Bruno Mars

Peter Gene Hernandez is op 8 oktober 1985 geboren in Hawaii, maar gaat als artiest door het leven met de naam Bruno Mars. Voor Bruno Mars doorbreekt als zanger, produceert Mars vooral nummers voor andere artiesten. Zo heeft hij samengewerkt met Brandy, Flo Rida, Sean Kingston, Alexandra Burke en Adam Levine.

Zelfs de grootste cynicus zal toegeven dat Bruno Mars een geweldige zanger, een goede producer en een slimme songschrijver is. Mars zet zijn uitvoerige talent niet in om nieuwe grond te ontginnen of baanbrekende muziek te maken. Hij wil scoren en doet dat ook met enige regelmaat.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Bruno met de volgende noteringen:

  • 1317: When I Was Your Man
  • 1419:  24K Magic
  • 1806:  Just The Way You Are
  • 1807:  Locked Out Of Heaven
  • 1864:  Grenade

Sunday Morning Classic

Op 4 december 2022 lag Unorthodox Jukebox (07-12-2012),  het tweede studio album van Bruno bij ons onder de naald als Sunday Morning Classic.

Radiomuziek? Hitmachine? Overgeproduceerde popmuziek? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Bruno Mars heeft één belangrijk ding: Soul met een grote S. En dat is tegenwoordig een zeldzaam iets. Bij het beluisteren van zijn album Unorthodox Jukebox schieten onmiddellijk twee namen te binnen. Michael Jackson en Prince. Waarom? Wellicht omdat Bruno’s stemgeluid dicht in de buurt komt van de jonge Michael en Prince omdat hij verschillende stijlen kan mixen en één sound kan behouden. Dit album geeft goed weer dat Mars een muziekliefhebber is. Hij weet het gevoel op te roepen van The Jackson 5, The Police en Bob Marley en deze als ode te laten klinken in plaats van een ripp off. Het digitale mixtijdperk is te horen, alles klopt en alles is perfect uitgedacht. Niets is aan het toeval overgelaten. Alles klinkt fijn aan de oren en het album luisteren komt eigenlijk altijd uit. Als zoon van een percussionist en talentvolle zangeres is goed te horen dat muziek door zijn aderen stroomt.

Critici vergelijken zijn muziek met Donna Summer, Sam Cooke en natuurlijk zijn idool Michael Jackson. De eerste twee singles 'Locked Out Of Heaven' en 'When I Was Your Man' behalen de hoogste plek in de Amerikaanse hitlijst. Daarmee heeft hij in drie jaar tijd al vijf Amerikaanse nummer 1-hits achter zijn naam staan. Sinds Elvis Presley kwam het niet meer voor dat een artiest zo weinig tijd nodig had voor zoveel nummer 1-hits. 'Treasure' is de derde single, ook hier is duidelijk de invloed van Motown op Bruno Mars te horen.

Hoewel er niets onorthodox is aan deze plaat, klinkt hij wel als een verzameling hitsingles van verschillende artiesten. Mars hoeft niemand te coveren, want hij zet moeiteloos elke stijl naar zijn hand.

Het album heeft de Grammy Award voor beste album gewonnen.

Bron: NPO en diverse sites
Foto: Brothers Le en LXT Production

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede