Ennio Morricone

De mooiste western ooit gemaakt is voor mij "Once Upon a Time in the West" met de prachtige muziek van Ennio Morricone. De film nog niet gezien? Huur, koop, download of leen hem. Deze film moet je gezien hebben!

Ennio Morricone OMRI (10 november 1928 –6 juli 2020) was een Italiaanse componist, orkestrator, Enniop Morriconedirigent en voormalig trompettist die de muziek voor ongeveer 500 films en televisieseries componeerde en orkestreerde. Hij componeerde tevens een honderdtal popsongs (voor onder anderen Mireille Mathieu, Milva en Mina) en een 150-tal klassieke composities zoals een opera, een tiental viool- en pianoconcerten en kamermuziek. Hij is tevens de winnaar van een Oscar voor beste originele muziek, die hij in 2016 op 87-jarige leeftijd in ontvangst nam. Daarmee is hij de op een na oudste winnaar ooit van een Oscar.

Ennio Morricone behoort tot de invloedrijkste componisten van zijn generatie. Morricone's eerste composities dateren van de jaren veertig. Morricone's omvangrijk en gevarieerd oeuvre omvat de muziek voor meer dan 70 prijswinnende films, waaronder alle films van Sergio Leone vanaf de Dollarstrilogie, zoals Once Upon a Time in the West en Once Upon a Time in America, alle films van Giuseppe Tornatore vanaf Cinema Paradiso, The Battle of Algiers, Bernardo Bertolucci's 1900, Exorcist II, Days of Heaven, diverse succesvolle Franse films, zoals La Cage aux folles en diverse Hollywoodfilms, waaronder The Thing, Roland Joffés The Mission, The Untouchables (1987) van Brian De Palma, Barry Levinsons Bugsy (1991), Mike Nichols' Wolf (1994), Mission to Mars (2000) en Quentin Tarantino's The Hateful Eight (2015). Morricone's muziek werd eveneens uitvoerig aangewend in onder meer Quentin Tarantino's Kill Bill (2003–2004), Inglourious Basterds (2009) en Django Unchained (2012), The Boat That Rocked en series als The Simpsons en The Sopranos.[3]

Met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren groeide Once Upon a Time in the West wereldwijd uit tot een van de succesvolste, instrumentale soundtracks. Zijn filmmuziek voor The Good, the Bad and the Ugly en The Mission wordt als invloedrijk beschouwd. In de Verenigde Staten behaalden beide soundtracks de goudstatus (RIAA). De componist verkocht wereldwijd meer dan 70 miljoen scores, compilaties en singles, waarvan meer dan 6,5 miljoen in Frankrijk, ruim drie miljoen in de Verenigde Staten[7] en meer dan twee miljoen albums in Korea. In 1971 ontving Ennio Morricone een eerste gouden plaat (Disco d'Oro) voor de verkoop van 1 miljoen platen in Italiëen een "Targa d'Oro" voor de wereldwijde verkoop van 22 miljoen platen.

Morricone trad in 2017 nog op in een uitverkocht Ahoy. Twee jaar daarvoor gaf hij een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. Morricone is 91 jaar geworden en trad nog steeds op. De Italiaanse componist overleed in een ziekenhuis in Rome aan de gevolgen van een val, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

(bron: Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede