Bryan Adams

Bryan Guy Adams (05-11-1959) werd geboren als kind van Britse ouders, die in de jaren vijftig naar Canada emigreerden. Als kind trok hij met zijn ouders door Europa en het Midden-Oosten. Bryan Adams woonde een paar jaar in Portugal, waar zijn vader ambassadeur was. Zijn huis stond in Birre, vlak bij Cascais. Hij volgde de Carlucci American International School of Lisbon, waar hij een beetje Portugees leerde. Op de leeftijd van tien jaar kreeg hij zijn eerste gitaar; twee jaar later kocht hij zijn eerste elektrische gitaar. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Vancouver. Een jaar later verliet hij de school en trok hij door Canada om op te treden. Als 18-jarige kreeg hij zijn eerste platencontract aangeboden.

Bryan Adams doet zijn eerste muzikale ervaringen op in de groep Sweeney Todd, waarmee hij eind jaren '70 twee platen maakt. In 1980 brengt Adams zijn eerste solo-album uit, maar zijn carrière neemt pas echt een vlucht met het verschijnen van het album Reckless (1984) waarvan er wereldwijd maar liefst 7 miljoen worden verkocht. 'Run To You' en 'Summer Of 69' zijn afkomstig van dit album.

Daarnaast schrijft hij ook nummers voor artiesten als Kiss, Joe Cocker en Tina Turner. In 1985 staat hij in het voorprogramma van haar Europese tournee. Zijn grootste succes behaalt hij tot nu toe in 1991 met de soundtrack voor de film Robin Hood, Prince Of Thieves. 'I do it for you' haalt in veertien landen de eerste plaats. In Nederland blijft hij daar maar liefst elf weken staan.

Naast soundtracks zijn ook duetten over het algemeen succesvol. Zo zingt hij in 1985 'It's Only Love' met Tina Turner, in 1994 de sountrack 'All for Love' met Sting en Rod Stewart voor Three Musketeers en Barbra Streisand brengt met hem 'I Finally Found Someone' uit. Ook de soundtrack single voor de 1995 film Don Juan DeMarco, 'Have You Ever Really Loved a Woman?' is populair. Samen met ex-Spice Girl Mel C, ook wel bekend als Sporty-Spice, brengt hij in 1998 het nummer 'When You're Gone' uit.

Zijn veertiende studioalbum, getiteld Shine a light, verscheen in 2019. Tijdens de tour behorende bij dit album werd wederom Ahoy Rotterdam aangedaan.

Do

De Brabantse zangeres Do neemt 2001 met de Duitse DJ Sammy een trancecover op van Brian's 'Heaven', uit 1985 en scoort daarmee begin 2002 een wereldhit. Ook haar 'sobere' versie van 'Heaven' wordt een succes.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 staat Bryan met de volgende noteringen:

  • 157: Summer Of ‘69
  • 764: Everything I Do, I Do It For You
  • 810: Heaven
  • 1163: Run To You

Sunday Morning Classic

Op 19 februari 2023 was het de beurt (eindelijk) aan Bryan Adams om op ons Sunday Morning Classic podium te staan. Dat deed hij met zijn meest succesvolle 4e studioalbum Reckless uit 1984. Bryan was 25 toen hij dit album opnam.

Reckless  blijft een heerlijk album. Goeie degelijke rocksongs en een ietwat zoete ballad. Puur jeugdsentiment en als ik weer eens een hit van dit album voorbij hoor komen in de kroeg of op de radio dan maakt dat me altijd wel weer vrolijk. Diepgang is niet altijd nodig bij het genieten van muziek en Adams had dit ook prima door.

Het werd Adams’ meest succesvolle album, met een verkoop van 5 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten. Het was het eerste Canadees muziekalbum met een verkoop van meer dan een miljoen exemplaren in eigen land. De opnames voor het album startten in maart 1984, kort na de promotietour voor het album Cuts Like a Knife, maar Adams was ontevreden met het verloop van de opnames en nam een maand pauze. In augustus kwam hij terug naar de studio samen met Tina Turner, met wie hij de track It's Only Love opnam. Hij bracht ook nieuwe nummers mee en begon de andere nummers opnieuw op te nemen. Het nummer Heaven was al opgenomen in juni 1983 voor de soundtrack van de film A Night in Heaven. Oorspronkelijk was dit nummer niet bedoeld voor het nieuwe album, maar op het laatste moment veranderde Adams van mening.

Er verschenen uit dit album zes singles, Run to You, It's Only Love, Heaven, Summer of '69, One Night Love Affair, en Somebody. Alle singles behaalden een plaats in de top 15 van de Amerikaanse Billboard Hot 100. De eerste drie singles haalden de Nederlandse en Belgische hitlijsten in 1985, terwijl de vierde single dit pas in 1990 deed.

Ik zou geen enkel nummer van dit (tijdloze) album kunnen noemen dat me niet aanstaat.

Bron: NPO, Wikipedia en diverse citaten van websites
Foto: Marco Maas en Raph_PH

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede