Don McLean

Folkzanger Don McLean is de schrijver van de evergreen 'American Pie', later gecoverd door o.a. Madonna. Don McLean wordt op 2 oktober 1945 geboren in de Verenigde Staten. Als jonge jongen zingt hij al op de basisschool. Tijdens zijn studie is hij een veelgevraagde folkzanger op de campus.

Eerste kans

In 1970 schrijft hij het lied ‘Vincent’, een eerbetoon aan schilder Vincent van Gogh. Het lied wordt geweigerd door de meeste platenmaatschappijen, maar levert hem uiteindelijk toch een contract op van MediaArts.

Tapestry

Hij neemt zijn eerste album Tapestry op. Het album verkoopt slecht, maar als Perry Como een hit krijgt met een cover van één van de songs op het album, krijgt McLean nog een kans.

Doorbraak

Hij breekt een jaar later door met ‘American Pie’. Het nummer gaat over het vliegtuigongeluk waarin Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om het leven zijn gekomen. In de ogen van McLean was dit “the day the music died.”

Niet als 'American Pie'

In no time wordt ‘American Pie’een nummer 1-hit. Het album Vincent dat hierna volgt, wordt ook een hit, maar daarna daalt de verkoop van McLean nummers. McLean probeert krampachtig zijn nieuwe muziek niet op ‘American Pie’te laten lijken. Na een paar slecht verkopende albums zit McLean in 1976 dan ook zonder platencontract.

Comeback

Pas in de jaren ’80 schrijft hij weer muziek die de Top 40 haalt. Zijn comeback begint met een cover van Roy Orbison’s ‘Crying’. Daarna komen ‘Castles In The Air’en ‘Since I Don’t Have You’. Daarna zit hij al snel weer zonder platencontract.

'American Pie' komt terug

Sindsdien is hij vooral aan het toeren. 'American Pie' zet hij weer op zijn speellijst. McLean haalt zijn inspiratie nu ook uit countrymuziek. In 2000 covert Madonna McLean’s ‘American Pie’en opnieuw wordt het nummer een hit. In 2009 komt zijn laatst album Addicted to Black uit.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Don McLean met de volgende nummers:

  • 261: Vincent
  • 522: American Pie

Sunday Morning Classic : American Pie

Op 24 april 2022 viel de beurt aan het album American Pie als Sunday Morning Classic.

Op 24 oktober 1971 komt Don met het album American Pie. In de overtuiging dat het werk van een kunstenaar op zichzelf zou moeten staan, gaf McLean over het algemeen geen uitleg voor de thema's of betekenis van zijn werk. Op het moment van schrijven liep McLeans eerste huwelijk op de klippen. Het titelnummer gaat over het vliegtuigongeluk waarin Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om het leven zijn gekomen. In de ogen van McLean was dit “the day the music died.” Het nummer werd twee weken lang gereperteerd voordat ze het opnamen.  Omdat McLean zijn zang zelden tweemaal op dezelfde manier klonk, waren er maar liefst 24 takes voor sommige stempartijen nodig. In no time wordt ‘American Pie’ een nummer 1-hit. Het nummer Vincent dat hierna volgt, wordt ook een wereldhit. Volgens McLean zelf was hij een biografie over Van Gogh aan het lezen, toen hij op het idee kwam om een lied over hem te schrijven. Het is een eerbetoon aan de kunstenaar en zijn werk geworden.

In 2000 covert Madonna McLean’s ‘American Pie’ en opnieuw wordt het nummer een hit. In februari 2003 nam George Michael een cover op van "The Grave" als protest tegen de op handen zijnde oorlog in Irak .

Als de muziek dood is, wat valt er dan nog meer te zeggen? 

bron: NPO

foto: album cover For the Memories

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede