Crosby, Stills, Nash & Young

Zelden werd het hippiedom zo treffend belichaamd als door Crosby, Stills, Nash & Young, één van de eerste supergroepen uit de popgeschiedenis. Het viertal vertegenwoordigde zowel qua muziek en uitstraling als levenswijze en politieke overtuiging een generatie van progressieve jongeren die maatschappelijke vernieuwing en een leven in vrijheid wilde realiseren. Hun liedje 'Teach Your Children' groeide uit tot hét thema van jonge tijdgenoten die allen dezelfde idealen nastreefden.

De leden waren David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash, en wanneer zij werden geflankeerd door Neil Young werd de groep Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) genoemd. De band ontstond aan Crosby, Stills, Nash and Younhet einde van de jaren zestig en stond bekend om de complexe zangharmonieën van de leden, hun tumultueuze onderlinge verstandhoudingen en hun politiek activisme. Voor velen golden zij als de verpersoonlijking van de hippiecultuur. Bekende nummers zijn Teach your children, Ohio en Our house. Voordat de bandleden van CSN elkaar ontmoetten en de groep werd opgericht, speelden zij elk in een andere prominente band. Zo was David Crosby gitarist bij The Byrds; was Stephen Stills gitarist, toetsenist, zanger en songwriter bij Buffalo Springfield (waarvan ook Neil Young deel uitmaakte); en speelde Graham Nash bij The Hollies als gitarist, zanger en songwriter.

Hun eerste succes behaalden ze in 1969 met het album Crosby, Stills & Nash, gevolgd door een tournee. Later dat jaar kregen ze als CSNY hun vuurdoop op het festival in Woodstock en brachten ze als viertal het album Déjà vu uit. In 1970 viel de groep uiteen na drank- en drugsproblemen en gingen de leden alle vier hun eigen weg. Deze scheiding duurde vier jaar; toen begonnen ze aan een succesvolle tournee door de VS en Engeland. Na die tour eisten onderlinge problemen opnieuw hun tol en gingen de musici verder als duo's of solo, waarna ze later weer als trio of kwartet bijeenkwamen. Dit proces herhaalde zich een aantal malen, met een laatste gezamenlijk optreden van CSNY in 2013 en van CSN in 2015. In 2016 deelde Nash in interviews mee dat het doek voor de groep definitief gevallen was. Crosby, Stills & Nash wonnen in het muziekjaar 1969 een Grammy Award en alle vier werden tweemaal in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen.

De jonge hippies van weleer zijn inmiddels dikke zeventigers geworden, die ondanks hun rijkdom nog steeds staan voor de idealen van toen die zij nog steeds koesteren. “We often did things that musicians were not supposed to do. I think we were willing to put our musical lives and our physical lives on the line for things that we felt very strongly about.  Maybe we may have moved the world a millimeter or two,” aldus Graham Nash. 

Top 2000

Crosby, Stills, Nash & Young staan als viertal met 3 platen in de Top 2000 van de 23e editie:

  • 682: Our House
  • 859: Teach Your Children
  • 1018: Almost Cut My Hair

Sunday Morning Classic: DéjàVu

Op 21 februari 2021 waren de mannen te gast op ons "podium"  als Sunday Morning Classic met hun meest favoriete album DéjàVu.

Als een van de langverwachte tweede albums in de geschiedenis voldeed DéjàVu aan zijn verwachtingen en steeg naar nummer één in de hitlijsten.

DéjàVu werkte als een album, een product van vier machtige muzikale talenten die allemaal naar de top van hun spel klommen, in combinatie met een zeer bekwame productie, engineering en montage. Er waren ook enkele duidelijke deugden: de toevoeging van Neil Young aan de line-up van Crosby, Stills & Nash droeg bij aan het niveau van virtuositeit, waarbij Young en Stephen Stills naar nieuwe niveaus van complexiteit en volume op hun gitaren stegen. Young's aanwezigheid zorgde ook voor een vergroting van het aantal beschikbare stemmen en voegde een unieke, eigenzinnige songwriter toe aan de groep, hoewel de meeste bijdragen van Young op dit gebied beperkt waren tot de tweede kant van de LP. Het grootste deel van de muziek, afgezien van de kwartetversie van "Woodstock" van Joni Mitchell, werd gedaan als individuele sessies door elk van de leden wanneer ze kwamen opdagen (wat zelden samen was), en droegen bij wat nodig was en waarover overeenstemming kon worden bereikt. "Carry On" werkte als de opener van het album toen Stills een ander copyright, "Questions", "opofferde", dat de tweede helft van het nummer omvatte en het substantiëler maakte. "Woodstock" en "Carry On" vertegenwoordigden de groep als geheel, terwijl de rest van de plaat een showcase was voor de individuele leden.

"Almost Cut My Hair" van David Crosby was een stukje energieke paranoia uit het hippietijdperk. "Teach Your Children", de grote hit van het album, was een weerspiegeling van het idealisme uit het hippietijdperk dat nog steeds het leven van Graham Nash vulde, terwijl "Our House" zijn stilistische lofzang was op de late Beatles en "4+20".. En dan waren er de stukken van Neil Young, het voortreffelijk geharmoniseerde "Helpless" en de brullende country-achtige rockers die eindigden met kant twee, waar Young veel aan heeft gesleuteld, zoals zijn schijnbare wegwerpfinale, "Everybody I Love You". Al deze variatie maakte van DéjàVu een rijk muzikaal banket voor de meest serieuze en persoonlijke luisteraars, terwijl het grote publiek genoot van de glorieuze harmonieën en de donderende elektrische gitaren, die tijdens de tour die volgde op een nog dramatischer en uitgebreidere manier werden gepresenteerd.

(bron: Jan Liebregts, NPO en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede