Electric Light Orchestra

Electric Light Orchestra (ELO) is een Britse rockgroep die vooral succesvol was in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw. ELO werd in 1971 in Birmingham opgericht door Roy Wood, Jeff Lynne en Bev Bevan. In de jaren '70 en ' 80 van de 20e eeuw was ELO bijzonder populair en alles wat zij aanraakten veranderde in goud.

In oktober 2012 verscheen Mr. Blue Sky: The Very Best of Electric Light Orchestra. Een verzamelalbum met het beste van Electric Light Orchestra volgens Lynnes keuze. Alle nummers werden opnieuw opgenomen en dan ook bijna allemaal door hemzelf. Geheel onverwachts waren Lynne en Tandy op 14 november 2013 de surprise-act tijdens het benefietoptreden BBC Children in Need Rocks. Ze waren de hoofdact van die avond, waarbij geld werd ingezameld voor het goede doel. Op 25 oktober 2019 verscheen de tweede single van het nog te verschijnen album, Time of Our Life. Opnieuw had Lynne bijna alles op het nieuwe album zelf gedaan. Steve Jay en Richard Tandy droegen ook hun steentje bij aan het album. De band gaf voor BBC Radio 2 een optreden. Een dag later kwam From Out Of Nowhere in de UK binnen op 1

Sunday Morning Classic : Out of the Blue

Op 23 februari 2020 lag het album "Out of the Blue" onder de naald tijdens de Sunday Morning Classics.

Out of the Blue was het zevende album van Electric Light Orchestra (ELO), dat zijn leven begon in de Zwitserse Alpen nadat de band zijn New World Record-tour in april 1977 had afgerond. ELO's leadzanger, gitarist en songwriter Jeff Lynne huurde een klein chalet in de buurt van het meer van Genève. Hij bracht zijn gitaar mee en huurde een elektrische piano en bandrecorder, waardoor hij ongeveer een maand alleen was om nieuwe muziek te componeren.

Beginnend met de suite "Concerto For a Rainy Day", componeerde de songwriter het grootste deel van dit aankomende dubbelalbum met ongeveer veertien nummers in twee weken. De nummers werden vervolgens gerepeteerd door en gearrangeerd voor de band en het orkest voordat de productie begon in de Musicland studio’s in München, een plaats die favoriet was bij Lynne vanwege de nabijheid van "een geweldig voetbalveld aan de achterkant tijdens een pauze". Lynne was blij om 40 orkestmusici in het relatief kleine Musicland te krijgen, nadat hij ze oorspronkelijk had geboekt en niet tevreden was met een veel grotere studio waar er te veel natuurlijke galm was. Uiteindelijk werden alle 19 nummers op Out of the Blue gecomponeerd en geproduceerd door Lynne en was het album in slechts enkele maanden af.

Out of the Blue was een groot succes, bereikte de top vijf van de albumlijst in zeven verschillende landen en werd het meest gewaardeerde album van ELO.  Het album profiteerde ook van het feit dat het zijn tijd vooruit was met een aantal disco-vriendelijke geluiden in het jaar dat ons Saturday Night Fever bracht en ruimteschip-gecentreerde kunstwerken in het jaar dat ons Star Wars bracht.


bron: Wikipedia en Jan Liebregts
foto: Egghead en Paul Carless (front picture) 

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede