Eurythmics

De Eurythmics bestaan uit zangeres Annie Lennox en producer Dave Stewart. De twee krijgen een relatie waarin ook muzikaal het goed klikt tussen de twee. Ze richten samen een band op, Catch, die al snel weer evolueert in een andere band, The Tourists. De band brengt 3 albums in 2 jaar uit en scoort 2 top 10 hits in Engeland. Als in 1980 de relatie tussen Dave en Annie stukloopt stoppen The Tourists als groep.

Eurythmics

Ze besluiten samen te blijven optreden onder de naam Eurythmics. Het duo vertrekt naar Duitsland om daar, onder andere met hulp van Blondie-drummer Clem Burke, een album op te nemen.

Albums

Het eerste Eurythmics album, In The Garden, verschijnt in 1981. Het album flopt nogal. In 1982 verschijnt het album Sweet Dreams (Are Made Of These). De eerste single, 'Love Is A Stranger', wordt een klein hitje.De volgende single 'Sweet Dreams' wordt, mede dankzij de clip, een knaller van een hit. De plaat wordt nummer 1 in de V.S. De re-release van 'Love Is A Stranger' wordt een top-10 hit in Engeland.

Touch

Het derde album van de groep heet Touch en verschijnt eind 1983. Singles als 'Who's That Girl' en 'Here Comes The Rain Again' zijn succesvol. De single 'Sexcrime' van de soundtrack van de film 1984 wordt ook een flinke hit.

Be Yourself Tonight

In 1985 verschijnt Be Yourself Tonight, een album dat meer R&B-invloeden kent. Het duo werkt samen met Aretha Franklin voor de klassieker 'Sisters Are Doin' It For Themselves'. Ook de singles 'Would I Lie to You?' en 'There Must Be an Angel (Playing With My Heart)' zijn succesvol. Het album Savage (1987) krijgt slechte recensies en flopt.

Duet

Annie Lennox zingt samen met soulzanger Al Green een duet voor de soundtrack van de film Scrooged. In 1989 verschijnt We Too Are One. Het album scoort goed in Engeland, maar in de V.S. flopt de plaat.

Solo

Als Annie Lennox in 1992 aan haar solocarrière begint, lijkt het afgelopen te zijn voor de groep. In 1999 verschijnt echter de comebackplaat Peace. Zes jaar later wordt de Greatest Hits-CD The Ultimate Collection uitgebracht.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan de Eurythmics met de volgende noteringen:

  • 455: Sweet Dreams (Are Made Of This)
  • 1736: There Must Be An Angel (Playing With My Heart)
  • 1987: Here Comes The Rain Again

Sunday Morning Classic

En toen was het op 4 september 2022 eindelijk de beurt aan de Eurythmics. Met hun album "Be Yourself Tonight" uit 1985 waren zij onze Sunday Morning Classic.

Met hun vierde album maakten Dave Stewart en Annie Lennox de grote stap van elektronisch gedreven naar live instrumenten. En de manier waarop ze dat deden dwong veel respect af. Namelijk met verschrikkelijk slimme popsongs. Van synthipopduo groeide Eurythmics op Be Yourself Tonight door naar sprankelende popband.

Be Yourself Tonight werd grotendeels opgenomen in Parijs maar ook Detroit en Los Angeles werden aangedaan. In Los Angeles trokken Stewart en Lennox The Heartbreakers (van Tom Petty) aan om mee te werken. Wat ondermeer resulterende in het spetterende Sisters Are Doin’ It For Themselves. En dat de wereld aan hun voeten lag betekende ook dat ze oude soulhelden Stevie Wonder op mondharmonica in There Must Be An Angel (Playing With My Heart) en Aretha Franklin in bepalende duo-vocalen aan boord kregen.

Tussen Touch en Be Yourself Tonight zit maar anderhalf jaar maar de muzikale stap is veel groter. Lennox en Stewart hebben de pop, rock en soul omarmd en vooral Lennox vaart daar wel bij. Haar stem klinkt weer beter en dieper dan op de voorgaande albums. Stewart doet een geweldige job als producer en haalt echt alles uit de songs die ze geschreven hebben. Met het lekker stevig rockende Would I Lie To You als albumaankondiger, een paar weken voor de release van het album. Het wordt een gigantische wereldhit die ook in de Amerikaanse top 5 belandt.

Met de daarop volgende singles There Must Be An Angel (Playing With My Heart) (met Stevie Wonder dus) en It’s Alright (Baby’s Coming Back) worden al net zo grote hits gescoord. Tussendoor maakt de band met het uitermate energieke, met Queen of Soul Aretha Franklin opgenomen, Sisters Are Doin’It For Themselves nog even een fijn feministisch statement dat tijdloos bleek. Verrassend genoeg was Aretha Franklin tweede keus. Zij werd de duo-vocalist nadat eerste keus Tina Turner geen tijd vrij kon maken. Hoe goed kunnen ‘tweede keuzes’ zijn?

De rest van het album laat een energieke Eurythmics horen. Natuurlijk zijn de electronic elementen die de band voorheen zo kenmerkten niet geheel verdwenen maar Eurythmics vindt op Be Yourself Tonight zichzelf opnieuw uit en op een heel knappe manier. En dat ze onderhand weten hoe ze een hit kunnen schrijven wordt eens te meer duidelijk. Maar juist ook songs als Here Comes That Sinking Feeling, Conditioned Soul, Adrian (met Elvis Costello) en de bijzonder fraaie en lekker rockende albumafsluiter Better To Have Lost In Love (Than Never To Have Loved At All) bewijzen dat Stewart en Lennox in de bloei van hun muzikale ontwikkeling zitten.

Bron: NPO, Wikipedia en Written in Music
Foto: albums (cover)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede