Coldplay

Op 24 juni 2016 trad Coldplay op in de Amsterdam Arena en wij waren erbij. Nu ben ik niet zo'n fan van de (inmiddels) Johan Cruijff Arena maar een band van formaat tref je nou eenmaal niet meer in een klein zaaltje aan. Wat Coldplay zanger Chris Martin die avond presteerde was ongeloofkijk. Chris maakte van de arena gevoelsmatig een kleine zaal en het leek erop of hij met een ieder persoonlijk contact maakte. Het geluid was die avond top en daar staat de arena nou ook niet echt bekend om. Al met al een concert wat in mijn persoonlijke top 10 staat.

Coldplay

Coldplay is een Britse popband, die in 1996 in Londen werd gevormd. De leden zijn zanger Chris Martin, gitarist Jon Buckland, drummer Will Champion en bassist Guy Berryman.

In het begin werd Coldplay vergeleken met andere artiesten en bands, waaronder Radiohead, U2 en Travis. De band brak met de single Yellow door, gevolgd door hun debuutalbum Parachutes (2000). A Coldplay Rush of Blood to the Head (2002), het tweede album, betekende hun definitieve doorbraak. Het album won ook meerdere prijzen. In 2005 kwam het album X&Y, dat in zestien landen op nummer één kwam. Het vierde album, Viva la Vida or Death and All His Friends, werd samen met Brian Eno geproduceerd en ontving meerdere Grammy's. Hun vijfde album Mylo Xyloto is weer geproduceerd door Eno. Hits van Coldplay zijn onder meer Speed of Sound, Clocks, Yellow, Viva La Vida, The Scientist, Fix You, Paradise en Magic.

In 1996 ontmoette Chris Martin Jonny Buckland tijdens de introductieweek van de universiteit University College London. Samen probeerden zij een band op te zetten, waarbij ze op de universiteit Will Champion en Guy Berryman ontmoetten. Samen waagden ze hun eerste poging. Martin begon samen met Buckland teksten te schrijven, Berryman speelde mee op zijn basgitaar en Champion begon te drummen. De band, genaamd Starfish, was voornamelijk te vinden in Engelse pubs. De band had ook nog even een alter ego als Pectoralz, een boyband die puur als grap bedoeld was. Toen de leden op het punt stonden hun eerste grotere optreden te houden, schakelden ze over op de naam Coldplay. Toentertijd had Martin een vriend, Tim Crompton, thans frontman van de Engelse band the High Wire, wiens band Coldplay op het punt stond om te stoppen. Deze band had de naam Coldplay uit een gedichtenbundel en Martin besloot om na het stoppen van die band zelf de naam over te nemen. In 1998 heette de band dus ook daadwerkelijk Coldplay.

Al kort na hun ontmoeting op de Londense universiteit raakten de vier studenten bevriend en deelden hun passie voor muziek. De band die ontstond had de volgende leden: Chris Martin (tekstschrijver, zang, piano, gitaar), Jonny Buckland (tekstschrijver, leadgitarist), Guy Berryman (basgitarist) en Will Champion (drummer, nadat hij de gitaar en piano daarvoor had ingeruild).

Bron: Wikipedia

 https://www.coldplay.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede