Bob Marley & The Wailers

Robert Nesta Marley wordt op 6 februari 1945 geboren op het eiland Jamaica. Hij heeft een blanke vader en een zwarte (tiener)moeder. Op 14-jarige leeftijd verlaat Robert het ouderlijk huis om een muziekcarrière te beginnen.

In 1962 verschijnt zijn eerste single 'Judge Not'. Een jaar later richt hij een groep op met andere zangers: Peter Tosh, Bunny Livingstone, Junior Braithwaite, Beverly Kelso en Cherry Smith. De naam van de groep is The Teenagers. Later wordt dat The Wailing Rudeboys en weer later nog korter: The Wailers . In 1981 bezwijkt de Rastafari aan kanker en overlijdt op jonge leeftijd.

InvloedBob Marley

Bob Marley's muziek heeft vanuit Jamaica talloze artiesten en muziekgenres beinvloed. Er wordt ook posuum werk uitgebracht (Iron Lion Zion in 1992). In 1999 verschijnt het tribute-album Chant Down Babylon, waaraan artiesten als Erykah Badu, StevenTyler (Aerosmith) en Lauryn Hill ('Turn Your Lights Down Low') aan meewerken.

Bob Marley begint op 30 mei 1980 zonder dat hij het weet aan de laatste tour van zijn leven: de 'Uprising Tour'. Elf dagen na de start van de tour komt het album Uprising uit. De tour is dan ook bedoeld om dit nieuwe album te promoten. Op 13 juni 1980 staan Bob Marley & The Wailers samen met zijn achtergrondkoor de I Threes in de Westfalenhalle in Dortmund. Dortmund is één van de vele plekken waar het gezelschap speelt, maar volgens aanwezigen is dit een optreden om nooit te vergeten. Het is snikheet in de zaal en er druipt gecondenseerd water van het plafond. Daarnaast wordt de zaal gevuld met cannabisrook en de heerlijke muziek van Bob Marley. Met nummers zoals 'No Woman, No Cry', 'Redemption Song' en 'Could You Be Loved' laat hij voor de aanwezige fans mooie herinneringen achter. De 'Uprising Tour' begint op 30 mei 1980 in Zürich en stopt in september 1980 in de Verenigde Staten. Bijna een jaar na het optreden in Dortmund, op 11 mei 1981 sterft hij op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Top 2000

Bob Marley heeft in totaal negen noteringen in de Top 2000. 'No Woman No Cry' staat op nummer 269. Op nummer #185 in Top 2000 lijst 2020 staat ‘Three little birds’van Bob Marley & The Wailers uit 1977.

Sunday Morning Classic: Live! At the Lyceum

Op 11 april 2021 stond Bob en zijn Wailers op ons Sunday Morning Classics podium met het album Live! At the Lyceum.

Na de vijf prestigieuze shows in het Roxy Theatre in Los Angeles had de band drie dagen vrij. Tijd voor een beetje rust en de reis naar Engeland, waar het Lyceum Theater was geboekt. Het theater had een geschatte capaciteit van 2100 mensen. Toen de kaartjes in de verkoop gingen, waren ze binnen een paar uur op, wat een hele prestatie was voor een artiest die niet veel platen op zijn naam had staan. Maar er broeide iets, Bob Marley en reggae waren op weg naar een onstuitbare opkomst. Tijdens de concerten had de politie de handen vol aan duizenden mensen die zonder kaartje kwamen opdagen. Wat opviel was dat het publiek wit-zwart mix 50-50 was. De aantrekkingskracht van Bob Marley was enorm.

Zoals de titel al aangeeft, zijn dit inderdaad Bob Marley & the Wailers, vastgelegd tijdens een optreden in de Lyceum Ballroom in Londen tijdens de laatste U.K.-etappe van de Natty Dread-tour.

Gepassioneerde en symbiotische energieën circuleren constant tussen de band en het publiek, met als nettoresultaat een van de meest memorabele concertopnames van het popmuziektijdperk.

Met de toevoeging van leadgitarist Al Anderson tijdens de opnamesessies voor hun vorige langspeler, Natty Dread, namen de Wailers steeds grotere stappen in de richting van een naadloze overgang naar het bewustzijn van het rockmuziekpubliek.

Anderson's bluesy gitaar brengt zowel "Burnin' and Lootin'" als "Trenchtown Rock", de enige nieuwe compositie op Live!

Anderson dobbert en weeft zijn soepele fretwerk tussen de ietwat bezadigde ritmes die reggae gemeen hebben.

De wederzijdse affiniteit die Marley met zijn publiek bindt, blijkt duidelijk uit het goedkeurende gebrul dat de openingsnoten begroeten van 'Them Belly Full (But We Hungry),' 'I Shot the Sheriff' en 'Kinky Reggae'. Evenzo roept "No Woman, No Cry" een groep meezingers op, aangezien het enorme volume van het publiek dat van de versterkte muzikanten uitdaagt. Met dit bewijs valt niet te ontkennen dat Bob Marley & the Wailers de onwaarschijnlijkste popmuziekiconen werden. Bovendien, Live! onderstreept de onderschatte talenten van de Wailers als muzikanten. Oudere werken zoals "Burnin' and Lootin'" en "I Shot the Sheriff" profiteren enorm van Tyrone Downie's interpunctie op het toetsenbord en de soulvolle achtergrondzang van de I-Threes.

Live! toont Marley en de band in topvorm.

(bron: Jan Liebregts en NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede