Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton wordt op 19 januari 1946 geboren in Sevierville, Tennessee als vierde telg uit een Dolly Partonstraatarm gezin met twaalf kinderen. Later zal zij samen met haar man Carl een aantal van haar jongere broertjes en zusjes in huis nemen om hen op te voeden. Van jongs af aan is Dolly gek op de gospels en spirituals die in de kerk worden gezongen. Dolly zingt zelf ook. Op negenjarige leeftijd treedt zij voor het eerst op in een radioshow, waar ze een countryliedje zingt. Vier jaar later staat Dolly op het podium van de Grand Ole Opry, de beroemde countrytempel in Nashville. Daar ontmoet zij Johnny Cash die haar aanraadt naar niets of niemand te luisteren en vooral haar hart te volgen. Dat doet Dolly. Op dezelfde dag dat zij in 1964 haar middelbare school afrond, vertrekt ze naar Nashville met maar één doel voor ogen: een beroemd countryzangeres worden. Dolly is dan achttien lentes jong.

In 1965 brengt Dolly haar eerste plaatje uit. Maar het ‘bubblegum’popliedje 'Happy Happy Birthday Baby' doet vrijwel niets. In 1966 treedt zij in het huwelijk met Carl Thomas Dean, eigenaar van een asfaltbedrijf, met wie ze tot op de dag van vandaag getrouwd is. Het echtpaar blijft kinderloos tot groot verdriet van Dolly. Met toestemming van haar platenmaatschappij blijft Dolly eigen countryliedjes schrijven en zingen. Met haar oom Bill Owens schrijft ze twee succesvolle countryliedjes voor Skeeter Davis en Hank Williams Jr. In 1967 scoort Dolly met het nummer 'Dumb Blonde' –één van de weinige liedjes die zij niet zelf heeft geschreven - haar eerste countryhitje. Het singletje behaalt een 24ste plaats in de Amerikaanse countrycharts.

Eind 1967 wordt Dolly gevraagd Norma Jean te vervangen in The Porter Wagoner Show, een wekelijks tv-programma van countryster Porter Wagoner. Binnen enkele maanden is Dolly déster van de show, die behalve eigen countryliedjes ook duetten zingt met Wagoner. Nadat Dolly in 1974 een Amerikaanse nummer 1-hit scoort met het schitterende 'Jolene' verlaat zij The Porter Wagoner Show. Als afscheid schrijft Dolly het liedje 'I Will Always Love You', waarmee zij eerst zelf een wereldhit scoort waarna Whitney Houston dat succes nog eens herhaald in de jaren negentig. Ook Elvis Presley wil het liedje opnemen. Maar Dolly weigert Elvis’naam als schrijver aan het liedje toe te voegen waardoor zij alle royalties met hem zou moeten delen. Het is de eerste keer dat Dolly haar zakelijke instinct laat spreken.

Pensioen

Hoewel Dolly Parton inmiddels de leeftijd van 65 jaar ruim is gepasseerd, wil zij nog niets van een eventuele pensionering weten. Dolly blijft zingen en platen maken. Ook heeft zij het plan opgevat een nieuw familiepretpark te openen. Daarnaast zet zij zich met hart en ziel in voor de Dollywood Foundation, een stichting die verwaarloosde kinderen ondersteunt. Zo worden via deze stichting jaarlijks 2,5 miljoen studie- en kinderboeken geschonken aan arme scholieren. Ondanks haar vele hits en prijzen is Dolly nog steeds een gewone vrouw gebleven, die nuchter reageert op vragen over haar voluptueuze uiterlijk en de cosmetisch chirurgische ingrepen die zij heeft gehad. “"It takes a lot of money to look this cheap!"

Dolly staat met 4 nummers in de Top 2000 van 2020. Haar hoogste notering is met Jolene op nummer 64.

Sunday Morning Classic: Jolene

Op 6 juni 2021 was Dolly Parton te gast bij De Platenbar met haar album Jolene als Sunday Morning Classic.

In 1974 kreeg Dolly de volledige controle over haar carrière en brak ze met Porter Wagoner, die zo'n groot deel van haar muzikale leven was geweest. Dit album werd uitgebracht in 1974 en valt op door de originele versies van twee van Dolly's beroemdste en beste nummers.

Het titelnummer is een van mijn favoriete Dolly Parton-nummers, zo niet mijn absolute favoriet. Een nummer 1 voor haar in 1973, het was haar grootste hit tot nu toe in de VS en een paar jaar later brak ze ook door bij het internationale poppubliek. Geïnspireerd door een waargebeurd incident van een roodharige vrouw bij de bank waarvan Dolly vermoedde dat ze avances maakte bij Dolly's echtgenoot Carl Dean, is 'Jolene' een echte countryklassieker en misschien wel de bekendste van alle nummers met de naam van een vrouw als de titel.

Wat het meest gecoverde nummer in Dolly's songbook zou worden, verscheen voor het eerst: 'I Will Always Love You' was Dolly's tweede nummer 1 op rij van het project 'When Someone Wants To Leave' is een intens geleverd en zeer goed nummer dat de moeilijke situatie beschrijft die zich voordoet wanneer slechts één partner nog verliefd is.

'Living On Memories Of You' is een hartstochtelijk verhaal over wanhoop in het aangezicht van een verloren liefde. Nog meer downbeat is 'Lonely Comin' Down. Het springerige ‘Highlight Of My Life’en ‘It Must Be You’zijn aantrekkelijke maar vergeetbare mid-tempo liefdesliedjes. 'Randy', een ander liefdeslied, is meer memorabel. 'River Of Happiness' is tekstueel niet erg substantieel, maar behoorlijk etherisch. De vergelijkbare 'Early Morning Breeze' werd nieuw leven ingeblazen uit Coat Of Many Colors.

Er staat zonder twijfel geen slecht nummer op deze plaat. Elk nummer vertelt afzonderlijk zijn eigen verhaal, maar ze zijn allemaal met elkaar verbonden door een paar hoofdthema's, zoals liefde en eenzaamheid. Dolly's stem is fenomenaal (zoals je zou verwachten) op alle nummers. Ze sluiten aan bij de toon van Dolly en dienen bijna als een leidraad voor haar eigen, zeer persoonlijke verhalen.

(bron Jan Liebregts en NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede