Etta James

Jamesetta Hawkins begint haar relatie met muziek in de kerk, waar ze vanaf vijf jaar in het koor zingt. In 1950 verhuist James naar San Fransisco, om een zanggroep te vormen. Op haar veertiende krijgt ze een auditie en begint zowel solo als in zanggroep de Peaches met het opnemen van nummers als ‘Roll With Me Henry’.

At Last!

Pas wanneer James in 1960 in Chicago bij het Chess Records label tekent, begint alles te lopen. Ze neemt haar eerste album, met daarop de klassiekers ‘At Last’ en ‘Trust in Me’ op. Ook neemt ze een livealbum in Nashville op. Ze blijft tot 1975 bij het label, heeft veel succes en tourt. In deze periode worstelt James met een heroïne verslaving en psychische problemen.

Comeback

In 1988 is James echter helemaal terug, en maakt in de volgende jaren uitstapjes naar jazz, blues en soul met de albums Seven Year Itch, Sticking to My Guns (1990) en The Right Time (1992). Voor een frisdrank reclame wordt haar versie van ‘I just Want to Make Love to you’, een cover van Muddy Waters gebruikt. Deze vertolking brengt de zangeres wederom bekendheid.In 2009 komt haar muziek weer in de spotlight te staan, wanneer zangeres Beyonce Knowles het nummer ‘At Last’ voor de Obama’s zingt op het inauguratie bal van de nieuwe Amerikaanse president. Aanleiding hiervoor is de vertolking van James door Knowles in de film Cadillac Records (2008).

In 2010 wordt bekend dat Etta James al enkele jaren lijdt aan de ziekte van Alzheimer en in januari 2011 wordt ze behandeld voor leukemie. Vanaf dat moment gaat haar gezondheid zienderogen achteruit, begin december 2011 blijkt dat ze niet meer te redden is. Etta James overlijdt op vrijdag 20 januari 2012 op 73-jarige leeftijd in Californië, als gevolg van de ziekte leukemie.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Etta met twee noteringen:

  • 1042: At Last
  • 1380: I'd Rather Go Blind

Sunday Morning Classic

Sommige artiesten moeten wat langer wachten om het podium van de Sunday Morning Classic te beklimmen. Dat is puur toeval en zegt niets over de kwaliteit van de zanger of zangeres en het betreffende album. Op 28 augustus 2022 was het de buurt aan legende Etta James met haar 7e studioalbum Tell Mama uit 1968.

Het album Tell Mama wordt in eerste instantie natuurlijk gedragen door de machtige stem van Etta James. De eerste twee songs zijn van uitzonderlijk niveau. Tell Mama is haar bekendste nummer, dit houdt zowat het midden tussen blues en soul, of oude R&B. De single "Tell Mama" gaf James haar hoogste positie ooit in de Billboard Hot 100 en bereikte nummer 23.

De andere nummers zijn ook zeker niet van de poes. Etta zingt songs van onder andere Otis Redding, Don Covay en Jimmy Hughes en doet dat alsof ze voor de volle 100 procent van haarzelf zijn. Met veel spirit en aanstekelijk enthousiasme, maar bovenal dus met die geweldige strot. Telkens weer kippenvel.

Het gave is ook nog dat het originele album van 12 nummers is uitgebreid met de overige 10 opgenomen nummers. En luister dan eens bijvoorbeeld naar extra track I Got You Babe: het is echt briljant neergezet en gezongen. Zo heb je 22 nummers die echt goed tot geweldig zijn. Het is puur genieten geblazen, een klein uur lang.

Bron: NPO, Musicmeter en Wikipedia
Foto: Roland Godefroy en Louis Ramirez

Etta heeft gedurende haar leven tientallen album opgenomen. Het zijn er teveel om hieronder allemaal te vermelden. Mocht je op zoek zijn naar een specifiek album laat het ons dan weten. We zoeken dan met je mee. Gewoon omdat we het leuk vinden!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede