Def Leppard

Het in Sheffield, Engeland opgerichte Def Leppard brengt een jaar na het ontstaan zijn eerste EP uit: Getcha Rocks Off. De in eigen beheer uitgebrachte EP trekt de aandacht van BBC Radio 1 (de 3FM van Engeland). Petter Mensch, manager van AC/DC ziet wel brood in de tienerjongens en helpt ze aan een contract bij platenmaatschappij Mercury.

Albums

On Through The Night verschijnt in 1980 en is, met name in Engeland, een groot succes. Van het derde album Pyromania (1983) gaan wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren over de toonbank. Hysteria verschijnt in 1987 met nog succes. Meer dan 16 miljoen mensen kopen de plaat. Drie jaar later overlijdt gitarist Steve Clark. In 1991 komt Adrenalize uit, met de singles 'Let's Get Rocked' en 'Have You Ever Needed Someone So Bad'.

Last Action Hero

De band speelt het jaar erop ook op tijdens het Freddie Mercury-concert en presenteert daar de opvolger van Steve Clark: Vivian Campbell (o.a. ex-Whitesnake). Retro-Active (1994) is een verzameling b-kantjes uit (met o.a de single 'Two Steps Behind' die ook in de film Last Action Hero te horen is. In 1996 is het weer tijd voor een verzamelaar, dit keer voor een greatest hits: Vault.

Def Leppard's bekendste nummer is 'Animal'. In 1985 verliest drummer Rick Allen zijn arm tijdens een auto-ongeluk.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan geen noteringen van Def Leppard.

Sunday Morning Classic

Op zondag 25 september 2022 lag bij ons het album Hysteria op de draaitafel als Sunday Morning Classic.

1987 was in commercieel opzicht het meest succesvolle jaar voor het hardrockgenre. In dat jaar werden heel veel goede albums uitgebracht die wereldwijd miljoenen exemplaren verkochten. Het album 1987 van Whitesnake, Permanent Vacation van Aerosmith, Girls, Girls, Girls van Motley Crue, The Final Countdown van Europe, het debuut van Guns N’ Roses, albums van Cinderella, Bon Jovi, Night Ranger, Kiss en natuurlijk Hysteria van Def Leppard.

Dat album leverde 7 hitsingles op. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen, maar ook in 1987 was dat een ongehoord fenomeen. Hysteria verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren en haalde in de Verenigde Staten met gemak de platinastatus (10 miljoen verkochte exemplaren). We zijn inmiddels heel wat jaren verder en klaarblijkelijk vond men het tijd voor een heruitgave. In 2006 verscheen al een deluxe versie met allerlei B-kantjes en alternatieve mixes. Ditmaal pakt men nog veel groter uit door naast een 3 disc versie ook een super deluxe 7 disc versie uit te brengen.

Naar huidige maatstaven heeft Def Leppard weinig tot niets met hardrock te maken, maar toch behoorden ze ooit tot de voorhoede van de NWOBHM beweging. Na Pyromania werd de muziek melodieuzer en toegankelijker met Hysteria als absoluut hoogtepunt. De nummers zitten ijzersterk in elkaar en de refreinen zitten al na een keer luisteren in je hoofd. Een belangrijke rol was weggelegd voor producer Mutt Lange die lang met de band in de studio verbleef om het album te perfectioneren. Het resultaat is een album om trots op te zijn, elk nummer staat als een huis en zit goed in elkaar. Zovee jaar later klinkt het album nog steeds geweldig. Met Women’ Rocket en Animal is het driemaal op rij raak met sterke hooks, onvergetelijke refreinen en fraaie harmonieën,  Love Bites is een prima ballad en Pour Some Sugar On Me is een stampende meezinger, Armageddon It swingt nog altijd heerlijk en het epische Gods Of War vormt een fraai middelpunt. Alleen de stemmen van Reagan en Tatcher herinneren je eraan dat het nummer niet bepaald van vandaag is. De tweede helft is minstens zo sterk met het fraaie titelnummer, het geweldige en opzwepende Excitable en de ingetogen afsluiter Love And Affection. Ik kan geen enkel minpunt noemen, zelfs het artwork is fraai. Het is jammer dat de band gitarist Steve Clark verloor door alcoholproblemen want anders had de band misschien zichzelf ooit nog overtroffen. Nu is en blijft ‘Hysteria’ voor altijd hun hoogtepunt.

We mogen stellen dat Hysteria de tand des tijds tot nu toe moeiteloos doorstaat. Een topplaat die nota bene in de Nederlandse Wisseloord studio’s werd opgenomen. Leuk is ook dat de eerste clip voor het album werd opgenomen in een circustent in Callantsoog.

Volgens de Def Leppard-leden en de producers is 'Animal' het moeilijkste nummer dat ze ooit hebben opgenomen. Het kost de band ruim drie jaar om het nummer af te krijgen. In 1987 wordt het als tweede single van het Hysteria  uitgebracht.

Bron: NPO, Wikipedia en Written in Music
Foto: AngryApathy

Onderstaand tref je een selectie aan van de vele albums die Def Leppard heeft gemaakt. Ben je op zoek naar een bepaald album laat het ons dan weten. We zoeken graag met je mee!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede