Everly Brothers

De Everly Brothers zijn met name vermaard om hun harmonieuze zangpartijen, waarmee ze de standaard zetten voor talloze generaties popmuzikanten. The Beatles, The Beach Boys, Simon & Garfunkel, The Eagles en vele anderen zijn allemaal schatplichtig aan de muzikale broertjes.

Isaac Donald ‘Don’Everly wordt op 1 februari 1937 als Isaac Donald Everly geboren in Brownie, Kentucky. Zijn broertje Phillip ‘Phil’Everly komt op 19 januari 1939 ter wereld in Chicago, Illinois. Don en Phil zijn de zoons van Ike Everly en Margaret Embry, twee door midden Amerika reizende countrymuzikanten die hun kinderen van jongs af aan vertrouwd maken met muziek. Er wordt heel wat muziek gespeeld en afgezongen in huize Everly. In 1945 verhuist het gezin naar Shenandoah, Iowa, waar vader Ike een baan krijgt bij een plaatselijk radiostation. Binnen de kortste keren treedt de hele familie Everly op in vaders’radioshow. Don is dan pas acht jaar oud en Phil nog maar zes.  De wekelijkse Everly Family Show wordt een begrip, eerst in Iowa en later ook in Indiana en Tennessee waar de familie naar toe verhuist.

Vader Ike stimuleert zijn zoons om gitaar te spelen. Op aanraden van moeder Margaret verruilen de tieners Don en Phil het platteland voor de grote stad. Eenmaal in Nashville leidt een ontmoeting met Chet Atkins tot het eerste plaatje van Don en Phil. Als de Everly Brothers nemen zij in 1956 het liedje 'Keep A Lovin’Me' op, maar de single wordt geen succes. Dat gebeurt wel met de volgende single 'Bye Bye Love', een door Elvis Presley afgekeurd liedje waarmee de Everly Brothers in het voorjaar van 1957 hun eerste grote hit weten te scoren. Uiteindelijk bereikt 'Bye Bye Love' een tweede plaats in de Amerikaanse charts. Ook elders in de wereld wordt het nummer een geweldig succes.   

Met behulp van producer Archie Bleyer en het liedjesschrijvende echtpaar Boudleaux en Felice Bryant volgt een serie van grote hits, waaronder 'Wake Up Little Susie', 'All I Have To Do Is Dream', 'Bird Dog', 'Till I Kissed You', 'Let It Be Me' en het door Roy Orbison geschreven 'Claudette'. In 1960 sluiten de Everly Brothers een platencontract met het jonge Warner Bros Records. Het eerste succes voor hun nieuwe platenmaatschappij laat niet lang op zich wachten. Met het door henzelf geschreven 'Cathy’s Clown' scoren de Everly Brothers in het voorjaar van 1960 hun derde Amerikaanse nummer 1-hit.  Meer hits volgen, waaronder 'Lucille', 'Ebony Eyes', 'Crying In The Rain', 'That’ll Be The Day', 'Price Of Love' en het ook in ons land erg succesvolle 'Temptation'.

Nadat zij in 1965 nog een Nederlandse hit scoren met 'Love Is Strange' lijkt het succes over te zijn. Ook de elpee Two Yanks In England uit 1966, een plaat die het duo opneemt met The Hollies, brengt daar geen verandering in. Hetzelfde geldt voor Roots uit 1968, een prestigieus project met oude radiofragmenten en countryklassiekers.  Belangrijke reden van het gebrek aan succes is de levensstijl van Don Everly, die het vanwege zijn drank- en drugsverslaving vaak laat afweten waardoor het met hem en de carrière van de Everly Brothers  steeds verder bergafwaarts gaat.  In 1973 is Phil Everly het zat. Tijdens een optreden smijt hij zijn gitaar op de grond, wandelt boos het podium af en verbreekt de muzikale relatie met zijn broer Don. Beiden vervolgen hun eigen weg, zij het met weinig succes.

Na de dood van hun vader Ike komt het in 1983 tot een onverwachte verzoening tussen beide broers. De Everly Brothers geven een paar geweldige reünieconcerten in de Royal Albert Hall, bijgestaan door onder andere gitarist Albert Lee. Er komt zelfs een elpee uit, die het vooral in Europa erg goed doet. Als gevolg daarvan besluiten  de Everly Brothers om met de Britse producer Dave Edmunds een gloednieuwe plaat te maken, getiteld EB 84.  Met het van die elpee afkomstige 'On The Wings Of A Nightingale', dat speciaal voor hen wordt geschreven door Paul McCartney, scoren de Everly Brothers een gigantische wereldhit.

Tussendoor verlenen de Everly Brothers nog hun vocale medewerking aan het legendarische album Graceland van Paul Simon. In 1990 neemt Phil Everly een duet op met de Nederlandse zanger RenéShuman. In 1994 wordt de bewerking die hij met Cliff Richard opneemt van 'All I Have To Do Is Dream' een hit in Engeland. Zo heel af en toe treden de Everly Brothers nog op, zoals in 2004 wanneer de broers als gast optreden tijdens het concert dat Simon & Garfunkel in de Amsterdam ArenA geven. Het publiek reageert bijzonder enthousiast.

Overlijden

Op 3 januari 2014 overlijdt Phil Everly op 74-jarige leeftijd als gevolg van aandoeningen aan zijn luchtwegen. Op 21 augustus 2021 overlijdt Don Everly.

Direct na de dood van Don Everly liet Paul Simon aan de New York Times weten diep bedroefd de te zijn. ,,Phil en Don waren het mooist klinkende duo dat ik ooit hoorde. Allebei hun stemmen zijn onschuldig en soulful. De Everly's stonden op het kruispunt van country en R&B. Ze aanschouwden en waren deel van de geboorte van rock ‘n’ roll.”


Top 2000

In de 23e editiie van de Top 2000 hebben The Everly Brothers geen noteringen meer, iets wat eigenlijk niet kan. De gebroeders Everly hebben een enorme bijdrage geleverd aan de moderne muziek.

Sunday Morning Classic : EB 84

Op 13 februari 2022 zijn de broers Everly onze gasten als Sunday Morning Classic met het album EB84 waar hun laatste grote hit On the Wings of a Nightingale op staat. Dat nummer is geschreven door Paul McCartney.  

De irritaties tussen de twee broers begonnen al rond 1967 en dan vooral in de studio. De oorzaak heeft deels te maken met het jaren achtereen bij elkaar op de lip zitten gecombineerd met de druk om weer eens met een hit (album) te komen. Complicerende factor daarin was dat je grof gezegd Don als de artistieke helft kunt zien en Phil als de commerciële. Don wilde geen concessies doen maar moest zich aan de platenmaatschappij en zijn broers' beslissingen aanpassen. De breuk is in 1983 hersteld. De broers hebben tot aan Phil's dood contact gehouden. De verschillen zijn hetzelfde gebleven maar het begrip voor elkaar is wat meer toegenomen, aldus Phil.

EB 84 is een bijna vergeten album . The Everly Brothers kregen in jaren '50 al hits, echt grote hits, en hielden daarna hun status hoog tot circa halverwege de jaren '60. De comeback van de Everly's en eigenlijk ook gelijk hun afscheid . Ik kan mij in ieder geval niet voor de geest halen dat er na deze plaat nog iets serieus verschenen is. Het is een aardig album met liedjes die uitstekend blijken te passen bij de broers . Op sleeptouw genomen door rocker Dave Edmunds en met een beetje hulp van '' fans'' als McCartney en Lynne , is er sprake van een prettige memory lane aangelegenheid.

Met On the Wings... hadden ze nog een welverdiende hit. Toch doe je dit album tekort door het alleen te refereren aan dat nummer, een vriendendienst van Sir Paul. The Story of Me van Jeff Lynnne, is ook niet onaardig, zij het met wat minder impact als bovengenoemd nummer. Danger Danger, vind ik niet veel aan en klinkt niet echt als een Everly Brothers liedje. I'm takin' my Time daarentegen heeft dat dan juist weer wel. Natuurlijk hebben de Everly's ten tijde van dit album al lang en breed hun sporen verdiend in de muziekwereld.

bron: NPO en diverse internet sites
foto: Ronzoni en publiek domein

Onderstaand tref je een kleine selectie aan van de uitgebrachte albums. Ben je op zoek naar een specifiek album? Laat het ons dan weten!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede