Cesaria Evora

Cesária Évora (Mindelo, 27 augustus 1941 – São Vicente, 17 december 2011) was een folkzangeres uit Kaapverdië. Ze stond bekend als de 'diva op blote voeten', omdat ze de gewoonte had om blootsvoets het podium te betreden. Évora begon haar carrière als zangeres in Mindelo op het eiland São Vicente. Toen ze net twintig was, zong ze al over de romantische teleurstellingen en de afgelegen ligging van de Kaapverdische Eilanden, op cd uitgebracht onder de naam Radio Mindelo. Évora zong coladeras (catchy songs, geschikt voor de dansvloer) of mornas (Kaapverdische blues).In 2004 won ze een Grammy Award voor het 'Best Contemporary World Music Album'.

Haar muziek wordt door veel mensen gezien als wereldmuziek. Ze zong meestal in het Kaapverdisch Creools, soms ook in Portugees en Frans. 'Sodade' (Saudade) is een term die regelmatig op de melancholieke liedjes terugkomt. Haar werk werd geremixt door verschillende grote namen in het dj-landschap, onder wie Carl Craig, Osunlade en Kerri Chandler, en ze werkte samen met grote namen als Eleftheria Arvanitaki, Marisa Monte, Bonnie Raitt, Compay Segundo, Kassav' en Caetano Veloso.

In 2009 bracht ze een volledig nieuwe cd uit (Nha sentimento), een album dat de zwaarte en de lichtheid van haar stem combineerde, met aanzienlijk meer latin- en samba-invloeden dan gewoonlijk.

Miss Perfumado, Cesaria en Cabo Verde zijn bekende werken van haar. Haar bekendste nummers zijn "Sangue De Beirona", "Tchintchirote" en "Sodade".

Sinds 2005 ging het niet goed met haar gezondheid, en onderging ze een aantal operaties. Dit dwong haar er eind september 2011 toe haar carrière te beëindigen. Op 17 december 2011 overleed Évora op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen.

Als eerbewijs aan Cesária Évora is de Luchthaven São Pedro op 8 maart 2012 omgedoopt tot Cesária Évora International Airport.

Stromae

Het nummer 'Ave Cesaria' is een eerbetoon van Stromae aan de Kaapverdische zangeres Cesaria Evora. Hij bezingt hier een ficties liefdesverhaal tussen haar en Stromae. Het nummer verschijnt in 2013 op het album Racine Carrée.

Top 2000

In de 24 editie van de Top 2000 staan geen noteringen van Cesária Évora.

Sunday Morning Classic

Met Kerst op 25 december 2022 stond Cesária Évora tussen de versieringen op ons Sunday Morning Classic podium met haar album Miss Perfumado.

Miss Perfumado is haar vierde album en is uitgebracht in 1992. Er zijn wereldwijd meer dan 300.000 exemplaren van verkocht. Het omvatte een van haar meest gevierde liedjes, "Sodade", gecomponeerd door Armando Zeferino Soares. Het album heeft haar bij een breder publiek bekend gemaakt. Als je je afvraagt hoe de heruitgave op vinyl klinkt, kan ik je vertellen dat het geweldig is. De remastering werd in 2012 gedaan door Greg Calby en Steve Fallone bij Sterling Sounds in NYC.

Ik wou dat zelfs maar een fractie van de aandacht die werd besteed aan de Buena Vista Social Club releases (hoe geweldig ze ook zijn) zou worden besteed aan deze LP. Elk nummer is een plezier om naar te luisteren, of het nu langzaam of snel is. Het kan in elke situatie worden gespeeld - een romantisch diner bij kaarslicht, een feest of als algemene achtergrondmuziek.

Bron: Wikipedia
Foto: Silvio Tanaka en As fotos da Virada

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede