meeste met Anouk associëren en een groot deel zal de titel van haar doorbraaksingle uit 1997 noemen: Nobody’s Wife. Dat zien we ook terug in de NPO Radio 2 Top 2000. Sinds 2005 staat het rocknummer steevast bij de bovenste tweehonderd noteringen en in 2010 bereikt het zelfs de zeventigste plek. Ook is het de langst genoteerde hit van Anouk ooit in de Mega Top 100: de single staat veertig weken in de lijst, van september 1997 tot en met juni 1998, en piekt op nummer 2, onder Alane van Wes.

5. Lost

We kunnen het ons goed voorstellen als Anouk een hekel heeft aan de popgroep Ch!pz, want tot tweemaal toe legt Anouk het in de hitlijsten af tegen dit kwartet. In december 2004 staat haar single Girl geparkeerd achter de nummer 1-hit 1001 Arabian Nights van Ch!pz. Drie maanden later komt ze met de powerballad Lost niet voorbij de tweede plek omdat Ch!pz opnieuw de top van de verkooplijst bezet houdt, nu met One, Two, Three. Anouk revancheert zich in de Album Top 100 wanneer The World Of Ch!pz in maart 2005 op nummer 2 binnenkomt —onder Anouks Hotel New York.

Sunday Morning Classic: Together Alone

Anouk kwam zag en overwon.

Op 17 april 2022 gingen met onze Sunday Morning Classic we terug naar 1997, het jaar dat het debuutalbum Together Alone uitkwam.

Die samenwerking, waaraan ook Golden Earring-gitarist George Kooymans meewerkte, resulteerde in een eerste single. Mood Indigo -een track die heel duidelijk een Earring-signatuur droeg- kwam uit in 1996. Anouk tekende datzelfde jaar nog een platencontract bij Dino Music, maar brak nog niet door. Dat veranderde met het verschijnen van haar tweede single. Nobody’s Wife zorgde voor een wekenlange nummer 1-notering en de rocktrack bracht de Haagse zangeres ook bekendheid en top 10-noteringen in diverse Europese landen. Het album Together Alone zag een maand later (in oktober 1997) het levenslicht en bracht niet alleen nog meer singles voort, maar leverde Anouk ook vier maal Platina op.

Samen met producent John Sonneveld, Hay, Kooymans, componist Bart van Veen en haar toenmalige begeleidingsband lukte het Anouk om een divers klinkend debuut af te leveren. Hoewel (Neder-)rock de hoofdmoot van Together Alone vormt, bevat het album sporen van pure popmuziek (het net wat te glad klinkende Pictures On Your Skin) en blues (op het prachtige Time Is A Jailer). Niet alle tracks getuigen van een goede match met de toen nog niet geheel volwassen stem van de jonge meid, die hard probeerde om zich als ‘rockbitch’te profileren. De titeltrack van Together Alone getuigt van een -wellicht opzettelijk- kinderlijke stem, terwijl een nummer als Nobody’s Wife of It’s So Hard een stuk beter bij haar toenmalige vocale bereik pasten. De ballad Sacrifice is gelukkig beter in staat om Anouks gevoelige kant te laten horen. Hoe dan ook, Together Alone heeft Anouk binnen Nederland flink op de kaart gezet. Helemaal strak zit het album niet in elkaar, maar voor een debuut was het geheel bovengemiddeld goed. Veel dertigers en veertigers van nu zullen enkele nummers nog steeds waarderen en schaamteloos mee-blèren. Natuurlijk moest Together Alone commercieel succesvol zijn en daarin slaagden zowel Anouk als haar productieteam. Klankmatig is de LP overigens grotendeels beter en dynamischer dan de originele cd van 19 jaar geleden, wat een pluspunt is voor de liefhebber. De eerste 1000 persingen zijn op genummerd goud vinyl uitgebracht en hierna zal Music On Vinyl nog vier Anouk albums op vinyl persen.

bron: NPO en HIFI.nl
foto: Albin Olsson License: CC BY-SA 3.0

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede