Boston

De historie van Boston begon rond 1969 toen Donald Thomas "Tom" Scholz lid werd van een band opgericht door Barry Goudreau (gitaar) en verder bestaande uit Brad Delp (zang) en Jim Masdea (drums). Deze band, bekend onder de naam "Mother's Milk" hoewel er geen officiële naam was, vormde het begin van Boston.

Het debuutalbum Boston uit 1976 is direct goed voor een hit: ‘More Than A Feeling’. Scholz nam alle tracks grotendeels zelf met zijn eigen apparatuur op. Ook de volgende albums, Don't Look Back (waar de band twee jaar aan werkt)  en Third Stage (1986) zijn voornamelijk het product van Scholz.

Scholz heeft tijdens en na de produktie van de albums veel druk ondervonden en tijd in de rechtzaal doorgebracht. Zijn label Epic claimde namelijk contractbreuk vanwege de extreem lange periode die Scholz nam voor de release van de albums.In de jaren '90 brengt Scholz, nu alleen, nog werk uit, maar zonder veel succes. Als uitvinder boekt hij meer vooruitgang. Later komt Boston nog samen voor een toernee, maar Delp overlijdt door zelfdoding in 2007. Aan zijn T-shirt had hij een briefje vastgemaakt met de tekst "I am a lonely soul".

Op 22 maart 2017 overleed Sib Hashian op een cruiseschip. Hij zou optreden in het kader van Legends of Rock Cruise. Hashian werd 67 jaar oud.

Top 2000

In de 24 editie van de Top 2000 (we leven nu in 2022) staat Boston met twee noteringen in de Top 2000:

  • 359 More Than A Feeling
  • 1732 Don’t Look Back

Sunday Morning Classic

Tussen alle grote rock namen uit de jaren ’70 mogen we zeker Boston niet vergeten! Op 26 maart 2023 lagen zijn met hun debuutalbum Boston uit 1976 onder de naald als Sunday Morning Classic.

In januari 1977 werd More Than Feelinig een hit in Nederland, piekend in de Top 20. Ik was 12 jaar oud (en mijn vrouw werd dat jaar geboren). Mijn oren stonden op disco en waren nog niet klaar voor steviger muziekstijlen.  Met terugwerkende kracht ontdekte ik al spoedig Boston en veel meer namen. In de bladen werd hoog opgegeven over de unieke, warme sound en de immense productietechnische kwaliteiten van de plaat. Super melodieus en toch die muur van geluid. Tom Scholz die dit alles jarenlang in zijn kelder had zitten knutselen; men vond het heel bijzonder. Menig ervaren geluidstechnicus moet verbaasd hebben geluisterd naar deze briljante nieuwkomer, een ruimteschip met warp 7 arriverend.

Tom Scholz heeft een prachtige stem waar hij stevig mee kan uithalen, maar die ook zijn weg weet in de meer dan goede ballads.

Zwakke nummers kent de plaat niet, zang- en gitaarmelodieën zijn meer dan fraai, de variatie groot. Hier en daar spannend, zoals op Foreplay met enige progressieve rockinvloeden, net als sommige passages in Smokin’. Prachtig blijft het subtiele intro van Something about You, waarover spoedig die prachtige gitaarsound golft. Dat en veel, véél meer, er valt immens veel te genieten.

Het album wordt geprezen als een van de beste in de rockgeschiedenis, met een opname in het boek 1001 Albums You Must Hear Before You Die. 

Op Spotify kun je onze lijst met Sunday Morning Classics beluisteren: Spotify Sunday Morning Classics

Bron: NPO, Wikipedia en passages uit diverse sites
Foto: publiek domein en Michael Borkson

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede