Ed Sheeran

Ed Sheeran (17 februari 1991) is een singer-songwriter van Brits/Ierse afkomst. Sheeran is een zoon van Ierse en Britse ouders. Tijdens zijn jeugd verhuisde hij naar Framlingham (Suffolk), waar hij op jonge leeftijd gitaar leerde spelen. Hij begon met het schrijven van nummers tijdens zijn schooltijd aan de Thomas Mills High School in Framlingham.

Sheeran begon nummers op te nemen in 2005, wat leidde tot de release van zijn eerste ep, The orange room ep. Sheeran bracht daarnaast nog twee ep's uit, een eponiem (Ed Sheeran) in 2006 en Want some? in 2007. Hij verhuisde naar Londen in 2008 om daar kleine optredens te verzorgen. In 2007 of 2008 deed hij auditie voor de televisieserie Britannia High van Independent Television.

In 2009 trad Sheeran 312 keer op: hij zei dat hij een interview met de Britse zanger James Morrison had gelezen, waarin Morrison vertelde dat hij zo'n tweehonderd optredens had gedaan in dat jaar. Sheeran had als doel om Morrison te overtreffen, waarin hij slaagde. Vlak voordat Sheeran op tour ging met Just Jack bracht hij de ep You need me uit.

In februari 2010 plaatste Sheeran een filmpje op de website van SB.TV. De Britse rapper Example pikte het filmpje op en vroeg Sheeran om met hem op tournee te gaan. In februari 2010 bracht hij opnieuw een ep uit, Loose change, waar ook zijn latere debuutsingle The A team op staat. De videoclip die gemaakt werd voor het nummer kostte slechts 20 pond.

In april 2010 verliet Sheeran zijn managementbureau en kocht hij een ticket naar Los Angeles, waar hij verscheidene open mic-avonden bijwoonde. Tijdens een optreden in The Foxxhole, een club waarvan Jamie Foxx de eigenaar is, werd hij opgemerkt door Foxx, die hem uitnodigde in zijn huis, waar hij verscheidene nummers opnam. In de loop van 2010 verkreeg Sheeran steeds meer bekendheid, mede dankzij een alsmaar groeiende groep fans die hem volgden via zijn YouTube-kanaal. Ook een vermelding in The Independent leverde hem bekendheid op. Erkenning van zijn talent door voetbalaanvoerder Rio Ferdinand en superster Elton John waren doorslaggevend voor zijn groeiende bekendheid.

The A-Team

Ed Sheeran breekt in juni 2011 met zijn officiële debuutsingle 'The A-Team' echt door in zowel zijn thuisland, het Verenigd Koninkrijk, als in Nederland. Tweede single 'You Need Me, I Don't Need You' doet het minder goed in ons land. De derde single 'Lego House' brengt de zanger in januari 2012 uit.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Ed met de volgende noteringen:

 • 208: Perfect
 • 570: I See Fire
 • 640: Castle On The Hill
 • 689: Thinking Out Loud
 • 710: Bad Habits
 • 737: Shape Of You
 • 834: The A Team
 • 969: Photograph
 • 1045: Shivers
 • 1087: Overpass Graffity
 • 1248: Supermarket Flowers
 • 1439: Afterglow
 • 1705: Galway Girl
 • 1897: Happier

Sunday Morning Classic

Op 10 september 2023 stond Ed Sheeran centraal als onze Sunday Morning Classic met zijn album + (plus).

+ (spreek uit als plus) is het eerste studioalbum van Ed Sheeran. Het album werd eerst tussen 9 en 12 september 2011 door Asylum Records en Atlantic Records uitgebracht in de landen binnen Groot-Brittannië, gevolgd door Japan en Australiëin dezelfde maand. De rest van Europa volgde tussen november en januari, met de Nederlandse release door Warner Bros. Records op 18 november. Door het succes werd het album op 15 juni 2012 ook in de Verenigde Staten uitgegeven, negen maanden na de initiële uitbrengdatum. Het album zorgde voor het doorbraak van Sheeran na vijf onafhankelijk uitgebrachte ep's. + is grotendeels geproduceerd door Jake Gosling met extra productie van No I.D.. In Nederland kwam het album op de dertigste positie binnen met de achtste plek als piek. In het Verenigd Koninkrijk debuteerde het album op de eerste positie met ruim 102 duizend verkochte exemplaren, terwijl het in de Verenigde Staten op de vijfde positie binnenkwam met 42 duizend exemplaren die verkocht zijn.

Media-aandacht voor Sheeran kwam tot stand door de eerste twee singles The A Team en You Need Me, I Don't Need You, die respectievelijk op de eerste en vierde positie in de UK Singles Chart terechtkwamen. Lego House kwam als de derde single (de eerste na de albumuitgave) uit en bereikte de vijfde positie. Daarnaast werden Drunk, Small Bump en Give Me Love als singles uitgebracht en hadden als piek noteringen binnen de top 25 van Nederland.

In Nederland werden The A Team en Lego House door 538 uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikten respectievelijk de vijfde en de twaalfde positie in de Nederlandse Top 40.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Drew de F Fawkes en Eva Rinaldi

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede