Brainbox

Brainbox is een in1968 door Pierre van der Linden, Kaz Lux en Jan Akkerman opgerichte Amsterdamse groep. De grote hits komen reeds een jaar later: ‘Down Man’ en ‘Summertime’.

Het naamloze debuutalbum uit 1969 bevat nummers als Dark Rose en Sea of Delight. Down Man werd een bescheiden hit in de Verenigde Staten. In Nederlandhad Brainbox een aantal hitsingles waaronder Between Alpha and Omega, Doomsday Train, The Smile (Old Friends Have a Right to) en Summertime.

Na het veelbelovende debuutalbum vertrokken kort na elkaar zowel Akkerman als Van der Linden om samen met Thijs van Leer de band Focus te gaan vormen. Nieuwe gitarist werd Herman Meyer, die na enige tijd gezelschap kreeg van Rudy de Queljoe(ex-Dragonfly) en als drummer kwam Frans Smit over uit De Maskers. Meyer maakte na twee singles plaats voor John Schuursma. Ondanks de wijzigingen bleef Brainbox landelijk zeer populair. Na het vertrek van Kaz Lux in 1971, vervangen door zanger Michel van Dijk, viel de groep wegens afnemend succes in 1972 uit elkaar.

De vele bezettingswisselingen brengen nooit meer het kenmerkende Brainbox-sound van het begin terug. Tussen 1982 en 1984 treedt de groep nog een aantal keer in min of meer originele bezetting op.

Jan Akkerman ging in 2012 met het oude Brainboxrepertoire toeren onder de naam My Brainbox, met als zanger Bert Heerink (ex-Vandenberg).

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Brainbox met twee noteringen:

  • 1806: Summertime
  • 1969: Down Man

Sunday Morning Classic

Op 13 augustus 2023 stonden de mannen van Brainbox met hun naamloze debuutalbum uit 1969 op ons Sunday Morning Classic podium.

In april 2018 kozen de lezers van het Nederlandse maandblad Lust for Life het album Brainbox tot nummer vier van de beste albums van de Lage Landen. Ik moet toch even kwijt dat ik dit één van de betere albums vind die er rond 1969 van Nederlandse bands is uitgebracht. Zeer vindingrijk, melodieus, haast on-nederlands goed gespeeld. Prachtige weergave van de tijd. De stem van Kaz Lux is van internationale klasse. Hoewel de band niet zo bekend werd als sommige van hun tijdgenoten, wordt hun debuutalbum nog steeds beschouwd als een belangrijk werk in de Nederlandse rockgeschiedenis.

Je vraagt je af waarom dit hoogtepunt eigenlijk maar één album heeft mogen duren. Waarom dit bij elkaar gekomen talent geen tientallen klassiekers onder de naam Brainbox heeft uitgebracht.

Bron: NPO
Foto: publiek domein en LP hoes

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede