Boudewijn de Groot

Ik denk dat ik van alle Nederlandse zangers het meeste houdt van Boudewijn de Groot. Al vanaf jonge leeftijd zing ik luidkeels zijn nummers meer en vandaag de dag doe ik dat nog steeds. Tijdens mijn vrijgezellendag werden mijn vrouw en ik " ontvoerd"  na een studio waar wij het nummer " Avond" samen hebben ingezongen. Noem het een collecters item want je zal het buiten De Platenbar nergens vinden.

Boudewijn de Groot heb ik een paar live mogen zien. Vanaf 2020 is dat niet meer mogelijk omdat Boudewijn het voor gezien houdt.

Boudewijn de Groot

Frank Boudewijn de Groot (Batavia, 20 mei 1944) is een Nederlands zanger, songwriter, muziekproducent en acteur.

In 1966 werd de opvolger van Boudewijn de Groot, Voor de overlevenden, als elpee en fotoboek uitgebracht. Naast De Groot, Nijgh en Vos werd ook arrangeur Bert Paige toegevoegd aan het team. Op de plaat schreef Lennaert Nijgh zijn jeugdjaren van zich af, met nummers als Voor de overlevenden, Testament en Verdronken vlinder en schreef hij een cyclus liefdesliedjes voor een zekere Joke. De elpee kreeg een gouden en een platina plaat toegewezen en werd bekroond met een Edison.

Als eerste single werd Ken je dat land uitgebracht, dat in de lijn lag van de eerdere protestsingles. De single bereikte de hitlijsten echter niet. Als tweede single volgde het carnavaleske Het Land van Maas en Waal, dat in 1967 De Groots eerste, en tot nog toe enige, nummer 1-hit werd. Het nummer werd onder de naam The Land At Rainbow's End ook uitgebracht in Engeland (met Baldwin the Great als artiestennaam), waar er een paar honderd van verkocht werden. Hierna bracht Decca een single uit van het nummer Onder ons, dat niet op het album terechtgekomen was.

Onder invloed van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles wilden Nijgh en De Groot een ultieme hippieplaat maken. Het resultaat werd Picknick, waarop geëxperimenteerd werd met psychedelische teksten en muziek. De plaat werd enthousiast ontvangen en opnieuw bekroond met een Edison, en daarnaast een gouden plaat.

Als eerste single werd het titelnummer Picknick uitgebracht, als tweede single het duet Prikkebeen, dat De Groot opnam met Elly Nieman. Dit nummer bereikte begin 1968 de negende plaats van de Top 40. Hierna volgde de single Waterdrager, een nieuw nummer dat niet op het album stond, aangevuld met B-kant Als de rook om je hoofd is verdwenen.

De Groot en Nijgh begonnen ondertussen steeds vaker voor andere artiesten te schrijven, waaronder Adèle Bloemendaal en Liesbeth List.

Boudewijn de Groot houdt het voor gezien en was afgelopen week voor het laatst (zingend) op televisie. De 75-jarige Boudewijn de Groot was te gast bij Matthijs van Nieuwkerk. De zanger trad in De Wereld Draait Door op met de gelegenheidsformatie Vreemde Kostgangers, die hij vormt met Henny Vrienten en George Kooymans. Vooraf aan het optreden vertelde hij over de reden om te stoppen. ,,Naar mate dat ik ouder word, gaat het me steeds meer moeite kosten. De stress wordt steeds groter in aanloop naar tours toe en krijg ik slapeloze nachten. En heb ik voor het eerst in 50 jaar last van zenuwen. Dat had ik vroeger nooit.”

Sunday Morning Classics: Voor de Overlevenden

Op 9 februari 2020 lag het album "Voor de Overlevenden"  bij ons tijdens de Sunday Morning Classics op de draaitafel.

Boudewijn de Groot schreef de muziek; Lennaert Nijgh de tekst. Deze stijl wordt kleinkunst (kleine kunst) genoemd. De muzikale middelen waren sober, de focus lag op de teksten. Sommige liedjes zijn romantisch of komisch, maar er is ook een belangrijk element van sociale kritiek, gericht tegen conformiteit, oorlog en kapitalisme.

  • Voor de Overlevenden is een nostalgische herinnering aan kinderfantasie en een overleden oudere broer.
  • Testament wordt gezongen door een 22-jarige die de immateriële bezittingen van zijn jeugd nalaat aan zijn vrienden en familie. Hij wordt begeleid op klassieke gitaar, triangel- en achtergrondsnaren.
  • Het Land van Maas en Waal is een ironisch eerbetoon aan het land met deze twee rivieren en heeft absurde teksten en circusmuziek.
  • Verdronken Vlinder is een poëtisch lied met veel gelijkenissen. Hij vergelijkt zichzelf met een vlinder, mooi en vrij maar ook kwetsbaar.
  • Beneden Alle Peil geeft een ontrouwe vriendin de schuld. Het heeft een rijk geluid met akoestische gitaar, klavecimbel en vibrafoon.

Als er een album is met Nederlandse liedjes dat een klassieke status verdient, dan is het deze wel.

Bron: Jan Liebregts en Wikipedia
Foto's: Harry Pot en Filip Naudts

http://www.boudewijndegroot.nl/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede