Earth, Wind & Fire

Muziek waar ik eigenlijk altijd goede zin van krijg en op "September" ben ik in maart 2014 getrouwd. Het begon voor mij eigenlijk pas in 1979 toen ik het album "All in All" met de hit "Fantasy" (1977) hoorde. Als het maar hard genoeg staat dan denk je waarempel dat je even hoog kan zingen als Philip Bailey... Helaas heb ik ze nog nooit live gezien.

Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire (ook wel EWF genoemd of The Mighty Elements of the Universe) is een Amerikaanse band die soul, funk, jazz- en discomuziek maakt –en ook verschillende muziekstijlen combineert –met EWFprominente rollen voor percussie, blazers, kalimba, bas en zang. De band was vooral in de jaren zeventig populair. De band werd in 1969 in Chicago opgericht door Maurice White, voormalig sessiedrummer van het Chess-label, het songwritersduo Wade Flemons en Don Whitehead en gitarist Michael Beale. In februari en november 1971 verschenen de eerste twee albums, Earth, Wind & Fire en The Need of Love.

Soul, funk, jazz en gospel werden door White vermengd tot een uitbundige muziekstijl waarmee Earth, Wind & Fire niet alleen tientallen miljoenen platen zou verkopen dankzij hits als Shining Star (1975), Fantasy (1978), Boogie Wonderland (1979) en Let's Groove (1981), maar ook geschiedenis schreef als eerste zwarte band die in de Verenigde Staten arena's wist te vullen.

n 1994 werd EWF in de NAACP Hall of Fame opgenomen, en op 15 september 1995 kwam de oorspronkelijke bezetting weer bijeen voor de onthulling van een ster op de Hollywood Walk of Fame. "We hebben dit aan onze trouwe fans te danken", zei Maurice die overigens verstek liet gaan bij de volgende tournee. In 1996 werd duidelijk waarom: hij leed aan de ziekte van Parkinson. Maar in plaats van in zijn ziekte te berusten bleef Maurice actief vanuit zijn eigen studio in Santa Monica, Los Angeles waar hij teksten schreef en muziek produceerde voor EWF en andere artiesten. Bij optredens nam vanaf dat moment Philip Bailey niet alleen de bandleidersrol over maar ook een groot deel van de lagere zangpartijen.

In 2016, het jaar waarin Maurice White op 74-jarige leeftijd kwam te overlijden, toerde de band weer langs de Europese festivals met concerten op Glastonbury en North Sea Jazz.

(bron: Wikipedia)

https://www.earthwindandfire.com/

Het album " All in All" lag bij ons op 24 november 2019 onder de naald tijdens onze Sunday Morning Classics.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede