Britney Spears

Britney Jean Spears wordt op 2 december 1981 geboren in McComb, Mississippi en groeit op in Kentwood, Louisiana.

Britney Spears scoort in 1998 op 16-jarige leeftijd haar eerste grote hit met 'Baby One More Time'. Het succes van Britney bereikt een hoogtepunt als de zangeres in 2003 een Grammy ontvangt. Op muzikaal gebied horen we daarna steeds minder van Britney. Het privéleven van de zangeres wordt echter steeds meer publiek bezit en zorgt er voor dat Britney veelvuldig in het nieuws komt.

Mickey Mouse Club

Op 8-jarige leeftijd doet Britney auditie voor het populaire Amerikaanse kinderprogramma 'Mickey Mouse Club'. De producers zien het talent in het meisje, maar vinden haar nog te jong, Drie jaar later nemen ze haar wel aan. Naast Britney zijn ook Justin Timberlake en Christina Aguilera in het programma te zien.

Platencontract

Ook platenmaatschappij Jive ziet brood in Britney. Wanneer 'Baby One More Time' op single verschijnt in 1998 is Britney nog maar 16. Het nummer slaat wereldwijd in als een bom en levert vele gouden en platina singles op. Op het gelijknamige album staan nog meer hits: '(You Drive Me) Crazy' en de ballad 'Sometimes'.

Kus met Madonna

Britney Spears treedt in 2003 samen met Christina Aguilera, Madonna en Missy Elliott op tijdens de MTV Video Music Awards. Zowel Britney als Christina zoenen tijdens de uitvoering van het nummer 'Like A Virgin" met Madonna. Vooral de kus van Britney wordt breed uitgemeten in de pers.

Twee keer trouwen

Het jaar 2004 begint slecht voor Britney Spears. De zangeres trouwt op 3 januari in Las Vegas met haar jeugdvriend Jason Allen Alexander. Het huwelijk wordt echter na slechts 55 uur ongeldig verklaard. Britney vindt al snel een nieuwe liefde. In de zomer van 2004 verlooft ze zich met danser Kevin Federline, die ze drie maanden eerder ontmoet in een nachtclub. Het stel trouwt in oktober 2004.

Kinderen

Britney Spears en Kevin Federline hebben samen twee kinderen. Sean Preston Federline wordt geboren op 14 september 2005. Een jaar later, op 12 september 2006, bevalt Britney van haar tweede zoon Jayden James Federline.

Roerige periode

De periode na de geboorte van Britney's tweede kind is alles behalve rustig. Britney vraagt in november 2006 een scheiding aan. Volgens Britney bestaan er tussen haar en Kevin Federline onoverkomelijke verschillen. Voor Kevin komt de scheiding als een complete verrassing.

Kliniek

Britney wordt in de laatste weken van 2006 en in het begin van 2007 vooral dronken, zonder ondergoed en wild feestend op de foto gezet. Uiteindelijk wordt ze op 16 februari 2007 opgenomen in een kliniek. Daar vertrekt ze echter na minder dan 24 uur en besluit ze om haar hoofd kaal te scheren en een tattoo op haar pols te laten zetten. In die tijd komt ze met haar album Blackout. En begin 2008 gaat het helemaal mis als Britney, na dagen zonder slaap, weigert om haar zoontjes aan Kevin terug te geven. De twee vechten al tijden om de kinderen. De politie moet er aan te pas komen en uiteindelijk wordt Britney een paar dagen opgenomen.

MTV Awards

Britney gaat door een diep dal maar halverwege 2008 lijkt ze weer op te krabbelen. Ze bereikt een overeenkomst met Kevin over de voogdij van de kinderen en ze is weer op de sportschool en in de studio te vinden. Na het fiasco op de MTV Awards het voorgaande jaar, blijkt nu het tij gekeerd. Ze wint twee awards, een voor 'Album van het Jaar' (voor Blackout) en de ander voor 'Act van het Jaar'.

Circus

Na Blackout brengt ze eind 2008 het album Circus uit, met twee hitsingles 'Womanizer' en 'Circus'.

3FM Serious Request anthem

In 2012 scoort Britney een 3FM Megahit met rapper Will.i.am met het nummer 'Scream & Shout'. Het nummer groeit uit tot het anthem van Serious Request 2012 in Enschede.

X-Factor en Las Vegas

Britney Spears neemt in 2012 plaats in de jury voor het tweede seizoen van X-Factor. Een jaar later in 2013 wordt bekend dat Britney naar Las Vegas zal gaan voor concertreeksen voor een periode van twee jaar.

Terug aan de top

Meer dan 20 jaar sinds ze "Miss American Dreams" werd, is Britney Spears terug aan de top. Ze werd eindelijk verlost van het conservatorium van haar vader, trouwde met een man die van haar lijkt te houden en bracht haar eerste nieuwe nummer in zes jaar uit - een duet met niemand minder dan Sir Elton John.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Britney met slechts één notering:

  • 1951: Toxic

Sunday Morning Classic

Op 25 juni 2023 was het eindelijk de beurt aan aan Britney als Sunday Morning Classic. Ik moet bekennen dat ik vroeger niet naar de albums van Britney luisterde - alleen naar de nummers die ik leuk vond. Voor ons is het album Blackout uit 2007 haar beste werk tot op heden.

We kunnen zoveel over Blackout zeggen dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Laten we beginnen met te zeggen dat 2007 geen goede tijd was voor Britney Spears. Zelfs vandaag zeggen sommige mensen "als Britney 2007 heeft overleefd, kun je vandaag overleven". Het was dat jaar dat ze haar hoofd schoor en paparazzi aanviel met een paraplu. Allemaal dingen die hebben geleid tot haar conservatorium en de #FreeBritney-beweging.

Het was die keer dat Britney terugkeerde naar het podium van de VMA en mensen zeiden dat ze er slecht uitzag toen ze Gimme More presenteerde. Nu zien we allemaal dat dit nummer een perfect dance-pop meesterwerk is. De openingszin werd iconisch: It's Britney, bitch! Maar omdat één iconisch nummer niet genoeg is, volgt Blackout met Piece of Me . Britney heeft veel nummers geproduceerd over roem en de nadelen ervan, maar dit is de beste.

Break the Ice is een ingetogen popklassieker - misschien had het niet als single moeten worden uitgebracht, maar het is nog steeds erg goed. Heaven on Earth is een 5 minuten durende pure disco-gelukzaligheid - meer dan 10 jaar voordat het genre zijn comeback maakte in de hitlijsten. Get Naked (I Got a Plan) is een sexy en leuk nummer.

Freakshow en Toy Soldier hebben een futuristisch popgeluid en zijn hun tijd ver vooruit. Het album eindigt op een hoogtepunt met het sexy Perfect Lover en het oprechte Why Should I Be Sad , over haar scheiding van de kinderen van haar vader.

Dit popmeesterwerk heeft zelfs zijn weg gevonden naar de prestigieuze "Rolling Stone's 500 Greatest Albums of All Time"-lijst -.

Bron: NPO,  Wikipedia en Discografieën
Foto: Flickr en Publiek Domein

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede