Boney M.

Boney M. ziet in 1975 het levenslicht. De groep wordt opgericht door producer Frank Farian en bestaat uit vier West-Indische artiesten uit Engeland, Duitsland en Nederland. Opvallend is dat Farian blank is, terwijl de rest een donkere huidskleur heeft. Met single 'Baby, Do You Wanna Bump?' heeft Farian direct een hit te pakken. Hij zorgt zelf voor de vocalen in het liedje. Vanaf dit moment heeft de groep te maken met vele wisselingen.

Boney M. beleeft in 1976 zijn grote doorbraak. Muziek- en televisieproducer Michael Leckebusch van Radio Bremen nodigt de groep uit voor zijn programma 'Musikladen'. Het optreden wordt een gigantisch succes en niet veel later staat de single 'Daddy Cool' bovenaan de Duitse hitlijsten.

Ondanks het succes krijgt producer Farian veel kritiek te slikken. Zangeres Maizie Williams en frontman Bobby Farell hebben feitelijk weinig vocale inbreng, aangezien Farian bijna alles zelf inzingt. Het levert de nodige interne botsingen op.

Farell wordt in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe en begint een vruchteloze solocarrière. Na drie jaar haalt Farian hem weer terug naar Boney M. Jaren later blijkt dat Farell amper geld heeft verdiend bij Boney M, doordat Farian alle (financiële) rechten voor zich opeiste.

Het doel valt

Boney M. stopt er in 1986 mee, om twee jaar later weer een comeback te maken. Zonder succes, want in 1989 valt het doek opnieuw.

Uniek

In een lijst van best verkochte singles in Engeland, uitgegeven in 2002, is Boney M. maar liefst twee keer te bewonderen. Met 'Rivers Of Babylon' en 'Mary Boy's Child' staat de groep op een vijfde en tiende positie. Dit is uniek te noemen: Boney M. is de enige act  die twee keer in de Top 10 stond, iets dat zelfs The Beatles niet wisten te bereiken.

Overlijden Bobby Farrell

Boney M-zanger Bobby Farrell was op het moment van zijn overlijden  op 30 december 2010 niet gelukkig. "Hij stierf ongelukkig. Ons onrecht is nooit rechtgezet", zegt Boney M-zangeres Liz Mitchell. "Hij werdBobby Farrell afgeschilderd als een raar dansend mannetje, die genoot van de aandacht en er voldoening in schepte de boel te belazeren", zegt Mitchell in De Telegraaf. Ook van de opbrengst van de hits ontvingen de leden niets. Boney M was voor het overlijden van Farrell nog uit op eerherstel middels een reünietournee. "Die zal er niet komen", zegt Mitchell. "Mijn grootste verdriet is dat hij niet heeft mogen meemaken dat wij als groep serieus worden genomen. Die kans hadden we gehad tijdens een reünietournee. Maar het heeft niet zo mogen zijn." De hits van Boney M waren ingezongen door producer Frank Farian. Bobby Farrell playbackte alle nummers.

Top 2000

Boney M. staat met twee nummer in de Top 2000 van 2020: Rivers of Babylon #1486 en Daddy Cool #1915

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede