Danny Vera

Danny Vera, artiestennaam van Danny Polfliet (Middelburg, 31 mei 1977), is een Nederlandse zanger, muzikant en songwriter. Zijn muziek valt onder de noemer americana. In 1999 vormde hij zijn eerste band, Till Dawn, waarmee hij in 2000 de Zeeuwse Belofte (Grote Prijs van Nederland) won. Vera behoorde in die periode tevens tot de allereerste lichting studenten van de Rockacademie in Tilburg, net als klasgenoten Jacqueline Govaert en Floor Jansen. Met Till Dawn volgden diverse shows door heel Nederland. In 2002 kreeg Vera een solocontract bij Universal Music.

In 2003 verscheen zijn eerste album, For the Light in Your Eyes. De single "My Confession" (2003) Danny Verabehaalde de eerste plaats in de Turkse hitparade. Wegens tegenvallende resultaten van het album haakte Universal Music in 2004 af. Vera ging verder met het schrijven van nummers, en werkte in eigen beheer aan een nieuw album, Hold on a While, dat in 2005 verscheen. Aan dit album werkte ook Hershel Yatovitz mee, de gitarist van Chris Isaak, die een track inspeelde en er een aantal produceerde. Het album bevatte tevens een duet met Nancy Casteele, dat later nog in een uitvoering werd gebracht met zangeres Maud Mulder. In april 2009 trok Vera naar de Hilltop Studios in Nashville, Tennessee om zijn vierde album, Pink Flamingo, op te nemen. Daar werkte hij met sessiemuzikanten van onder andere Garth Brooks en Toto aan een geluid dat herkenbaar is van grote Amerikaanse producties. Het opnameproces werd vastgelegd en verwerkt tot een documentaire die op dvd werd bijgeleverd.

In 2019 belandde het nummer 'Roller Coaster' van zijn album 'Pressure makes Diamonds Part II' in de hitparades. In de Single Top 100 scoorde hij met dit nummer zijn vijfde hit. Na een aarzelende start groeide het nummer uit tot een grote hit. Pas in de 38e week steeg het naar zijn hoogste notering: de 8e plaats. In de Top 40 stond het 27 weken genoteerd zonder de top 20 te bereiken. Aan het eind van 2019 bleek het erg succesvol te zijn in aller tijden-lijsten zoals de Evergreen Top 1000 van Radio 5 (nr. 16) en de Top 4000 van Radio 10 (nr. 8). In de Top 2000 van NPO Radio 2 in 2019 was het de hoogste nieuwe binnenkomer ooit op plaats 4. Vervolgens bereikt Danny met zijn Roller Coaster in 2020 de eerste plaats in de Top 2000 en stoot daarmee Queen met Bohemian Rhapsody van de eerste plaats!

Op de draaitafel bij Danny Vera

Zanger Danny Vera, de kersverse nummer 1 van de Top 2000, praat met Bart Arens over een voor hem bijzondere plaat uit de lijst: That’s Life, van Frank Sinatra. Deze plaat gaf hem steun na het overlijden van zijn vader. "Dit liedje hielp mij door de tijden heen waarin ik dacht: Ik kan wel een oppeppertje gebruiken", vertelt Vera. "Het was mijn strijdlied." 

Bekijk hier het stukje over That's Live bij de Pick-Up-Tour.

Sunday Morning Classic: The Year Of The Snake

Op 13 december 2020 was Danny onze Sunday Morning Classic met het album The Year Of The Snake

Waarom een album in twee delen? Omdat je niet op de linkerbaan wilt rijden met lekkere up-tempo nummers en dan gestoord worden door een ballad die tussendoor komt.

Hiermee heeft Danny Vera zeker een punt. ‘Pressure Makes Diamonds 1’ bevat uitsluitend de up-tempo nummers en deel twee de ballads.

The Year Of The Snake is een directe verwijzing naar zijn geboortejaar 1977, het jaar van de slang.

Het begint met een dreigend gitaargeluid veroorzaakt door het typerende gebruik van de tremelo. In combinatie met het kenmerkende stemgeluid van Vera zorgt dit voor een countrygeluid. Hij wordt begeleid door de Amerikaanse zangeres Michelle David.

Het tweede nummer Fallen King is een echt Americana nummer compleet met blazers. Inderdaad een lekker up-tempo nummer dat vertelt over een verloren strijd, een gevallen koning en voor wie of wat streden we nou eigenlijk? Een nummer dat goed past bij de huidige tijd zou je kunnen zeggen. Op Stars Align houdt Danny dit tempo nog even vast en waan je je echt op de linkerbaan waarover hij het heeft in zijn aankondiging. Een nummer dat nooit echt van ritme verandert en daardoor alsmaar door zou kunnen blijven gaan.

Next Night Flight is een oproep om de nacht in te vluchten en te genieten van de vrijheid die de nacht biedt. Maar schiet wel op want de tijd dringt. Een niemendalletje van zo’n vier minuten. Dit nummer wordt opgevolgd door lekkere rock ‘n roll in Honey South. Een intro die doet denken aan de stijl van Chuck Berry om daarna over te gaan in een typische rock ’n roll patroon. Hierdoor wordt het nummer wel wat voorspelbaar al probeert Vera daar nog wel zijn eigen draai aan te geven door aan het eind van het refrein een ander patroon te volgen dat je niet direct verwacht bij het nummer.

Het album eindigt tenslotte betrekkelijk rustig met Bo-utiful. Of dit de overgang naar de tweede plaat moet begeleiden is me niet helemaal duidelijk want dit lijkt meer een countryballad dan een uptempo nummer. Alles bij elkaar is dit best een leuke plaat geworden.

Van sommige artiesten word je blij, heel blij zelfs. Omdat zij iets vertegenwoordigen wat je vandaag de dag niet meer zo vaak tegenkomt. Zeker onder Nederlandse artiesten. Danny Vera is zo’n artiest waar je zowel blij als hoopvol van wordt.

Bron: Jan Liebregts, NPO en Wikipedia.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede