Caro Emerald

Caro Emerald is de artiestennaam van Caroline Esmeralda van der Leeuw (26-04-1981). Zij studeerde in 2005 af in de vakken jazz-zang aan het conservatorium in Amsterdam.

Van der Leeuw zong in de Amsterdamse closeharmonygroep Les Elles en in de Philharmonic Funk Foundation, een 44 man sterk funkorkest. Daarnaast deed ze regelmatig de achtergrondzang bij het Kinderen voor Kinderen-songfestival. Van der Leeuw kreeg op de middelbare school zangles van Jim Gilloffo te Amsterdam. Zelf gaf zij zangles aan de zangschool van Babette Labeij.

Van der Leeuw verwierf onder haar Caro Emeraldartiestennaam Caro Emerald bekendheid met de single Back it up. Het nummer was geschreven en geproduceerd door David Schreurs, Jan van Wieringen, Robin Veldman en de Canadese songwriter Vince Degiorgio. Van der Leeuw werd benaderd voor het inzingen van de demo. Het liedje bleef onbekend tot Van der Leeuw in 2008 het nummer live zong op de lokale Amsterdamse tv-zender AT5 onder de artiestennaam Caro. Hierna pakte Arrow Jazz FM het nummer op, zodat ze ook buiten Amsterdam bekend werd.

Daarna besloten Schreurs, van Wieringen, Van der Leeuw en Degiorgio om een conceptueel album op te nemen in dezelfde stijl, met Caro als ‘starring artist’.

Back it up werd op 6 juli 2009 uitgebracht op Grandmono Records, een label dat Schreurs oprichtte met van Wieringen en van der Leeuw om hun muziek uit te brengen. De artiestennaam werd veranderd in 'Caro Emerald'. In augustus 2009 werd een Kraak & Smaak-remix uitgebracht. De plaat was 3FM Megahit in week 32. Caro Emerald werd benoemd tot serious talent door 3FM. In april 2010 werd bekend dat Back it up in 2009 de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM is geweest. Ze kreeg hiervoor de Schaal van Rigter uitgereikt.

Als Caro Emerald zingt ze voornamelijk in het Engels.

Op 7 juli 2019 lag het album " Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" bij ons onder de naald tijdens de Sunday Morning Classics.

(bron: Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede