Depeche Mode

Het was door goede vriend Hilbrand Wouters (alias DepGlobe) dat ik begin jaren tachtig in aanraking kwam met de muziek van Depeche Mode. Niet alleen Paul McCartney heeft Depeche Mode ooit betiteld als geweldige band, ook ik was voor altijd verkocht.

Live heb ik Depeche Mode een keer of 6 gezien. I just can't get enough.

Op 10 mei 2020 lag het album "Violator"  onder de naald bij onze Sunday Morning Classics.

Depeche Mode

Depeche Mode is een Britse band die elektronische muziek maakt. De synthpopformatie werd in 1980 opgericht in Basildon (Engeland). In Nederland en Belgiëscoorde de band verscheidene hits, waaronder People are People, Just Can't Get Enough en Enjoy the Silence. De naam van de band komt van een Frans modetijdschrift, Dépêche mode, wat "modenieuws" betekent. In 1976 begonnen Clarke en Fletcher een bandje genaamd No Romance in China. Ondertussen was Gore op school deel van een groepje dat Norman & the Worms heette. In 1979 begon Clarke een nieuwe band met Gore onder de naam French Look. Toen Fletcher zich bij hen aansloot, veranderde de naam in Composition of Sound. In 1980 werd ook Dave Gahan lid, waarna de band zijn huidige naam aannam. Gore vertelde dat de naam werd gekozen na het zien van een Frans tijdschrift Depeche Mode wat hij aardig goed vond klinken.

Het eerste wapenfeit van Depeche Mode was een bijdrage voor het Some Bizzare Album waarop verschillende talenten een nummer leverden. Depeche Mode leverde "Photographic" aan.

In 1981 bracht Depeche Mode onder het label Mute Records zijn eerste album uit, getiteld Speak & Spell. Na dit album verliet Clarke, de belangrijkste songwriter, de band. Hij richtte later andere muziekgroepen op, waaronder Yazoo met Alison Moyet en Erasure met Andy Bell.

Gore werd de belangrijkste songwriter van de band en in 1982 bracht de groep het album A Broken Frame uit. Na dit album werd Alan Wilder lid. Hij schreef onder andere Two Minute Warning voor het derde album, Construction Time Again uit 1983.

In deze tijd was Depeche Mode vooral succesvol in Duitsland, maar in 1984 brak de groep ook door in Amerika en de rest van de wereld met de hit People are People, van het album Some Great Reward uit 1984. In Amerika werd de band lange tijd geassocieerd met de Goths. Maar ook technopioniers als Juan Atkins, Derrick May en Moby zeggen beïnvloed te zijn door het elektronische geluid van Depeche Mode.

Overlijden van Fletch

Op 27 mei 2022 kwam het vreselijke nieuws binnen dan Andy Fletcherop 26 mei 2022 op 60-jarige leeftijd is overleden.

Als toetsenist van een van de grootste elektronische popbands ter wereld, was Fletcher begin jaren negentig een van de grondleggers van de synthpop. De band die hij samen met Martin Gore, Dave Gahan en Vince Clarke in 1980 oprichtte, domineerde jarenlang de Britse hitlijsten.

Op Twitter laten de bandleden van Fletcher weten geschokt te zijn over zijn overlijden. ‘We zijn overladen door verdriet door het vroege overlijden van onze lieve vriend, familielid en bandlid’, schrijft de Britse band. ‘Fletch had een hart van goud en stond altijd voor je klaar als je hem nodig had, als je een goed gesprek wilde, even wilde lachen of als je een koud biertje wilde drinken.’

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Depeche Mode met de volgende noteringen:

  • 138: Enjoy The Silence
  • 912: Just Can't Get Enough
  • 926: Personal Jesus

http://www.depechemode.com/

bron: Wikipedia

foto: Anton Corbijn Quelle: EMI Music Germany (album cover) and DMargoto

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede