Aretha Franklin

Aretha Franklin (25 maart 1942 – 16 augustus 2018)

Vanaf 1967 staat deze 'Queen of Soul' ferm in de muziekgeschiedenis. Haar eerste hit is 'Respect', gevolgd door klassiekers als 'You Make Me Feel', 'Chain of Fools' en 'Spanish Harlem'. Ze zingt duetten met Annie Lennox, George Michael & Elton John, en vergeet natuurlijk niet haar rol in The Blues Brothers! In 2008 zingt de diva voor de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama.

Doorbraak

Tussen 1956 en 1960 verhuist ze van platenmaatschappij JVB en Checker naar Aretha FranklinColumbia. Laatstgenoemde laat Franklin allerlei genres uitproberen, maar steeds zonder werkelijk succes. Vele albums en desillusies later stapt ze in 1966 over naar Atlantic Records, waar ze met album I Never Loved A Man The Way I Love You doorbreekt. De daarop volgende hits 'Respect', 'Baby I Love You', '(You Make Me Feel Like A) Natural Woman', 'Chain Of Fools', en 'Since You’ve Been Gone'  bevestigen haar status als souldiva. Na Think geeft Burt Bacharachs’ 'I Say A Little Prayer' haar misschien wel de meeste roem. Maar ook gedurende de jaren zeventig weet ze die roem vast te houden met Call Me, Spirit In The Dark en Don’t Play That Song.

Hits

In 1971 heeft ze twee top tien hitsingles met de covers 'Bridge Over Troubled Water' en 'Spanish Harlem'. De liedjes die eind jaren zeventig voor haar geschreven worden, zijn van mindere kwaliteit. Toch blijft ze de show stelen, is het niet met haar songs, danwel met een rol in de film The Blues Brothers. In 1980 zorgt Arista Records voor nieuw voer; twee albums, Love All The Hurt Away (1981) en Aretha (1986).Luther Vandross schrijft en produceert Jump To It (1982) en Get It Right. Narada Michael Walden produceert het album Who’s Zoomin’ Who?. Hitsingles die hieruit voortkomen zijn 'Freeway Of Love', 'Another Night' en de titelsong van het album.

Duetten

Ook duetten met George Michael ('I Knew You Were Waiting') en Annie Lennox ('Sisters Are Doing It For Themselves') bezorgen Franklin halverwege de jaren tachtig hits. Through The Storm (1989) bevat ook een aantal duetten. De titelsong zingt ze met Elton John  'Gimme Some Lovin’ met James Brown en 'It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be' met Whitney Houston.

Comeback album 2012

The Queen of Soul laat op haar zeventigste verjaardag op 15 maart 2012 weten een comeback album te gaan maken samen met haar mentor Clive Davis. Ze brengt in 2011 een album in eigen beheer uit.

Gezondheid

Eind 2010 komen er berichten dat het niet goed zou gaan met de gezondheid van de souldiva. Er worden concerten gecancelled en op 3 december moet Aretha geopereerd worden. Na afloop laat ze weten dat alles goed is gegaan en kerngezond is. Pas op 9 december 2010 wordt bekend dat er altvleesklierkanker is vastgesteld bij Franklin.

In reactie op speculatie in de media verklaarde de zangeres in augustus 2013 de ziekte te hebben overwonnen en zich weer helemaal te willen richten op haar loopbaan. De ziekte keerde echter terug. Op 13 augustus 2018 werd bekend dat ze thuis palliatieve zorg kreeg en dat ze stervende was. Op 16 augustus 2018 overleed Franklin. Ze werd 76 jaar.

Sunday Morning Classic: I Never Loved A Man (The Way I Love You)

Op 19 september2021 lag het prachtige album “I Never Loved A Man (The Way I Love You)” als Sunday Morning Classic onder de naald. Het album wordt op 10 Maart 1967 uitgebracht. Het is het elfde album voor de Queen of Soul en eindigt in 1967 op de tweede plek in de Billboard album chart. Aretha Franklin is slechts 25 jaar wanneer ze dit album uitbrengt.

Dit album markeert een grote stilistische opschudding en een diepere uitdrukking van haar eigen ervaring als zwarte vrouw in Amerika, en zouden de jonge Franklin op het baanbrekende randje van de ziel plaatsen en het pad verlichten naar haar verdiende plek op de troon. Onder meer 'Respect' en de titeltrack 'I Never Loved A Man (The Way I Love You)' schitteren op dit album. “I Never Loved A Man Like You”biedt haar de kans zich los te worstelen en uit te stijgen boven andere soulzangers. Dit doet zij samen met Jerry Wexler als producer, achtergrondzangeressen Cissy Houston (de moeder van), zusjes Carolyn en Erma Franklin en de instrumentale virtuozen Bobby Womack en Eric Clapton.   

Terwijl de opname van "Respect" -- een van de werkelijk baanbrekende singles in de popgeschiedenis -- op zichzelf voldoende is om I Never Loved a Man the Way I Love You klassieke status te verdienen, is Aretha Franklin's Atlantic labeldebuut een onbetwistbaar meesterwerk van begin tot eind.

Aretha stormde op beroemde wijze de studio's van Atlantic Records binnen en zei tegen de Muscle Shoals- sessiemuzikanten, als een manier om zichzelf voor te stellen: 'Doe je verdomde schoenen aan, je krijgt iemand die echt kan zingen.' De onmiddellijke reactie was er een van afgemat geamuseerdheid - ze hadden het allemaal al eens eerder gehoord - en gegaap. Toen ging ze aan de piano zitten en begon "Respect" te zingen. Daarna waren ze niet lang vermoeid. Het nummer is daar en dan opgenomen en die take is degene die je op dit album hoort.

"Respect" is waarschijnlijk de grootste album-opener in de geschiedenis van de populaire muziek. Deze overtreffende trap, funky, kerkelijke klopper werd bereid met alle hoofdingrediënten van Southern Soul: dreunende drums, donderende bas, country kerkorgel, knappe elektrische gitaren en een enorme, enorme stoofpot van heerlijk koper. Voeg daar Aretha's krachtige, gospel-gedrenkte zang aan toe en de 'ooh's' van Sweet Inspirations, en laat het resultaat voor zich spreken. Otis Redding, de man die het deuntje had geschreven en gecomponeerd en er in 1965 een enorme R&B-hit mee scoorde, werd naar verluidt weggeblazen door Franklins behandeling.

Veel van de eer is te danken aan producer Jerry Wexler, die eindelijk de soulvolle intensiteit losliet die zo lang verborgen bleef tijdens haar ambtstermijn in Columbia. Door een geweldige Muscle Shoals begeleidingsband samen te stellen met een overvloed aan onberispelijk materiaal, creëert Wexler de ideale setting om Aretha te laten opstijgen naar de troon van Queen of Soul, en ze reageert met de sterkste prestaties van haar carrière.

Hoewel het briljante titelnummer het andere bekendste nummer van het album blijft, wordt elke versie van I Never Loved a Man geraakt door grootsheid. Covers van "Drown in My Own Tears" van Ray Charles en "Good Times" en "A Change Is Gonna Come" van Sam Cooke zijn vergelijkbaar met de originele opnames, terwijl Aretha's eigen bijdragen - "Don't Let Me Lose This Dream ', 'Baby, Baby, Baby', 'Save Me' en 'Dr. Feelgood (Love Is a Serious Business)' -- zijn perfect thuis in zo'n verheven gezelschap. Een zielenmonument.

(bron NPO, Jan Liebregts en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede