Dennis Edwards

Dennis Edwards zat op de middelbare school bij het Crowns of Joy Gospelkoor. Daarna startte hij zelf de soul-jazzband Dennis Edwards & The Fire Birds. Tijdens een optreden hoorde Motown legende James Jamerson hem zingen. Hij vroeg Edwards auditie te doen voor The Contours, een band onder de vlag van Motown. Hij scoorde daar de hit "It's So Hard Being Alone", wat zijn toegang was tot het beroemde label. Al snel stapte hij over naar The Temptations.

Temptations

Met Edwards komst begonnen The Temptatons een nieuwe muziekstijl. Ze hadden vooral liefdesliedjes gezongen, maar nu kon de groep, op aanraden van Otis Williams, meer de psychedelische kant opgaan. Zijn stem was ruw en een beetje schreeuwerig, wat goed bij de inhoud van de nummers paste. Cloud Nine was het eerste Temptations-nummer nummer waarop Edwards te horen was.

Edwards had moeite met het blijven bij The Temptations, maar hij had vooral ook moeite met het weggaan. In 1968 kwam hij bij de groep als leadzanger. In 1977 ging hij weg, om in 1979 weer terug te keren.

Dennis solo

In 1983 liet Edwards weer The Temptations voor wat het was en nam hij onder andere meerdere duetten op met Siedah Garrett. De eerste was "Don't Look Any Further", wat niet in de hitlijsten terug kwam, maar toch een klassieker werd. Daarna kwam nog "You're My Aphrodisiac" en "Coolin' Out" uit. Het zal niet als verbazend gezien worden dat Edwards in 1987 weer terug keerde naar The Temptations.

Edwards was in de jaren 70 kortstondig getrouwd met Ruth Pointer van The Pointer Sisters, Issa Pointer is hun dochter. Hij overleed in 2018 enkele dagen voor zijn 75e verjaardag in een ziekenhuis in Chicago aan complicaties na een hersenvliesontsteking.

foto: album cover

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede