Cuby + Blizzards

Cuby + Blizzards ontstond uit The Rocking Strings met Eelco Gelling (gitaar), Nico Schröder (basgitaar, vervangen door bassist Willy Middel, ex-Sinister Silhouettes), Hans Kinds (slaggitaar) en Wim Kinds (drums). Zanger Harry Muskee was voormalig contrabassist van The Old Fashioned Jazz Group. De groep trad in de jaren rond 1964 regelmatig op in de voormalige fabriekshal "'t Krotje" in Groningen, waar de concurrentiestrijd werd aangegaan met de lokale band "Little John and the Rocking Tigers". Toen de eerste single, Stumble and fall, voor platenmaatschappij CNR werd opgenomen, was Dick Beekman drummer. De drummer vertrok in 1966 naar de beatgroep Ro-d-Ys, maar zou in 1968 voor een jaar terugkeren in de band. Zijn vervanger was Hans Waterman uit Groningen. De groep repeteerde in die tijd in een deel van het boerderijtje dat Muskee in Grolloo had gehuurd. In de formatie Muskee, Gelling, Middel, Waterman en Hans Kinds werd een aantal singles opgenomen voor het Philips-label van Phonogram Records, waarvan Back Home (A Man) de lagere regionen van de Top 40 haalde. Voor de opname van de eerste elpee, Desolation, werd de groep uitgebreid met Henk Hilbrandie (piano), die daarvoor ook al een jaar met de groep rondtoerde.

De band maakte in 1967 en 1968 tournees met Van Morrison, Eddie Boyd, John Mayall & The Bluesbreakers en Alexis Korner. Bekende nummers van de band waren Another day another road, Distant smile, Window of my eyes en Appleknockers Flophouse, gezongen met een zeer slechte Engelse uitspraak.

De boerderij van Muskee in het Drentse Grolloo wordt een verzamelplaats voor muzikanten, dichters en aanverwanten. Met Back Home (1966), Windows for my eyes (1968) en Appleknockers Flophouse (1969) schrijft de groep Nederlandse popgeschiedenis. Na een theatertour met een ode aan de legendarische bluesartiest John Lee Hooker in 2004, zijn ze opnieuw de studio ingedoken met als resultaat het album Cats Lost (2009). Ze ontvangen daar hun eerste gouden plaat voor. Een van de producers van de plaat is Daniel Lohues. In 2010 gaven ze een optreden op het North Sea Jazz festival. Op 26 september 2011 overlijdt frontman Harry Muskee.

Cuby + Blizzards kennen behalve Muskee illustere leden als gitarist Eelco Gelling en korte tijd Herman Brood.

Op 26 september 2011 overleed Harry Muskee aan de gevolgen van leverkanker waarmee Cuby + Blizzards definitief historie werden.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Cuby + Blizzards met de volgende noteringen:

  • 364: Window Of My Eyes
  • 1287: Somebody Will Know Someday
  • 1383: Appleknockers Flophouse

Sunday Morning Classic

In het jaar dat The Doors, The Beatles en Hendrix klassiekers produceerden, werd er ook een Nederblues klassieker geboren. Op 2 oktober 2022 was het de beurt aan Cuby met zijn Blizzards met het uit 1967 legendarische album “Groeten uit Grollo" om de title Sunday Morning Classic te dragen.

“Groeten uit Grollo” is een klassieker in de Nederlandse muziekhistorie. Ik vind het erg moeilijk een favoriet nummer aan te wijzen, dat typeert vaak de allergrootste albums. Die stem van Cuby is bij tijd en wijle om van te likkebaarden. Brullend als een zeeleeuw die een keizersnede ondergaat. De heren kunnen zich wat mij betreft met gemak meten met Britse of Amerikaanse evenknieën.

Steenkolen Engels of Boerenkool Engels ? Daar is menig Nederlandse groep over gestruikeld in die periode. Wat dat betreft zijn C+B in goed gezelschap: Golden Earring(s), Outsiders, Q65.  Groeten Uit Grollo heeft ook een paar kromme woorden en uitdrukkingen. Ik zit er niet zo mee.

Bekendste lid is ongetwijfeld Herman Brood, die vaak op een zwierige manier de piano bespeelt. 'So Many Roads' is een mooi voorbeeld van de rol die Brood speelt; hij bepaalt het tempo van de song als het ware.

Deze plaat zet Grollo voor eeuwig in de geschiedenisboekjes.

Dit album is genoemd naar een boerderijtje waar Harry Muskee indertijd verbleef.  In die boerderij is nu het Cuby + Blizzards museum gevestigd. Vlakbij de dorpskroeg, waar de bandleden ook stamgast waren, is nu een borstbeeld van Harry Muskee geplaatst.

Bron: NPO, Wikipedia en diverse websites
Foto: NCRV en A. Vente, A & F. van Geelen

Onderstaand tref je een aantal albums aan van Cuby + Blizzards. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. We vinden het leuk om met je mee te zoeken.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede