Elvis Costello

Declan Patrick MacManus wordt geboren op 25 augustus 1954 in Londen. Zijn artiestennaam komt voort uit een ode aan Elvis Presley en de meisjesnaam van zijn moeder. Zijn ouders zijn de trompettist, zanger en bandleider Ross MacManus en platenzaakmanager Lillian MacManus. Als Declan nog klein is, speelt en zingt zijn vader in een vooraanstaande Big Band en komt hij thuis met platen om de laatste popmuziek te oefenen. Declan vindt het heerlijk om hiernaar te luisteren en zijn favoriete nummers zijn die van Frank Sinatra en Cole Porters 'I've Got You Under My Skin'.

Eigen band

Op z'n negende koopt hij zijn eerste single, 'Please Please Me' van The Beatles. Als Declan zestien is, verhuist hij met zijn moeder (zijn ouders zijn inmiddels gescheiden) van Londen naar Liverpool. Declans eerste openbare optredens vinden plaats in een Londense folk club in 1970 en in 1973 ontmoet hij in een Liverpoolse pub Nick Lowe, de bassist van Brinsley Schwartz, en snel daarna richt Declan met behulp van Lowe de band Flip City op.

My Aim Is True

Na een paar optredens die niet zo goed lopen als hij hoopt, gaat Declan solo verder, nu onder de naam DP Costello. In 1976 reageert Stiff Records erg positief op Costello's demo en manager Jake Riviera contracteert hem en adviseert hem zijn naam te veranderen in Elvis Costello. Tevens besluit hij Costello te laten samengaan met de band Clover (nu beter bekend als Huey Lewis and the News). Dit resulteert in Elvis Costello´s eerste plaat, My Aim Is True (1977), opgenomen in 24 uur en geproduceerd door Nick Lowe. In mei 1977 treedt Elvis Costello voor het eerst op, als voorprogramma van The Rumour, in Londen. De reacties zijn erg positief en kort daarna wordt Costello's vaste band samengesteld, bestaande uit drummer Pete Thomas, Steve Nason (later Steve Nieve) op keyboard en Bruce Thomas op bas. De eerste optredens van Elvis Costello And The Attractions vinden plaats kort voor het uitkomen van My Aim Is True in juli 1977.

Saturday Night Live

Dit album krijgt goede recensies en kort daarop verschijnt een single die niet op het album staat, 'Watching The Detectives'. Dit wordt Costello´s eerste hit in Engeland. Er wordt meteen hard gewerkt aan een tweede plaat, This Years Model. Costello And The Attractions vliegen naar de VS voor hun eerste VS tour, waaronder een optreden bij Saturday Night Live in december 1977. Costello besluit daar onverwachts het kritische nummer 'Radio Radio' te spelen. Dit wordt hem niet in dank afgenomen; hij wordt hierdoor geweigerd nog eens bij Saturday Night Live op te treden en hij wordt niet eerder teruggevraagd dan 1989. De puntjes worden op de i gezet voor het album This Years Model terwijl My Aim Is True eindelijk in de Amerikaanse Top 40 terechtkomt. This Years Model komt uit in maart 1978 en hiermee vestigt Costello zich als een van de meest getalenteerde en uitgesproken artiesten in de new wave. Het album haalt de UK Top 5 en bevat de hits '(I Don't Want to Go to) Chelsea' en 'Pump it Up'.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 staat Costello met slechts 2 noteringen:

  • 599: She
  • 974: I Want You

Sunday Morning Classic

En toen was het op 26 februari 2023  de beurt aan Elvis Costello om ons Sunday Morning Classic podium te beklimmen met zijn album This Year's Model.

Dit tweede, en voor mij nog altijd veruit favoriete tweede album van Elvis Costello, uit 1978, verdient de titel Sunday Morning Classic. De energie van de punk gekoppeld aan perfect songmateriaal, zoals de klassiekers Pump It Up, Little Triggers, Hand In Hand, Lipstick Vogue maakt dit album geweldig. In ’78 was de minder heftige new wave een eigen genre geworden en meer hits volgden. Ook in Nederland. Wat te denken van de Belg Plastic Bertrand met #1-punkhit Ça Plane pour Moi? Of Ian Dury & The Blockheads? Blondie scoorde dat jaar zelfs vier hits, waarbij #1 Denis.

This Year’s Model is een  album dat na al die jaren nog steeds overeind staat. Knappe songs, strakke ritmes, jagend toetsenwerk, goede drummer en Costello die zijn teksten eroverheen sneert. Costello heeft een love it or hate it stem. Ik behoor (meestal) tot de eerste categorie.

Over de hoes: Photographer Chris Grabin has said: “Alongside a powerful stereo I kept a large record collection at my Camden Studio, and artists would choose music they enjoyed or were interested in for their sessions. Just as we were about to start shooting, Elvis asked me if I had Hotel California by the Eagles, and could I play it. I was puzzled by his choice –until he told me that he loathed the record, but wanted to look really pissed off and angry in the shots!”

Bron: NPO
Foto: Robman94

Onderstaand tref je een aantal albums aan van Elvis Costello. Ben je op zoek naar een ander album laat het ons dan weten. We gaan graag binnen ons netwerk voor jou op zoek!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede