Creedence Clearwater Revival

Het is 1967. Gitarist Tom Fogerty en drummer Doug Clifford vinden dat hun band The Golliwogs een meer op Cajun geïnspireerde boogierock-karakter moet krijgen. Samen met hun bandleden John Fogerty (zanger en gitarist) and Stu Cook (bassist), wordt in ’68 het debuutalbum Creedence Clearwater Revival uitgebracht, waarmee de bandnaam een feit is. Met onder andere de hit ‘Suzie Q’, scoort het album hoog.

De band komt uit de regio van San Francisco, maar de voor die regio kenmerkende psychedelische geluiden komen in de muziek niet voor. John Fogerty, die de band draagt, heeft het talent om nummers een natuurlijk Zuiderlijk-Amerikaans karakter te geven waarmee de band hits scoort als ‘Bad Moon Rising’, ‘Down On The Corner,’ ‘Who'll Stop the Rain’, en ‘Up Around The Bend’.  

Democratie

Hoewel het goed gaat met Creedence (diverse gouden en platina albums) is er onrust. Tom kan de dikke vinger die zijn broer John in de pap heeft niet meer aan. Er is, naar zijn mening sprake van onvoldoende democratie en hij verlaat in 1971 de band om solo verder te gaan. Tom wordt niet vervangen en met de drie overgebleven leden gaat Creedence Clearwater Revival verder. John staat toe dat Stu en Doug een gelijk aandeel krijgen in het schrijven en componeren van de nummers. Het resultaat hiervan is te vinden op Mardi Gras wat nooit een succes is geworden.

Einde

Slechts vijf jaar na het ontstaan, is het gedaan met Creedence Clearwater Revival. In 1972 stoppen de leden ermee en gaan ieder hun eigen weg. John Fogerty is, zoals verwacht, ook als solist zeer sterk en schrijft een aantal succesnummers. Zo schrijft hij in de jaren na CCR onder andere "Rockin' All Over the World", een nummer waarmee Status Quo later succesvol aan de haal gaat. Minder succesvol is voor hem de beschuldiging van Fantasy Recordsbaas Saul Zaentz. Volgens Zaents lijkt Johns solohit ‘The Old Man Down the Road’ te veel op het Creedence-nummer ‘Run Through The Jungle’, wat in bezit is van het Fantasylabel. John weigert om zijn nummer terug te draaien en reageert met de protestnummers ‘Mr. Greed’ en ‘Zanz Kant Danz’. Het wordt uiteindelijk uitgevochten in de rechtzaal waar John van de jury zijn gelijk krijgt.

Rechtzaak

John is later nog een keer in de rechtzaal te vinden als hij zijn voormalige bandleden Stu en Doug en de vrouw van zijn inmiddels overleden broer aanklaagt. Hij wil hiermee voorkomen dat Stu en Doug onder de naam Creedence Clearwater Revisted verdergaan. In 1997 wordt de zaak geseponeerd. Twee jaar later verliest Fogerty deze zaak alsnog in hoger beroep.

Top 2000

Creedence Clearwater Revival staat met een groot aantal noteringen in de 22e editie van de Top 2000 uit 2020:

 • 119: Have You Ever Seen The Rain
 • 196: Fortunate Son
 • 200: I Put A Spell On You
 • 240: Bad Moon Rising
 • 490: Who'lll Stop The Rain
 • 922: Suzie Q
 • 932: I Heard It To The Grapevine
 • 1046: Proud Mary
 • 1176: Long As I Can See The Light
 • 1221: Down On The Corner
 • 1257: Born On The Bayou
 • 1577: Lookin'Out My Back Door
 • 1592: Up Around The Bend

Sunday Morning Classic: Creedence Clearwater Revival

Op 26 december 2021 was CCR onze speciale Kerst Sunday Morning Classic met het album "Cosmo's Factory" uit 1970.

Cosmo's Factory is het vijfde studioalbum van Creedence Clearwater Revival, uitgebracht door Fantasy Records in 1970. De naam komt van de kamer waarin de band oefende in het begin van hun carrière. John Fogerty drong er zo op aan dat er geoefend werd (bijna elke dag) en de ruimte was vaak zo vol rook van de andere bandleden dat drummer Doug "Cosmo" Clifford het 'the factory' (de fabriek) ging noemen. Bekende nummers van het album zijn "Who'll stop the rain" en "I heard it through the grapevine". Kort na het uitbrengen van hun vierde studioalbum Willy and the Poor Boys in november 1969 begon Creedence Clearwater Revival met de opnames voor hun volgende album, Cosmo's Factory.

Op het album staan vier covers. Het rhythm and blues nummer “Before you accuse” me is oorspronkelijk van Bo Diddley (uit1957). “Ooby Dooby” is bekend geworden van Roy Orbison “My baby left me” is een nummer van Elvis Presley en “I heard it through the grapevine” was een nummer van Marvin Gaye. Alle andere nummers zijn geschreven door John Fogerty.

(bron: diverse websites,  NPO en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede