Damien Rice

Damien George Rice is  geboren op 7 december 1973 in Ierland. Hij staat bekend om zijn breekbare nummers die hij met minimale instrumentatie vertolkt.

Damien is aanvankelijk actief in de rockband Juniper. De groep heeft bescheiden hitjes met 'The World Is Dead' en 'Weatherman'. Als de band op het punt staat om het debuutalbum in 1999 uit te brengen, geeft Rice de pijp aan Maarten. Het label 'Polygon' is wat hem betreft te commercieel.

Italië

Rice zoekt zijn heil in Italië. Daar schrijft hij songs en met zijn akoestische gitaar trekt hij door Europa, net zolang totdat hij een volwaardige band heeft kunnen vormen. Het eerste album, onze Sunday Morning Classic, O wordt een groot succes en wint de Shortlist Music Prize in 2003.

Tweede album

De twee daaropvolgende jaren staan vooral in het teken van het schrijven van nieuwe songs voor zijn tweede album 9. Het album wordt eind 2006 uitgebracht. Met de single '9 Crimes' scoort Damien Rice een grote hit.'Dogs'. De tweede single van het album 9, 'Dogs', verschijnt in maart 2007. De single wordt uitgebracht in drie delen. Op elk deel staan verschillende live-tracks. Twee van de bonus-nummers zijn opgenomen in de 3FM-studio.

Top 2000

In de 23 editie van de Top 2000 staat Damien met één nummer:

  • 857 : 9 crimes

Op Spotify heeft De Platenbar een Top 2000 inspiratielijst. Mocht je Damien meer plekken gunnen dan kun je hem daar aanbevelen: klik hier voor onze Top 2000 lijst.

Sunday Morning Classic

Op 23 oktober 2022 stond Damien op onze Sunday Morning Classic Podium met zijn debuut album “0” uit 2002.  Op het A2A-festival in 2001 in Amsterdam pakte de onbekende Ierse singer-songwriter al een handjevol mensen in met bloedmooie nummers . . .

Toen Damien Rice op 1 februari 2002 zijn debuut O uitgebracht bleef het stil in Nederland, vooral vanwege zijn halsstarrigheid om het album uit te brengen in eigen beheer. O is een plaat met ontwapende magie van de ietwat verlegen Ier.

Ontspannen, op geen enkele manier geforceerd, denk Nick Drake. Ontwikkeld, voor een debuut klinkt de plaat bijzonder geleerd, denk Jeff Buckley. Ontzaglijk, voor het talent van de man en zijn vaste zangpartner Lisa Hannigan. Waar de nummers kil aanvoelen, maakt haar stem ze weer warm en waar de nummers te melancholisch dreigen te worden, ontnuchtert zij ze. In het prachtig gezongen The Blower’s Daughter is zij de frisse wind en in Cold Water is zij de degene die de warmwaterkraan openzet. Wat dat betreft krijgt zij de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol.

O is een echte singer-songwritersplaat. Dat wil zeggen: veel akoestische gitaren en bovenal veel hartstochtelijke zang. Terecht een Sunday Morning Classic met dank aan Wilko Moris van de Facebook pagina Vinyl Vrienden.

Bron: NPO en diverse websites
Foto: Tammy Lo

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede