Duran Duran

Mocht Duran Duran nog een keer naar Nederland komen dan sta ik voor in de digitale rij om een kaartje te kopen. Het nummer Come Undone is veruit mijn lievelingsnummer van Duran Duran.

Duran Duran

Duran Duran is een Britse popband die deel uitmaakte van de stroming new romantic en was een van de meest populaire vertolkingen van die stroming. New romantic is een subgenre van de new wave uit de jaren tachtig. De bandnaam is ontleend aan het personage Dr. Durand Durand uit de cultfilm Barbarella.

De groep werd in 1978 in Birmingham opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. Na een korte periode met enkele bezettingswisselingen (met onder andere Stephen Duffy op zang), bestond de band uiteindelijk uit Simon le Bon (zang), Nick Rhodes (keyboards), Roger Taylor (drums), Andy Taylor (gitaar) en John Taylor (basgitaar), geen van allen familie van elkaar. Hun debuutalbum Duran Duran uit 1981 bevat een succesvolle mengeling van disco, new wave en op David Bowie en Roxy Music geënte pop. Hiermee brak de groep, mede dankzij sterke singles als Planet Earth en Girls On film, direct door in Engeland. In 1984 scoorde de groep wederom een grote hit met het nummer The Wild Boys, waarna de groep een korte rustpauze nam. John en Andy Taylor vormden in 1985 samen met Robert Palmer en Chic-drummer Tony Thompson de rockgroep The Power Station (hit: Some Like It Hot) en LeBon en Rhodes stichtten de groep Arcadia (hit: Election Day), waarvan ook drummer Roger Taylor deel uitmaakte en waarbij voor een artistiekere aanpak gekozen wordt. Op het album So Red The Rose zongen o.a. Sting en Grace Jones mee. Tussendoor had Duran Duran met de James Bondtitelsong A View To A Kill een hit en traden ze op op het grootschalige Live Aid-concert in Philadelphia.

In september 2015 verscheen het album Paper Gods, dat over het algemeen goed ontvangen werd. Op dit album werd samengewerkt met een aantal gastartiesten, waaronder John Frusciante, Kiesza, Lindsay Lohan, Janelle Monáe en producer Mr Hudson. Een prominente rol is weggelegd voor Nile Rodgers, die een aantal nummers produceerde en met zijn kenmerkende gitaargeluid te horen is op de single Pressure Off. In 2016 begon de band aan de Paper Gods Tour, die tot in 2019 voortduurt en zich vooral op het Amerikaanse continent en in Aziëafspeelde, met uitzondering van een handvol festivaloptredens in Europa. In 2018 bracht de groep het live-album Budokan op vinyl uit, met daarom een aantal nummers van hun optreden met Nile Rodgers in Japan in 2017.

In 2019 werkt de band met producer Mark Ronson en ex-Blur-gitarist Graham Coxon aan nieuwe nummers voor een mogelijk nieuw album en maakt de band plannen voor hun 40-jarig jubileum in 2020.

Top 2000

In de Top 2000 van 2020 staat Duran Duran (stijgend) met drie noteringen:

  • 934: Ordinary World
  • 1081: The Reflex
  • 1268: Save a Prayer

Sunday Morning Classic: The Wedding Album

Op 7 maart 2021 was Duran Duran met The Wedding Album onze Sunday Morning Classic.

'The Wedding Album', uitgebracht op 11 februari 1993, is het zevende studioalbum van Duran Duran. Het steeg snel naar de hitlijsten en bereikte nummer vier in de UK Albums Chart.

'The Wedding Album' opende met het vrolijke, jankende en heavy guitar 'Too Much Information', dat de natuurlijke en begrijpelijke reactie van de overige leden van de band op de felle concurrentie in de muziekindustrie verwoordde. Dit werd onmiddellijk gevolgd door het weemoedige "Ordinary World", dat een fenomenale hit werd en door veel fans werd beschouwd als de tweede van Duran Duran's trilogie van grootste ballads; de andere twee zijn "Save a Prayer" uit 1982 en "Someone Else Not Me" uit 2000.

Het met R&B gearomatiseerde "Love Voodoo" golfde vervolgens zijn weg met zijn funky groove, aanzwellende synth en discobeat. Dit plaveide het ritme voor de daaropvolgende "Drowning Man", waardoor de luisteraar terugkeerde naar het territorium van Duran Duran van weleer, de neonverlichte dansvloer.

Vervolgens lanceerde Duran Duran het andere succesvolle nummer van het album, het sensuele "Come Undone".

"Breath After Breath" toonde Duran Duran's excursie naar progressieve muziek, in het bijzonder Worldbeat met een glaasje Samba, omdat het lied een samenwerkingscompositie was met de Braziliaanse singer-songwriter en gitarist Milton Nascimento, die ook in duet zong met LeBon. Een andere inval in Funk Pop volgde in de vorm van "UMF.

Na een rockende versie van "Femme Fatale" van The Velvet Underground, leidde het album de luisteraar terug naar de duizelingwekkende discotheek met "None of the Above”.

"Shelter" was een subtiele terugkeer naar de filmische sfeer van Duran Duran's James Bond-nummer, "A View to a Kill." Het voorlaatste nummer, "To Whom It May Concern" is een uptempo Pop Rock-ballad.

'The Wedding Album' werd afgesloten met het zeven minuten durende  'The Sin of the City', een voorafschaduwing van veel van de nummers van de band in zijn laatste albums. Tenslotte sierde Duran Duran de albumhoes met trouwfoto's van hun respectievelijke ouders.

Bron: Jan Liebregts en Wikipedia
Foto: Jason Persse en albumcover

http://duranduran.warnereprise.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede