Fleetwood Mac

Ik heb het grote geluk gehad om Fleetwood Mac twee keer live te zien in de originele, of in iedergeval de langst durende samenstelling. Dus met Lindsey Buckingham en (1x met) Christine McVie. Erg jammer dat Lindsey geen onderdeel meer uitmaakt van FWM. Twee gitaristen zjn nodig om hem te vervangen. Dat zegt toch wel wat....

Fleetwood Mac

Fleetwood Mac is een Brits-Amerikaanse band die in 1967 werd opgericht in Londen. De band kende twee relatief succesvolle periodes, die gekenmerkt worden door de verschillende muzikale stijlen die de band in die periodes heeft gehad. In de eerste jaren na de oprichting door Peter Green werd er met name blues gespeeld en heette de - oorspronkelijk - Britse band Peter Green's Fleetwood Mac.

De groep evolueerde na de beginjaren tot een popgroep met steeds wisselende bezettingen. Na hetFleetwood Mac vertrek van Peter Green trokken drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie de muzikanten Christine Perfect en het Amerikaanse duo Stevie Nicks en Lindsey Buckingham aan. Met de komst van deze muzikanten werd in de periode tussen 1975 en 1987 een meer pop-georiënteerde weg ingeslagen. In deze periode werd het roemruchte album Rumours uitgegeven, dat nog geldt als een van de best verkochte albums wereldwijd aller tijden.

De bandnaam Fleetwood Mac is afkomstig van een nummer dat Green, Fleetwood en McVie al opnamen in de tijd dat ze nog bij John Mayall speelden, maar komt eigenlijk neer op een samentrekking van de achternamen van Mick Fleetwood en John M(a)cVie.

Op 9 april 2018 werd bekend dat Lindsey Buckingham de band verlaat, met welke reden is niet bekend. Lindsey Buckingham is vervangen door Neil Finn (voorheen Crowded House) en Mike Campbell (afkomstig van Tom Petty & the Heartbreakers).

Sunday Morning Classics: Rumours

Op 8 september 2019 was het Rumours dat bij ons tijdens de Sunday Morning Classics onder de naald lag.

Er zijn flessen inkt gebruikt bij het analyseren en interpreteren van het elfde studioalbum van Fleetwood Mac - en terecht. Geruchten blijven de vijfde bestverkochte plaat aller tijden achtervolgen, omdat de muziek, naast de gevulde melodieën en beproefde muzikaliteit, resoneert met bijna iedereen wiens liefdesaffaires niet eindigden met een gelukkige zonsondergang.

Het dient ook als een typisch voorbeeld van hoe artiesten pijn meesterlijk kunnen omzetten in vermakelijke kunst. Stel je bijvoorbeeld eens voor hoe moeilijk het was voor bassist John McVie om een ​​tiental takes te spelen van de parmantige hit 'You Make Loving Fun', een fakkelsong waarvan zijn ex-vrouw (toetsenist Christine McVie) zong over haar toen nieuwe minnaar die toevallig ook de lichtmanager van de groep was.

Het album verstevigt het briljante gebruik van twee vrouwelijke hoofdstemmen en mannelijke achtergrondzang tegen een heldere, instrumentale achtergrond die zacht lyrisch en beklijvend kan worden wanneer het materiaal erom vraagt. Veel van de nummers hier gaan over de pijnlijke vrijheid om gescheiden te zijn van een liefdespartner, wat een weerspiegeling is van de persoonlijke veranderingen tussen de twee paren in het kwintet. Maar over het algemeen is de toon van de LP een treurig optimisme dat perfect past binnen Fleetwood's door Engels-folk beïnvloede rock.

Opnamesessies werden verder bemoeilijkt door de uiteenvallende relatie van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, een drama dat de tekst van "Go Your Own Way" aanwakkerde. Interpersoonlijk trauma doordringt bijna elk nummer op Rumours, net als het residu van enorme hoeveelheden cocaïne en alcohol die het slopende, meer dan een jaar durende opname- en productieproces van het album vormden.

Maar het was niet allemaal kommer en kwel. Het album opent met het relatief opgewekte "Second Hand News", en Nicks' "Gold Dust Woman" vindt haar op haar best met een van haar meest aangrijpende karakterstudies. En de bijdragen van toetsenist/vocalist Christine McVie, van het eerdergenoemde "Don't Stop" tot het zoete FM-radiovriendelijke "You Make Lovin' Fun" zijn even geldige en tijdloze momenten van popgeluk.

Rumours is in ieder geval het ultieme bewijs dat Fleetwood Mac op zijn best zoveel meer was dan de som der delen.

(bron: Jan Liebregts en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede