Commodores

De Commodores is een Amerikaanse soul- en funkgroep die vooral in de jaren zeventig en tachtig succesvol was. De groep scoorde haar grootste hits met Easy, Three Times A Lady, Sail On en Brick House. Wereldwijd werden meer dan 75 miljoen platen verkocht.

De Commodores werd in 1968 opgericht door een groep studenten uit Tuskegee, Alabama; de uiteindelijke bezetting was Lionel Richie (sax, piano, zang), Thomas McClary (sologitaar), Milan Williams (keyboards, trombone, gitaar), William King (trompet, slaggitaar, synthesizer), Ronald La Pread (bas, trompet) en Walter Orange (drums, zang). Aanvankelijk noemden ze zich The Jays, maar omdat dat te veel op The O'Jays leek, werd gekozen voor de Commodores, nadat William King een woordenboek opensloeg. Na een tournee met The Jackson 5 tekende de band in november 1972 een contract bij de platenmaatschappij Motown en maakten de covers uit het liverepertoire plaats voor eigen nummers. Leadzangers werden Lionel Richie en Walter Orange.

In 1974 verscheen het debuutalbum Machine Gun waarvan Richies gelijknamige instrumental de 24e plaats in de Amerikaanse hitlijsten haalde. In de jaren 1975 en 1976 verschenen de albums Caught in the Act, Movin' On en Hot on the Tracks. Hoewel de Commodores in dampende funk grossierde, waren het de ballads Sweet Love en Just to Be Close to You van Richie die de grootste successen opleverden. Daarna ging de band verder op de ingeslagen weg met Easy en Three Times A Lady; maar ook het funky Brick House, gezongen door Walter Orange, en het country-getinte Sail On bereikten de hoogste regionen van de hitparades.

Daarna wilden de Commodores nieuwe wegen inslaan. Voor de ballads van Richie bleef er weinig ruimte over, vandaar dat manager Benny Ashburn hem voorstelde om een solo-album op te nemen dat in augustus 1982 verscheen en een enorm succes werd; Ashburn zou dat echter niet meer meemaken omdat hij op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed. Richie wilde bij de Commodores blijven, maar tijdens een tournee met de band besloot hij alsnog te vertrekken.

Begin 21e eeuw heeft de muziekzender VH1 een vergeefse poging gedaan om de oorspronkelijke band weer bij elkaar te krijgen. Williams overleed op 9 juli 2006 aan kanker. In een persverklaring zei Orange: "He was once, twice, three times a brother".

In 2008 liet Richie weten open te staan voor een reünie; dit resulteerde een jaar later in enkele optredens met King en Orange waarbij ze drie kwartier Commodores-hits speelden. Op de begrafenis van Michael Jackson zong Richie Jesus is Love, de afsluiter van het album Heroes uit 1980. De overige leden van de Commodores waren op tournee door Engeland toen ze van Jacksons overlijden hoorden; in 2010 namen ze een nieuwe versie op van Nightshift.

bron: Wikipedia
foto: Carl Lender

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede