Enya

De ierse zangeres Eithne Patricia NíBhraonáin, beter bekend als Enya (17-05-1961) heeft wereldwijd meer dan 75 miljoen platen verkocht. Enya representeert eigenlijk drie personen: Eithne zelf, Roma Ryan die de teksten schrijft en Nicky Ryan die de albums produceert.

Enya werd lid van de groep Clannad in 1980. Andere leden waren onder andere haar zus Máire Brennan, tegenwoordig Moya Brennan, en broers Pól Brennan en Ciarán Brennan. Ze verliet de band kort voordat Clannad faam verwierf met Theme from Harry's Game in 1982. Clannads producer Nicky Ryan volgde Enya, en na haar vertrek richtte ze haar eigen opnamestudio op, genaamd Aigle, wat Frans is voor adelaar. Nadat ze Clannad verlaten had, nam Enya in 1984 twee instrumentale nummers op, An ghaoth ón ghrian (the solar wind) en Miss Clare remembers. Ze schreef ook de muziek voor de soundtrack van de film The frog prince. In 1986 schreef ze de muziek voor het BBC-programma The Celts; deze muziek bracht ze ook uit op haar eerste soloalbum Enya, maar dit was geen groot succes.

In 1988 bracht Enya haar tweede album uit, genaamd Watermark. Dit album, en vooral de single Orinoco Flow (voor de Amerikaanse markt Orinoco flow, sail away) betekende haar grote doorbraak. Ze werd meteen internationaal bekend, en van Watermark werden 8 miljoen exemplaren verkocht.

In 1991 bracht ze Shepherd moons uit, ook een groot succes. Van dit album werden tien miljoen stuks verkocht en het leverde haar haar eerste Grammy Award op.

Top 2000

Enya staat met twee nummers in de Top 2000 van 2020. Op plek 948 staat Only Time en op plek 1047 staat Orinico Flow.

Sunday Morning Classic: Watermark

Op 24 oktober 2021 staat Enya in onze lijst der lijsten met het album Watermark.

Watermark is het tweede studio album van Enya en kwam voor het eerst uit in 1988. Op Watermark staan diverse muziekstijlen, en laat de sound van Enya horen met elementen van Keltische en New Age muziek. Het album werd genomineerd voor Best New Age Album bij de 32nd Annual Grammy Awards. Dit album, en vooral de single Orinoco Flow (voor de Amerikaanse markt Orinoco flow, sail away) betekende haar grote doorbraak. Ze werd meteen internationaal bekend, en van Watermark werden 8 miljoen exemplaren verkocht. Andere singles van het album zijn Evening Falls... en Exile maar die hebben de Top 40 niet weten te bereiken. Storms in Africa, Pt. 2 staat niet op alle versies van het album.

Foto: albumcover

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede