Eric Clapton

Eric Clapton werd op 30 maart 1945 in Engeland geboren als zoon van de zestienjarige Patricia Molly ClaptoEric Clapton n en de 25-jarige Canadese militair Edward Walter Fryer, die in Engeland was gelegerd. Om de muzikale verrichtingen van Eric Clapton kort en bondig te beschrijven is net zo moeilijk als de bijbel in één regel samen te vatten. Hoewel, voor een aantal fans is het wel duidelijk: Clapton is God. Deze leus wordt althans in graffiti het meest gesignaleerd eind jaren ’60 in Londen en Parijs.

Toen Clapton eind jaren 50 met de opkomende rock-'n-roll in aanraking kwam, was hij meteen enthousiast. Voor zijn dertiende verjaardag vroeg en kreeg hij een gitaar. Hij ging op zoek naar de oorsprong van de rock-'n-roll en kwam bij de blues terecht. Zijn allereerste muzikale invloeden waren Big Bill Broonzy en Robert Johnson. Zijn eerste elektrische gitaar kochten zijn grootouders op afbetaling. Clapton ruilde hem al in voor een Fender Telecaster voordat de afbetaling voldaan was. In oktober werd hij opgenomen in The Yardbirds. Deze band was een kweekvijver van goede gitaristen; na Clapton kwamen nog Jimmy Page en Jeff Beck. Clapton verwierf de bijnaam Slowhand.

Top 2000

In de 23e edittie van de Top 2000 staat Eric Clapton met 5 nummer:

  • 90: Tears In Heaven
  • 404: Layla
  • 458: Wonderful Tonight
  • 1284: Cocaine
  • 1778: Forever Man

Sunday Morning Classis: Unplugged

Op 24 januari 2021 was Clapton onze gast als Sunday Morning Classic met het album Unplugged.

Unplugged presenteert het volledige spectrum van het spel van Eric Clapton. Zijn optreden - en de resulterende LP - zijn ongetwijfeld twee van de meest opmerkelijke resultaten uit de 10-jarige geschiedenis van de MTV-serie. Clapton, spelend met een groep muzikanten die hij had gebruikt tijdens recente tours en opnames, verscheen in een ontspannen akoestische setting. Hij coverde ook enkele bluesnummers van artiesten die hij in de loop der jaren had verdedigd.

Twee van de 14 nummers van het album, "Tears in Heaven" en een bewerking van "Layla", droegen bij aan de enorme populariteit van de opname. Sinds de release in 1992 zijn er wereldwijd 26 miljoen exemplaren van het album verkocht.

Hoewel Unplugged oorspronkelijk op vinyl verscheen op een enkele LP, verscheen er ook inmiddels een geremasterde dubbel LP. Ik was blij met de hoeveelheid ruimte en sfeer die door de eerdere persing werd overgebracht, maar de nieuwere persing plaatst je in het midden van het publiek en dichter bij het podium.

Wanneer Clapton de bossa nova-gearomatiseerde "Signe" speelt, resoneert zijn klassieke gitaar met een rijk, krachtig geluid. De triangel van Ray Cooper klinkt en houdt aan op "Signe", en het houtblok van Steve Ferrone heeft volheid.

Wanneer Clapton en gitarist Andy Fairweather Low de intro spelen van Bo Diddley's "Before You Accuse Me", hoor je hun interactie. Zijn slide-gitaartechniek op Son House's "Walkin' Blues" is net zo boeiend en indrukwekkend.

"Layla" klinkt me te dunnetjes in de oren. Ik geef nog steeds de voorkeur aan de originele Derek and the Dominos opname. Leavells harmonium onderstreept de droefheid in Claptons stem op "Tears in Heaven".

De morbide onderstroom van Unplugged verandert niets aan het feit dat het Claptons carrière nieuw leven inblies en hem een sjabloon gaf dat hij vanaf dat moment kon volgen. Het is zijn verdienste dat Clapton zijn tragedie niet helemaal verzilverde toen hij Unplugged volgde met From the Cradle, een rechtstreeks elektrisch bluesalbum dat bovenaan de hitlijsten stond, maar waarschijnlijk niet in de smaak viel bij de informele fans die genoten van zijn zachtere, akoestische blues. Elk Clapton-album sindsdien heeft echter op de een of andere manier geprobeerd los te komen van Unplugged. Op zijn albums houdt hij zich steeds minder bezig met origineel materiaal, en zijn live-optredens neigen vaak naar de elektrische kant van de dingen. Hoe rijk het hem ook maakte, het lijkt alsof Unplugged het soort album is dat Eric Clapton niet meer lijkt te willen maken.

(bron: Jan Liebregts en NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede