Chi Coltrane

Chi Coltrane (16-11-1948 , Racine) was een van de zeven kinderen van een Canadese moeder en een Duitse vader, een violist. Ze had al vroeg interesse in muziek en begon op haar zevende met het bespelen van de piano en kon op haar twaalfde al acht instrumenten bespelen. Haar favoriete instrument is de piano waarmee ze God wilde vinden. In 1970 speelde ze in diverse clubs in Chicago. Een jaar later vertegenwoordigde ze haar land op het International Rock Festival in Rio de Janeiro. Niet veel later tekende ze een platencontract van CBS/Columbia Records.

Haar debuutalbum 'Chi Coltrane' kwam in 1972 uit en wordt dankzij haar eerste single 'Thunder and Lightning' een wereldwijde topper. Van de single werden er meer dan een miljoen verkocht. Na een succesvolle tour trekt ze twee jaar de studio in om haar tweede album 'Let it Ride' (1974) op te nemen. Coltrane schrijft al haar nummers zelf en ook dit album wordt weer een groot succes. Daarna geeft ze in één jaar 300 concerten over de hele wereld. Ook in Europa scoort ze hits, waaronder toptienhits in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Met Go like Elijah staat ze in 1973 wekenlang in de Nederlandse Top 40 en de Daverende Dertig, waarvan twee weken op nummer 1. Tussen 1973 en 1975 ging ze naar de 'Salter School of Music' in Los Angeles. In 1975 verschijnen twee verzamelalbums: 'Greatest Hits' en 'Best of Chi Coltrane'. Twee jaar later verschijnt haar derde plaat 'Road To Tomorrow' (1977). Daarna verhuist ze naar Europa, waar ze haar volgende albums maakte: 'Silk and Steel' (1981), 'Live!' (1982), 'Ready to Roll' (1983) en 'The Message' (1986). Vanaf 1991 woonde ze in Zürich, waarna ze in 1993 terugkeert naar haar geboorteland, waar ze in Los Angeles een opnamestudio begon. In 1996 verscheen haar verzamelalbum 'Chi Coltrane's Golden Classics'. In 2009 keerde Chi Coltrane terug op de bühne met het album 'Yesterday, Today and Forever', dat een compilatie is van haar werk vanaf 1982 en ook enkele nieuwe nummers bevat.

Top 2000

In de 24e editie van NPO Top 2000 staat Chi met één notering. Go Like Elijah staat op plek 856 en is in dat jaar (2023) met 50 plaatsen gezakt. Maar he, dat kan het jaar erna zomaar weer anders zijn!

In een tv-uitzending van de top 2000 vertelde Chi over haar jeugd. “Ik begon op m’n zevende met pianospelen. Het is een gave van God. Op m’n twaalfde speelde ik acht instrumenten en trad ik voor het eerst op. Toen besloot ik één instrument te kiezen om me in te bekwamen. In plaats van meerdere koos ik er eentje: de piano. Ik wist twee dingen zeker in m’n leven. Het eerste was dat ik een beroemd pianiste zou worden. Het tweede was dat ik God moest vinden. Dat wist ik van kleins af aan.  Ik riep altijd dat ik een beroemd pianiste zou worden”.

Sunday Morning Classic

Op 16 april 2023 stond Chi op ons fel begeerde Sunday Morning Classic podium met haar album debuut album Chi Coltrane uit 1972.

Het debuut album van Chi is tijdloos. Chi klinkt ergens als een kruising tussen Carolle King en Janis Joplin. Met een baanbrekende stem loodst Coltrane ons door uptempo blokken beladen met koperblazers en virtuoze piano en plechtige ballads. Op dit album staan een aantal van haar bekendste nummers, die de tand des tijds met vlag en wimpel hebben doorstaan. Beroemde sessiemuzikanten (Jim Gordon, Larry Knechtel, Lee Sklar...) helpen mee om er een geweldig album van te maken.

Het nummer dat vaak vergeten wordt is The Wheel of life.  De melancholie van dit nummer snijdt recht in het hart. Het verwondert mij dat die niet meer gecoverd werd. You Were My Friend is een verwijtend lied over iemand die haar vertrouwen heeft beschaamd. Go Like Elijah verwoordt haar wensfantasie om te sterven in bijbelse en theatrale stijl. Haar woorden krijgen reacties van een gospelkoor. The Tree , een ballad met piano en strijkers, beschrijft een spirituele verbinding met de natuur. Haar stem is krachtig en gevoelig; haar pianospel voegt drive toe aan de melodieën.

"Just let me go like Elijah when I go
I want to rise right up into the sky
And ride white horses with fiery eyes
Lord for my sins I apologize
Just let me go Lord when I go
When my time comes for me to go
Just let me go like Elijah when I go"

Bron: NPO, Wikipedia  en diverse websites
Foto: Mieremet, Rob / Anefo

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede