Dire Straits

Het was 1979 op schoolreisje naar het Evoluon in Eindhoven dat ik Dire Straits voor het eerst hoorde. Philips had in het Evoluon speciale geluidcabines vol met speakers waarin je optimaal kan genieten van muziek. In deze cabine hoorde ik de Sultans of Swing. Nog altijd als ik goed naar een geluidsinstallatie wil luisteren speel ik nummers van Dire Straits. Helaas heb ik ze nog nooit live zien spelen maar wellicht gebeurt dat nog eens. Frontman Mark Knopfler treedt al lang niet meer met zijn oude band op maar tourt solo nog steeds de wereld over.

Dire Straits

Dire Straits (1977-1995) was een Britse rockband met als veruit bekendste lid zanger-gitarist-songwriter Mark Knopfler. De band is bekend geworden met nummers als Sultans of Swing, Private Investigations, Brothers in Arms en Money for Nothing. De band had meteen grote successen met zijn debuutalbum Dire Straits en de single Sultans of Swing. In 1985 verscheen Brothers in Arms, een van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Na 1995 heeft Dire Straits niets nieuws meer uitgegeven en nog eenmaal opgetreden. Dire Straits en Mark Knopfler verkochten samen meer dan 120 miljoen albums en singles. In Nederland verkocht de band ruim 2,5 miljoen platen.

Hoewel Dire Straits nooit officieel uit elkaar is gegaan, hebben ze sinds 1995 niets nieuws meer uitgegeven. De band heeft sindsdien nog eenmaal opgetreden. De muzikale nalatenschap bleef echter ook nadien nog vruchten afwerpen.

"Het werd gewoon te groot. Als iemand mij één goede kant van beroemdheid kan noemen, zou ik het graag willen horen."  Aldus Mark Knopfler over het uiteengaan van de band.              

In 1996 lanceerde Mark Knopfler zijn carrière als solo-artiest.

Op 20 oktober was het de eer aan Dire Straits tijdens onze Sunday Morning Classics met het album Communiqué

foto: Adrian Buss
bron: Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede