Eagles

Muziek dat voor mij een leven lang meegaat. Er is altijd wel een moment dat de muziek van de Eagles heerlijk past. Thuis, in de auto en natuurlijk in De Platenbar. De Eagles heb ik tweemaal live zien optreden in een uitverkocht Ziggo. Eén keer strak in het pak (en dat hoeft voor mij niet) en eenmaal in houthakkersshirts met jeans. Zo hoort het wat mij betreft. Eagles: you cant check out but you can never leave.

Eagles

Eagles is een Amerikaanse rockband. De band werd in 1971 opgericht en treedt, met een onderbreking van 14 jaar, nog steeds op. In 2019 stonden ze nog twee maal in een uitverkochte Ziggo Dome. De naam verwijst naar de Amerikaanse adelaar, tevens het beeldmerk van de Verenigde Staten. Het album Their Greatest Hits (1971-1975) was tot 2009 het best verkochte album aller tijden, tot het werd overtroefd door Michael Jackson'sThriller na het overlijden van de popster.Eagles

De groep ontstond in het begin van de jaren zeventig in Los Angeles. Aanvankelijk stonden ze als begeleidingsband van Linda Ronstadt, maar al snel sloegen ze hun eigen vleugels uit. Hun vroegste muziek is een mengeling van country en bluegrass, vermengd met de harmonieën van de Californische surfmuziek. In deze stijl ontstonden gevoelige nummers over relaties, auto's en een zwervend leven.

Nadat de tournee voor The Long Run in 1980 is afgesloten werd een tijdlang niets van de band gehoord en hadden alle leden solocarrières met wisselend succes. Don Henley had redelijk succes met The Boys of Summer (1984), en New York Minute (1989) die na 9/11 in 2001 een andere lading meekreeg. Glenn Frey bracht het nummer The Heat Is On uit, dat op de soundtrack van de film Beverly Hills Cop stond. In het begin van de jaren negentig werd het album Common Thread: The Songs of the Eagles ter ere van de Eagles uitgebracht. Een van de makers, Travis Tritt, stond erop dat alle leden van de Eagles zouden optreden voor de video van Take It Easy. Toen de video af was besloten de leden (in 1994) de band weer bijeen te brengen.

Hieruit ontstond een livealbum getiteld Hell Freezes Over (naar aanleiding van een uitspraak van Henley die zei dat de groep weer bijeen zou komen 'als de hel bevriest' –een populaire Amerikaanse uitdrukking) en een single Get Over It die over hetzelfde onderwerp gaat.

Op 10 maart 2016 zei Henley tijdens een interview met Simon Mayo van BBC Radio 2 dat de Eagles waarschijnlijk nooit meer zouden optreden, in verband met het overlijden van Glenn Frey twee maanden eerder. Henley zei tijdens het interview: "I think it was an appropriate farewell. I don't think you'll see us performing again.

Ondanks Henleys uitspraak het jaar ervoor, stond de band in 2017 tweemaal op het programma van The Classic festivals in Los Angeles en New York. De band heeft Deacon Frey, zoon van Glenn Frey, en countrymuzikant Vince Gill aangewezen als vervangers van Glenn Frey.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan de Eagles met de volgende noteringen:

  • 4: Hotel California
  • 168: The Last Resort
  • 184: Desperado
  • 409: One Of These Nights
  • 411: Take It Easy
  • 750: New Kid In Town
  • 781: Lyin' Eyes
  • 1147: Tequila Sunrise

Sunday Morning Classic: Hotel California

Op 6 december 2020 waren de Eagles onzeSunday Morning Classic.

Of het nu met opzet was of niet, Hotel California kwam aardig in de buurt van een waar conceptalbum van de Eagles. De nummers delen elk losjes de thema's van het verloren of verspilde paradijs en het album is gemarkeerd door geografische locaties van dergelijke.

Als het vijfde album van de band was het op verschillende manieren een overgangsperiode, waaronder qua muziek en qua personeel. Gitarist Bernie Leadon, een sterke invloed op het countrygeluid van de band uit de beginjaren, werd vervangen door funk-rockgitarist Joe Walsh. Als gevolg hiervan werd het geluid van de band een beetje zwaarder zonder de pop-gevoeligheden te verlaten.

Hoewel de tekstuele inhoud van het album ter discussie staat, is de ware schoonheid van Hotel California het geluid. Het openingsthemalied begint met een lang akoestisch/elektrisch intro. Dit fungeert als een dramatische ouverture voordat het nummer begint met een quasi-Caribisch ritme.

"New Kid In Town" is waarschijnlijk het beste countryrocknummer ooit. Het heeft een geweldige akkoordstructuur en een prachtige mix van instrumentatie. "Life In the Fast Lane" bevat een zware gitaarriff en wordt geleid door Joe Walsh, met teksten die een beetje gedurfd zijn.

De eerste kant eindigt met "Wasted Time", een nummer dat misschien wel de perfecte barroomballad is als het gaat over verbroken relaties. Het nummer is erg traag en afgemeten, met geweldige zang van Henley.

Met de hardrocker “Victim of Love” bewijzen de Eagles dat ze meer kunnen met twee akkoorden dan welke andere band dan ook.

Walsh’s enige inspanning is "Pretty Maids All In a Row", wat geen erg sterke weergave is van zijn talenten.

"Try and Love Again" is geschreven en gezongen door bassist Randy Meisner, met zijn vreemde soort stem.

Het album wordt afgesloten met Henley's "The Last Resort", dat enerzijds het thema van "Hotel California" mooi volgt, maar aan de andere kant een beetje anti-Hotel California is.

Hotel California is het absolute hoogtepunt van de carrière van de Eagles, meer dan enig ander van hun meerdere successen.

Bron: Jan Liebregts, NPO en  Wikipedia

Foto: Steve Alexander

https://www.eagles.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede