China Crisis

China Crisis is een Engelse pop/rockband in 1979 opgericht door Gary Daly (zang/toetsen) en Eddie Lundon (gitaar) in Kirkby, een plaats in de buurt van Liverpool. Ze maakten muziek die op new wave leek, maar sterke overeenkomsten had met de postpunkbeweging die actief was in het begin van de jaren 80. Gedurende hun carrière was China Crisis met name succesvol in Engeland met tien hitsingles tussen augustus 1982 en januari 1987 en zes albums. Daarnaast hadden ze commercieel succes in West-Europa, Australië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.

Met een gedeelde voorliefde voor Stevie Wonder, Steely Dan, David Bowie en Brian Eno speelden Daly en Lundon samen met verschillende Knowsley post-punkbands. Daly probeerde daarna synthesizers en een drumcomputer uit. Samen met Lundon begon Daly toen nummers te schrijven. Het duo vroeg daarna drummer en slagwerker Dave Reilly om zich bij hen aan te sluiten. In 1982 brachten ze hun debuutsingle "African and White" uit als China Crisis bij het onafhankelijke platenlabel Inevitable. In juni 1982 hielpen ze de voormalige Television gitarist Tom Verlaine bij London's Venue.

De band tekende bij Virgin Records en maakte hiermee de opnamen van hun debuutalbum Difficult Shapes & Passive Rhythms Some People Think It's Fun To Entertain, dat in december 1982 werd uitgebracht. Een heruitgave van "African & White" werd de eerste hit van China Crisis in Engeland met een 45ste plaats in de UK Singles Chart. De single die hierop volgde, "Christian", haalde de 12de plaats in het begin van 1983 en maakte hen landelijk bekend in het Verenigd Koninkrijk. Op dat moment had Reilly de band verlaten, maar werd nog steeds vermeld als gastartiest op de single samen met het nieuwe lid Steve Levy die de hobo en saxofoon speelde. Het album eindigde op de 21ste plaats in de UK Albums Chart. Gedurende deze periode toerde de band als ondersteuning van Simple Minds (zoals te zien in interviews op de dvd Live in Concert at the Paul McCartney Auditorium Liverpool Institute of Performing Arts).

Nadat Gary "Gazza" Johnson (bas) en Kevin Wilkinson (drums) toegevoegd werden aan de band brachten ze een tweede album uit met de naam Working with Fire and Steel - Possible Pop Songs Volume Two in november 1983. Op het album stonden onder andere de singles "Tragedy and Mystery" (die zes maanden eerder was uitgebracht), "Hanna Hanna" en het titelnummer "Working With Fire & Steel" dat een hitsingle werd in Australië. Het album was een Top 40-succes in Engeland. China Crisis was daarna tussen 1984 en 1985 bezig met hun reeks van hits, beginnend met hun enige UK Top 10 hit single "Wishful Thinking", die terechtkwam op plaats nummer 9.

Sinds de late jaren 90 concentreert China Crisis zich op liveoptredens waarbij alleen de originele oprichters, Eddie Lundon en Gary Daly consistent aanwezig zijn. Hoewel de band door een aantal muzikanten voor langere periodes is geholpen, met name door gitarist Colin Hinds, die meer tien jaar heeft geholpen.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan er geen noteringen van China Crisis.

Sunday Morning Classic

Op 20 augustus 2023 verwelkomden wij China Crisis met hun tweede studioalbum Working With Fire And Steel, uitgebracht op 31 oktober 1983 door Virgin Records, als Sunday Morning Classic. Het album stond 16 weken op de UK Albums Chart en piekte op nummer 20 in februari 1984. Het bevat het nummer " Wishful Thinking ", dat een Top 10-hit was op de UK Singles Chart .

De nummers " Wishful Thinking " en "Here Come a Raincloud" (toen nog "Watching the Rainclouds" genoemd) gingen in januari 1983 in première tijdens een BBC John Peel -sessie, samen met "A Golden Handshake for Every Daughter", dat was niet opgenomen op het album maar uitgebracht als de B-kant van de single " Tragedy and Mystery " in mei. Het album is in 1983 opgenomen in Amazon Studios, Liverpool en The Manor Studio , Oxfordshire.

In een retrospectieve recensie voor AllMusic beschreef criticus Stephen Schnee het album als "boordevol intelligente, goedgeschreven popsongs" waar "zelfs de zachtere momenten ... vol leven en opwinding zijn". De recensent merkte op dat de band afstapte van hun vroege synthpop -stijl naar ambitieuzere ideeën met "Producer Mike Howlett voegde veel toe aan de sonische mix, waardoor de melodieën konden schitteren terwijl het geluid van de band werd versterkt ... Afgezien van hun eigen gerijpte geluid op deze release zweven er sporen van rock, pop en jazz tussen de regels."

Spin schreef: "Deze plaat was duidelijk pop - onberispelijk opgenomen, met pakkende melodieën en de juiste geluiden op de juiste plaatsen. Nummers als "Tragedy and Mystery", "Animals and Jungles", en de titelverlaging waren pop in elk opzicht van het woord, hoewel hun betekenissen te kostbaar waren en in metaforen vervat."

40e verjaardag

In het najaar van 2023 voerde de band het hele album live uit tijdens een reeks concerten in het VK.

Working with Fire and Steel" is een muzikaal kunstwerk dat de luisteraar meeneemt op een emotionele reis. Met zijn rijke arrangementen, diepzinnige teksten en uitstekende productie is dit album een must-listen voor muziekliefhebbers van alle genres. Het verdient absoluut een plekje in de collectie van elke muziekconnaisseur.

Bron: Wikipedia en NPO
Foto: Andrew Hurley

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede