Elton John

Ik kan wel een album vullen met nummers van Elton John die ik meer dan geweldig vindt.  Elton heeft de gave om (samen met Bernie Taupin) in hoog tempo nummers te schrijven. In nauwelijks vijf jaar tijd brengt Elton maar liefst elf (!) elpees uit –waaronder de beroemde dubbelaar Goodbye Yellow Brick Road uit 1973 –en scoort hij wereldhits met liedjes als 'Rocket Man', 'Crocodile Rock', 'Daniel' en 'Bennie And The Jets'.  Maar liefst 11 nummers (in 2019) staan van Elton John in de Top2000.

Elton John

Sir Elton Hercules John CH CBE, geboren als Reginald Kenneth Dwight ( 25 maart 1947), is een Engelse popzanger, componist en pianist. Tot nu toe verkocht hij meer dan 300 miljoen opnamen. Hiermee is hij een van de bestverkochte artiesten aller tijden. Van de heruitgave uit 1997 van de single Candle in the Wind (origineel uit 1973), gemaakt naar aanleiding van het overlijden van de Britse prinses Diana, werden meer dan 33 miljoen exemplaren verkocht. Van zijn singles belandden er 56 in de Amerikaanse top veertig, zestien in de top tien, vier op de tweede plaats en negen op de eerste. Hij won zes Grammy Awards, twee Academy Awards, een Golden Globe en een Tony Award.

Sinds eind jaren tachtig levert hij een grote bijdrage aan de strijd tegen aids. Daarbij is hij een groot voorvechter van de lgbt-beweging. In 1998 werd Elton John benoemd tot Knight Bachelor. Het tijdschrift Billboard plaatste hem in 2008 op de derde plaats in de Billboard Hot 100 50th Anniversary Charts, waarmee Elton John volgens deze lijst de succesvolste mannelijke soloartiest ooit was.

John was van 1976 tot 1987 en van 1997 tot 2002 clubeigenaar van Watford FC. Hij is tegenwoordig erevoorzitter voor het leven en in 2014 werd er bij het stadion een tribune naar hem vernoemd.

In 2019 kwam zijn eerste en enige autobiografie uit. “Ik Elton John”kwam uit vlak na de film Rocketman over zijn leven.

Toen Elton John begin jaren zeventig was geland op het vliegveld van Los Angeles, kwam hij daar toevallig John Lennon tegen. De ex-Beatle had zich net in de pers zeer lovend uitgelaten over Elton John, die hij als nieuw popicoon een gouden toekomst voorspelde. In de aankomsthal viel Lennon op zijn knieën voor Elton, al roepende ‘it’s him, it’s him, it’s Elton!’Als groot Beatles-fan voelde Elton zich enorm opgelaten maar ook vereerd. Toch zag Lennon het goed. Want veertig jaar na dato is Sir Elton John uitgegroeid tot een invloedrijk en bijzonder succesvol popartiest, die met zijn liedjes miljoenen mensen heeft weten te raken en beroeren.

Sunday Morning Classic : A Single Man

Op 10 november 2019 lag het album " A Single Man"  onder de naald tijdens de Sunday Morning Classics.

Na het uitbrengen van Blue Moves realiseerde Elton John zich dat zijn songwriting niet helemaal als vanouds was, dus nam hij een pauze van twee jaar in de hoop die onschatbare inspiratie die hem zoveel jaren had gedreven, weer op te bouwen. Hij nam zelfs afscheid van zijn oude tekstschrijver Bernie Taupin en begon samen te werken met een kerel genaamd Gary Osbourne, in de hoop dat hij een bron van nieuwe inspiratie zou kunnen zijn. Maar al deze bewegingen waren tevergeefs - A Single Man is net zo wanhopig middelmatig als Blue Moves, zo niet meer. Een ronduit saai album is A Single Man.

Tegelijkertijd is het nog steeds een licht sympathiek album. Het opent met "Shine on Through", en pianoballad die nogal saai begint, maar in de laatste helft op stoom komt wanneer de blazers en drums binnenkomen. "Return to Paradise" is weer een nogal middelmatige ballad, maar deze heeft een beetje een Latin flair die goed overkomt, hoewel het wat punten verliest vanwege zijn generieke Spaanse gitaar en hoornsolo.

"I Don't Care" is zo'n goed dansnummer en het beste nummer op het album. Het heeft een overtuigende beat om de tenen te laten tikken, en de melodie is leuk. En het is tenminste geen disco.

"Madness" is best leuk nummer, vooral in het pittige refrein, en blijkt een van de hoogtepunten van het album te zijn.

Erger is 'Part-Time Love', met een ritme dat me tot niets inspireert.

"Big Dipper" is een mooie poging om de ragtime-vibe na te bootsen die The Kinks ooit vastlegde op Muswell Hillbillies. Hoewel Elton's kijk op het sympathiek is, mist het nog steeds de frisheid die het werk van Ray Davies zo'n doorslaand succes maakte. Dat is nergens duidelijker dan op “Georgia”, een flauwe poging om een ​​country-western nummer te schrijven dat een thuisland 'vereeuwigt' dat Elton John waarschijnlijk alleen op een van zijn tours heeft bezocht. Hoewel het een leuk nummer is, had 'It Ain't Gonna Be Easy' geen zin om 8 minuten te duren. Natuurlijk, had het genoeg uithoudingsvermogen om 4 minuten te duren. Ook de 7 minuten durende afsluiter "Song For Guy zou in een korter versie meer geslaagd zijn.

Bron: Wikipedia, Radio2 en Jan Liebregts
Foto: vrij te gebruiken (Wikipedia)

www.eltonjohn.com

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede