Donna Summer

Donna Summer wordt als Adrian Donna Gaines op 31 december 1948 in Boston, Amerika, geboren. In 1968 doet ze auditie voor een rol op Broadway in de musical Hair. Ze wordt niet aangenomen, maar enige tijd later krijgt ze in München wél een grote rol in Haare (Hair). Ze blijft in Duitsland, doet modellenwerk en wat backupzang in de studio. Ook trouwt ze met de Oostenrijker Helmut Sommer wiens achternaam ze ook na haar scheiding blijft gebruiken.

In München ontmoet ze producer Giorgo Moroder. Onder zijn productie wordt in 1974 de track 'The Donna Summer Hostage' opgenomen, in Nederland haar debuuthit die de tweede plaats in de hitparade haalt. Ook 'Lady Of The Night' wordt hetzelfde jaar een hit, maar in Engeland en de VS komt de doorbraak pas begin 1976 met de hit 'Love To Love You Baby', wederom een productie van Giorgio Moroder. Deze samenwerking is het begin van een lange reeks hits. Het nummer 'I Feel Love' wordt in Engeland en Nederland haar eerste nummer 1 hit in 1977. Een jaar later staat Donna met 'MacArthur Park' op nummer 1 in de VS.

In Nederland baardt een optreden in 1974 in Sjef Van Oekels Discohoek nogal wat opzien. De komiek Dolf Brouwers alias Sjef van Oekel kondigt haar aan en laat vervolgens opzettelijk zijn papieren vallen. Donna Summer zit op een leuning van een fauteuil en zingt 'The Lady Of The Night' en Van Oekel gaat kruipend op zoek naar zijn paperassen en probeert onder Summers rokje te kijken. Die slaat decent haar benen over elkaar.

Als de discomuziek in de jaren ’78-’80 haar commerciële hoogtepunt beleeft, scoort Donna wereldwijd de ene hit na de andere. 1979 is het topjaar van Donna Summer: 'Hot Stuff', 'Bad Girls' en 'No More Tears (Enough Is Enough)' bereiken de eerste plaats. Maar in het begin van de jaren ’80 loopt de discomuziek op haar laatste benen en wordt het succes minder. Wellicht enigszins beïnvloed door haar man die rockmusicus is, wil ze rockmuziek maken. Die keuze is dapper, maar pakt niet gelukkig uit. Bovendien raakt ze in conflict met haar platenmaatschappij. Om onder haar contractuele verplichtingen uit te komen levert ze vliegensvlug een aantal minder sterke albums af waaronder 'I’m A Rainbow' dat maar liefst 15 jaar op plank blijft liggen.

In 1979 nam Donna Summer samen met Barbra Streisand “No More Tears”op. Het is ook terug te vinden op Streisands album Wet, maar dan in een licht afwijkende en kortere versie dan het 11 minuten durende origineel waarvan de eerste helft als ballad wordt uitgevoerd. Tot een duet bij live-optredens is het nooit gekomen. Na het overlijden van Summer in 2012 zong Streisand als eerbetoon een kort fragment tijdens haar Back To Brooklyn-tournee.

Na een lang gevecht tegen longkanker, die ze beweerde te hebben opgelopen door het inhaleren van giftige deeltjes tijdens de aanslagen op 11 september 2001, overleed Donna Summer op 17 mei 2012 op 63-jarige leeftijd. Ze liet haar man, hun twee dochters, een dochter uit een eerder huwelijk en vier kleinkinderen achter.

Er zijn ruim 187 miljoen albums van Donna Summer verkocht. Ze won Grammy Awards in 1978 (Last Dance), 1979 (Hot Stuff), 1983 (He's a Rebel), 1984 (Forgive me) en 1997 (Carry On). Last Dance ontving een Oscar voor Best Original Song, maar de prijs staat op naam van Paul Jabara, die tekst en muziek schreef. Ze heeft wel een Golden Globe-nominatie voor Down Deep Inside (1977), naast nog andere onderscheidingen. Ze heeft een eigen ster op de Hollywood Walk of Fame, en is recentelijk benoemd in de Rock and Roll Hall of Fame. "I Feel Love" is uitgeroepen tot het meest innovatieve en revolutionaire nummer in de popmuziek van de laatste decennia.

In de Top 2000 van 2020 staat Donna Summer met drie nummers genoteerd:

-          I Feel Love

-          State of Independence

-          Mac Arthur Park

Sunday Morning Classic: Love to love you

Op 28 februari 2021 was Donna onze gast als Sunday Morning Classic met het album " Love to love you".

Als ik het bijna 17 minuten durende kreunende klassieke nummer "Love to Love You Baby" voor 100 mensen zou spelen, denk ik dat een paar van hen tijdens het nummer zouden flauwvallen. Ik heb veel liedjes gehoord waardoor ik bang ben dat buren horen waar ik naar luister. "Love to Love You Baby" is een nummer waarvan ik weet dat mijn buren het elke keer horen als ik ernaar luister.

Het is episch. In 1975 waren de wildste liedjes die vrouwen hadden gezongen "I Feel the Earth Move" van Carole King en "You Make Me Feel Like a Natural Woman" van Aretha Franklin (beide geschreven door Carole King). Toen kwam "Love To Love You Baby".

De 5 minuten durende singleversie geeft een goed gevoel, maar de albumversie is nog adembenemender. Wacht, ik denk dat ik zoiets als dit nummer hoorde op Beyonce's "Naughty Girl". Oh ja - ze zong één zin, maar die was naar mijn mening nogal plat. Beyonce klonk als het buurmeisje als ze water drinkt.

De titelsong is een van de belangrijkste nummers in de muziek. Het inspireerde de vrouwelijke artiesten over de hele wereld om hun seksualiteit te uiten zonder bang te zijn. Met een nummer als dit dat een hit wordt, is het gemakkelijk om elke druppel ervan te laten zien. Maar de waarheid is dat het enige nummer waarvan ik heb gehoord dat het gelijk wordt aan dit nummer, Lana Del Rey's "Cola" is.

Het nummer klinkt iets dat de hele jaren 2000-popsongs met vrouwelijke fronten inspireerde, en ook de meeste van de jaren 80 en 90. Mensen geven Madonna meestal de eer, maar in feite gaf Donna Summer Debbie Harry, Kim Wilde en nog veel meer de manier om zichzelf te uiten.

De andere kant wordt vaak vergeten. Toch is "Need-A-Man Blues" een van haar sterkste nummers. Ook "Pandora's Box" is fantastisch. "Full of Emptiness" met zijn reprise laat haar emotionele kant zien. "Whispering Waves" is hier mijn minst favoriete nummer. Toch is het goed genoeg om hier te zijn.

Dit is misschien niet het meest typische discoalbum. Het heeft veel zielselementen. Het is misschien wel het op één na beste album van Donna Summer IMO, met als beste "I Remember Yesterday".

(bron: Jan Liebregts, Wikipedia en NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede