David Bowie

David Bowie had ik echt graag een keer live zien optreden. Helaas is dat nooit gebeurd. De muzikale voetsporen van Bowie heb ik vanaf eind jaren ' 70 gevolgd. Dat was de periode dat ik mij echt begon te interesseren in muziek. Ik moet het dus doen met alles wat hij nagelaten heeft en dat is heel veel.

David Bowie

David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, (Londen, 8 januari 1947 – 10 januari 2016 was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.

David Bowie werd bekend door wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Life on Mars?, Ziggy Stardust, Let's Dance, Absolute Beginners en Heroes. Bowie deed ook een aantal succesvolle duetten o.a. Under Pressure (met Queen), Dancing in the Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner). Daarnaast was hij bekend van zijn verschillende imago's, die vooral in zijn glamrock-periode in de jaren zeventig excentriek te noemen waren. Bowie was naast zijn carrière als artiest ook acteur in diverse films en producer van andere artiesten.

Op 10 januari 2016 overleed Bowie in New York, twee dagen na zijn negenenzestigste verjaardag en na het uitkomen van zijn album Blackstar. Zijn dood was voor de media, fans, collega's en zelfs zijn meeste vrienden onverwacht. In de nacht van zijn overlijden twitterde Bowies vrouw Iman de tekst "The struggle is real, but so is God", wat wijst op een doodsstrijd. Het bericht van Bowies dood wordt –eveneens via Twitter –bekendgemaakt door Bowies zoon Duncan Jones die laat weten dat hij "helaas" moet bevestigen dat zijn vader is overleden. Op 18 september 2016 schreef popjournaliste Lesley-Ann Jones in de Britse boulevardkrant Mail on Sunday dat Bowie zijn dood zelf zou hebben geënsceneerd. Ze baseert zich daarvoor op uitspraken van oud-BBC-presentator Andy Peebles en producer Simon Napier-Bell. Afgezien van het feit dat deze krant in het algemeen wordt beschouwd als een populistische krant met veel showbizz-roddels is het niet aannemelijk dat Bowie het moment van zijn dood zelf heeft bepaald. Bewijzen hiervoor zijn er niet en uitspraken van anderen uit Bowies vriendenkring zijn daarmee in tegenspraak. Producer Tony Visconti, die naast Bowies laatste album ook vele andere Bowie-albums produceerde, vertelde in een interview dat Bowie hem een week voor zijn overlijden zelfs nog had opgebeld om te praten over de opnamen voor een volgend album. Bowie vertelde hem dat hij in de maanden ervoor juist 5 demo's van nieuwe nummers had opgenomen in zijn eigen huisstudio. Dit wijst erop dat Bowie het exacte moment van zijn dood zeker niet heeft zien aankomen. Bowie heeft weliswaar zijn afscheid zorgvuldig georganiseerd, maar niet zijn dood, zo lijkt het.

In de zomer van 2014 ontdekte Bowie al dat hij leed aan leverkanker. Maar Bowie heeft zijn ziekte volledig buiten de publiciteit gehouden. Alleen de mensen waarmee hij direct werkte wisten ervan. Voor de meeste muziekcritici werd pas na het overlijden van Bowie duidelijk dat op het album Blackstar een groot aantal concrete verwijzingen naar zijn aanstaande overlijden was verwerkt in de tekst van de nummers, de vormgeving van de albumhoes en de videoclips. Vooral de clip bij het nummer Lazarus kan bij nader inzien als een soort zwanenzang worden beschouwd.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Bowie met de volgende noteringen:

 • 24: Heroes
 • 69: Under Presure (samen met Queen)
 • 119: Space Oddity
 • 239: Starman
 • 479: Tonight ( samen met Tina Turner)
 • 501: Life On Mars
 • 542: Let's Dance
 • 821: China Girl
 • 852: Rebel Rebel
 • 867: Wild Is The Wind
 • 915: Dancing In The Street (samen met Mick Jagger)
 • 931: Sound And Vision
 • 994: Lazarus
 • 1026: Ashes to Ashes
 • 1082: Absolute Beginners
 • 1216: Changes
 • 1220: This Is Not America
 • 1271: Golden Years
 • 1277: Ziggy Stardust
 • 1363: The Man Who Sold The World
 • 1641: Blackstar
 • 1931: Fame

Sunday Morning Classic: Blackstar

Op 18 oktober 2020 was David Bowie onze gast bij The Sunday Morning Classics met zijn laatste en bijzonder album Blackstar.

Tracks met volop jazzinvloeden op zijn 26ste album Blackstar, de opvolger van het zo onverwacht uitgebrachte The Next Day. Met een meer dan geweldige band die naast McCaslin ook Mark Guiliana (drums), Jason Lindner (toetsen), Tom Lefebvre (bas) en Ben Monder (gitaar) bevat. Allemaal mannen die hun sporen in de wereldwijde jazz al ruimschoots hebben verdiend en met Lindner, met zijn heerlijk breed uitwaaierende keyboardwerk, en Guiliana, met zijn geniale beats, als vaandeldragers van de New York-jazz-meets-electronic scene. De lekker steady bas van Lefebvre, het dan weer stuwende dan weer ruimtelijke gitaarwerk van Monder en het mooier dan ooit klinkende saxwerk van McCaslin maken deze nieuwe reeks Bowie-songs tot de avontuurlijkste die hij maakte.

Het titelnummer met haar super inventieve drumwerk, dat vreemdsoortige keyboardspel met zijn onverwachte electroritme, het ijzersterke gitaarwerk en de fraaie sax maken de song als voor zijn onvoorspelbare ombouw tot een prachtig avontuurlijke. Het is een indrukwekkend opgezette compositie met een prachtig zingende Bowie die ondanks zijn lengte optimaal blijft boeien. Het op een heerlijk opgefokte beat drijvende en aan het einde heerlijk uit de bocht gierende Sue (Or in a Season of Crime) met een Bowie meer dan ooit klinkend als de late Scott Walker en ‘Tis Pity She Was A Whore komen in hun nieuwe, super gedreven, versie nog beter uit de verf.

Maar het zijn juist ook songs als het voortreffelijke Lazarus, het supercatchy Girl Loves Me en het prachtige Dollar Days die geweldig overtuigen. Albumafsluiter I Can’t Give EverythingAway (met een exploderende Monder) is al net zo overtuigend. Wellicht de allergrootste verrassing is dat Bowie zelf nog zo ongelooflijk goed bij stem is en al net zo groots overtuigt als de eerdergenoemde muzikanten. Ongelooflijk als je bedenkt dat Bowie alweer zo’n 5 decennia mee gaat en het leven van een rock ’n roll ster bepaald niet aan zich voorbij heeft laten gaan.

Natuurlijk is Blackstar geen jazzalbum geworden maar een echt Bowie album vol alternatieve rock. Maar dan wel gespeeld met zichzelf immer optimaal uitdagende jazzmuzikanten die het genre uitdagend benaderen. Met zijn nieuwe album maakt David Bowie wel heel erg duidelijk nog steeds het juiste oor voor echt vernieuwende muziek te hebben. Hij bewijst de jonge jazz-meets-electronic-scene een uitstekende dienst en de muziek in het algemeen niet minder. Blackstar is een uitstekend album en een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre.

Het album kwam op 8 januari 2016 uit op Bowies 69e verjaardag, twee dagen voor zijn dood. Producer Tony Visconti verklaarde dat dit album was bedoeld als afscheidsgeschenk voor zijn fans bij een zorgvuldig geplande finale.

Bron: Jan Liebregts en Wikipedia
Foto: AVRO en Les ZG

https://www.davidbowie.com

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede