Buena Vista Social Club

De Buena Vista Social Club zou oorspronkelijk een samenwerkingsproject zijn tussen Afrikaanse en Cubaanse gitaristen. Toen de Afrikanen niet kwamen opdagen in de studio werd besloten het project zonder hun medewerking voort te zetten.

Snel opgenomen

De opnames in de studio in Havana, Cuba namen zo weinig tijd in beslag omdat de nummers vrijwel allemaal ‘live’in een àtwee takes slaagden. De muzikanten deelden dezelfde passie voor muziek en voelden zich helemaal op hun gemak met elkaar.

Cubaanse volksliederen

De nummers werden gaandeweg gearrangeerd en uitgewerkt. Het zijn vrijwel allemaal oude Cubaanse volksliederen in een nieuw jasje gegoten. Buena Vista Social Club bestaat uit bejaarde Cubaanse muzikanten. De oudste van het stel was de toen 89 jaar oude gitarist en zanger Compay Segunda. Een andere vocalist was de 70-jarige Ibrahim Ferrer, een Cubaanse ster uit de jaren vijftig.

Social Club

Op het eerste album zingt ‘de Edith Piaf van Cuba’Omara Portuondo’een aantal nummers mee. Op de volgende CD van de Social Club, verschenen begin 2000, zingt Omara alle nummers.Enkele van de andere muzikanten zijn: Ry Cooder (gitaar), Elias Ochea (gitaar en zang), Ruben Gonzales (piano) en Ry Cooder, Orlando Lopez (bas), Manuel Mirabel (trompet).

Dood

Compay Segunda overlijdt op 14 juli 2003 op 95-jarige leeftijd, Ruben Gonzales (84) overlijdt in datzelfde jaar op 9 december en op 7 augustus 2005 wordt bekend dat ook Ibrahim Ferrer het leven heeft gelaten. Hij werd 78 jaar oud.

North Sea Jazz festival

Ferrer stond in juli van 2005 nog op het North Sea Jazz festival in Den Haag en het was de bedoeling dat hij in het najaar zou terugkeren naar Nederland voor concerten in Amsterdam en Groningen.

Rhythms Del Mundo Cuba

Het album Rhythms Del Mundo Cuba, dat in november 2006 verschijnt, is een unieke samenwerking tussen leden van The Buena Vista Social Club en populaire artiesten zoals zanger Chris Martin van Coldplay, Sting, Dido, Jack Johnson, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Maroon 5 en Bono. Het album is een initiatief van Artists Project Earth (APE), dat al jaren strijdt voor een beter milieu en mensen informeert over het verband tussen klimaatveranderingen/opwarming van de aarde en natuurrampen.

Faustino Oramas

Faustino Oramas overlijdt op 27 maart 2007 op 95-jarige leeftijd. Hij had leverkanker. Over de exacte leeftijd van de muzikant bestaat enige onduidelijkheid. Volgens documenten is hij geboren in 1911. Er gaan echter geruchten dat hij 103 jaar oud is geworden.

'Clocks'

Het nummer 'Clocks', een hit van Coldplay uit 2003, wordt in april 2007 uitgebracht door The Buena Vista Social Club in samenwerking met Coldplay-zanger Chris Martin.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat de Buena Vista Social Club met de volgende noteringen:

  • 484: Chan Chan
  • 1577: Clocks (met Coldplay)

Sunday Morning Classic

Op 21 augustus 2022 stond de originele bezetting van de Buena Vista Social Club op het podium als Sunday Morning Classic met hun gelijknamige debuutalbum uit 1997.

De legende van het enige echte Buena Vista Social Club album is groot. Het was Nick Gold, platenlabeleigenaar van World Circuit, die het een goed idee vond om een groep oudere Cubaanse muzikanten weer bij elkaar te brengen voor een ode aan de traditionele muziek van het eiland. Hij vroeg de Amerikaanse gitarist/zanger Ry Cooder hem te helpen. Het enthousiasme onder muzikanten was  zo groot dat er binnen no time drie albums werden volgespeeld: Naast het fameuze Buena Vista Social Club album waren dat het album van de Afro Cuban All Stars, een project opgezet door Juan de Marcos Gonzales, en Introducing.. van pianist Ruben Gonzales.

Het grootste succes kwam natuurlijk met het gelijknamige album van de Buena Vista Social Club dat in 1997 verscheen. De geweldige songs, de warmbloedige vertolking, het fraaie artwork dat het album sierde en het goed vertelde verhaal over de legendarische muzikanten bleek een schot in de roos. En ondanks het feit dat bijna geen song van het album op de radio te horen was schoot de verkoop, via word of mouth, door het dak.

Met albumopener Chan Chan opent zich een album dat zowel authentiek, puur en energiek klinkt dat de emoties er vanaf spatten. Alle stijlen die de Cubaanse muziektraditie zo eigenzinnig en interessant maken worden op het album bedient: son, trova, fillin, guajires en boleras. En met songs als Dos Gardenias, En Cuarta de Tula, Veinte Anos, El Guayabero, El Carretoro en La Bayamesa (om er maar een paar te noemen….) draagt het al alles in zich van een klassieker.

Maar natuurlijk zijn het gitarist Eliades Ochoa, bassis Orlando ‘Chacato’López, pianist Ibrahim Ferrer, zanger Rubén Gonzáles, zangeres Omara Portuando, de zang van Compay Segundo en trompettist Manuel Guajiro, samen met Ry en zoon Joachom Cooder de basis van de band, die dit altijd zo geweldig tijdloos laten klinken. Echt alles klopt aan de manier waarop ze de songs spelen en hoe deze, zonder opsmuk, zijn vastgelegd.

Met een wereldverkoop van onderhand al 12 miljoen stuks, een verkoop die nog steeds moeiteloos doorzet, is het album een ongekend succes te noemen. Een album, met die wonderlijk mooie hoes met Ibrahim Ferrer lopend op straat in Havana, ook dat destijds wereldmuziek (een beetje wonderlijke genrenaam ooit door een groep Britse journalisten bedacht) meer dan ooit op de kaart zette en het publiek geïntrigeerd nieuwsgierig naar andere wereldmuziek maakte.

In de legendarische bandsamenstelling van het album gaf de Buena Vista Social Club maar 3 concerten. Twee in Carré, Amsterdam en één in Carnegie Hall, New York. Concerten die allemaal door filmmaker Wim Wenders werden vastgelegd en later uitgebracht werd als spraakmakende en zeer succesvolle film.

Een echte klassieker die je in de kast moet hebben staan!

Bron: NPO
Foto: XIIIfromTOKYO and album

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede